«Το ιστορικό γεγονός των Δεκεμβριανών στο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή Οι νικητές» των Σταματίας Γιαννά & Διαμάντης Αναγνωστοπούλου
«Το ιστορικό γεγονός των Δεκεμβριανών στο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή Οι νικητές»
των Σταματίας Γιαννά & Διαμάντης Αναγνωστοπούλου
Τα Δεκεμβριανά αποτελούν το ιστορικό περιβάλλον στο μυθιστόρημα Οι νικητές. Η μυθοπλασία βασίζεται στη βιωμένη εμπειρία της συγγραφέως, ενώ στον πυρήνα της αφήγησης βρίσκεται το μυθιστορηματικό πρόσωπο, το οποίο, κομίζοντας την «αυθεντικότητα του βιωμένου», λειτουργεί με παραδειγματικό τρόπο καθώς η ατομική του μοίρα «διαπερνά τα ιστορικά γεγονότα και διαπερνάται ταυτόχρονα από αυτά»
Η βιωμένη εμπειρία αλλά και η ερμηνεία των Δεκεμβριανών από τους χαρακτήρες εμπλουτίζουν το κείμενο διευρύνοντας την απήχησή του καθώς στρέφουν το ενδιαφέρον από τα γεγονότα καθαυτά στις ιδεολογικές τους διαστάσεις. Η Ζωή βρίσκεται στην αυλή του σχολείου μαζί με συνομήλικούς της, ενώ έχουν ήδη ξεσπάσει μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τους Άγγλους. Όταν μια οβίδα χτυπά το σχολείο, πολλοί σκοτώνονται και τραυματίζονται. Ανάμεσά τους τραυματίζεται σοβαρά η Ζωή και μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχει ο ΕΛΑΣ. Η Ζωή γλιτώνει, ωστόσο κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί. Η αγωνία και ο πόνος της ηρωίδας και, την ίδια στιγμή, τα ιστορικά γεγονότα που βιώνει εγγράφονται στη συνείδησή της φιλτραρισμένα από τη δική της ερμηνεία: «Η Ζωή κρύωνε. […] Ο πόνος είχε καταργήσει το χρόνο. […] Ήταν ένας άλλος πόνος, άγνωστος. Όρμηξε, χίμηξε, χώθηκε μέσα της, ξέσκισε τις σάρκες της. […] Βογγούσε, κανένας δεν της έδινε σημασία. Όλοι βογγούσανε, ακόμα και οι ματωμένες πλάκες της αυλής» (Σαρή, 2018:30).
Κάθε μυθιστορηματικό πρόσωπο προσφέρει μια διαφορετική οπτική για τα Δεκεμβριανά και διοχετεύει ιδεολογικά στοιχεία στο κείμενο· κάθε ερμηνεία είναι για τον αναγνώστη ένα κανάλι κριτικής προσέγγισης της ιστορικής συγκυρίας. Η κεντρική ηρωίδα είναι ενταγμένη στο ΕΑΜ, υποστηρίζει με πάθος τις θέσεις του κόμματος και πιστεύει ότι θα νικήσουν. Το ίδιο πιστεύουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές της που νοσηλεύονται στον θάλαμο. Η αδελφή της Ελένη εύχεται να νικήσουν οι Άγγλοι. Ο Δημήτρης, καθοδηγητής της Ζωής, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη, πιστεύει ότι ο ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να μείνει αμέτοχος στα γεγονότα της Αθήνας. Αμφισβητεί τις αποφάσεις του κόμματος, γι’ αυτό οι σύντροφοί του, όπως και η Ζωή, τον θεωρούν προδότη. Ο γιατρός Χαραλαμπάκης δεν είναι κομμουνιστής και δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό σκέλος των Δεκεμβριανών. Ωστόσο, φροντίζει τους τραυματισμένους και ιδιαίτερα τη Ζωή, η οποία τον ερωτεύεται λόγω της στάσης του. Η Αμαλία είναι νοσοκόμα στο Αγία Όλγα. Όταν στον περίβολο του νοσοκομείου αποκαλύπτεται ένας ομαδικός τάφος και με ψευδομάρτυρες επιχειρείται να κατηγορηθούν οι κομμουνιστές, εκείνη, παρ’ όλες τις αντικομμουνιστικές πεποιθήσεις της, κάνει την υπέρβαση και αποκαθιστά την αλήθεια.
Το ιστορικό γεγονός των Δεκεμβριανών, συνδεδεμένο με τη διαμόρφωση της έφηβης ηρωίδας, αποδομείται και αναδομείται εστιάζοντας στους χαρακτήρες. Η Ζωρζ Σαρή προσφέρει το βίωμά της και προτρέπει τον αναγνώστη, ερμηνεύοντάς το, να το ανασυνθέσει κάνοντάς το δικό του βίωμα. Με τον τρόπο αυτό τα Δεκεμβριανά επικαιροποιούνται και γίνονται μέρος των εμπειριών του σύγχρονου έφηβου αναγνώστη, περνώντας μέσα από την εφηβεία της Ζωής και τις ιδέες της για έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από τη συλλογική δράση που οδηγεί στον έρωτα και τη φιλία που γίνεται συντροφικότητα. Έτσι, το συλλογικό ιστορικό γεγονός νοηματοδοτεί το ατομικό βίωμα, και το βίωμα από το οποίο απορρέουν οι πολλαπλές ιδεολογικές διαστάσεις της ιστορικής συγκυρίας γίνεται λογοτεχνική εμπειρία. Είναι το σημείο στο οποίο η ατομική μνήμη συναντά τη συλλογική διαμορφώνοντας την «παραδειγματική διήγηση», όπως την ονομάζει η Suleiman, η οποία περιγράφει τα οφέλη που αποκομίζει ο αναγνώστης από εμπειρίες που στην πραγματικότητα δεν είχε (Αναγνωστοπούλου, 2011:44).
Το κείμενο με αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστά τον αναγνώστη μάρτυρα μιας οδυνηρής συνθήκης, όπου η δυστοπία των ιστορικών συμβάντων βιώνεται ατομικά αλλά ταυτόχρονα επιμερίζεται ανάμεσα στον αναγνώστη και τα μυθιστορηματικά πρόσωπα (Αναγνωστοπούλου, 2011:45). Επίσης, συνάδει με την άποψη ότι η πρόταξη του βιώματος έναντι του ιστορικού γεγονότος ενισχύει τη συγκινησιακή λειτουργία, ενώ παράλληλα «η αμεσότητα του λόγου» της προφορικής μαρτυρίας δημιουργεί «ισχυρότερο συνεκτικό δεσμό του σύγχρονου ανθρώπου με το παρελθόν του» συγκριτικά με τον «επίσημο λόγο της Ιστορίας» (Κατσίκη-Γκίβαλου, 2015).
Τα Δεκεμβριανά διαδραματίζονται σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο ο οποίος σημαδεύεται από τα γεγονότα. Ο τόπος δεν είναι ένα αδρανές στοιχείο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που συμμετέχει στη ζωή των προσώπων μέσα στα ιστορικά συμβάντα και τροφοδοτεί το ιδεολογικό φορτίο που απορρέει από αυτά. Η πόλη της Αθήνας είναι ένα άλλο «πρόσωπο» που αγωνίζεται και παλεύει για τη δημοκρατία. Μέσα από τον πίνακα των οδομαχιών οργανώνει την αφήγηση, έτσι ώστε «η εικόνα της πόλης και η εικόνα των προσώπων να ταυτίζονται» (Αναγνωστοπούλου, 2009:156). Οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας έχουν χωριστεί σε εκείνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κομμουνιστών και εκείνες που κατέχουν οι Άγγλοι. Το ιατρείο όπου δίνουν στη Ζωή τις πρώτες βοήθειες μετά τον τραυματισμό της «έμοιαζε με χασάπικο που μόλις παράλαβε τα σφαχτάρια του» (Σαρή, 2018:25). Τα μάτια της Ειρήνης «τραβάνε φωτογραφίες» καθώς πηγαίνει να φέρει την κόκκινη κορδέλα της Ζωής: «Πόρτες, πέτρες, καρέκλες, κατσαρόλες, βιβλία, κεραμίδια, […] απομεινάρια μιας νοικοκυρεμένης ζωής […] είναι σκορπισμένα στην άσφαλτο […] Παντού σκουπίδια σαπίζουν και βρωμάνε. […]» (Σαρή, 2018:88).
Ο γεωγραφικός τόπος μορφοποιείται από το ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που περικλείεται σε αυτόν (Malmgren, 1985:35· Wirth-Neser, 1996:11-12). Έτσι, διαμορφώνεται ένας ιδεολογικός τόπος όπου τα μυθιστορηματικά πρόσωπα αποτελούν σημεία αναφοράς και ιδεολογικής διάκρισης (Αναγνωστοπούλου, 2010:306). Οι ιδέες που ενστερνίζεται η Ζωή αντιμετωπίζουν τις σφαίρες που καρφώνονται στα κορμιά των ανθρώπων και στους «πληγιασμένους» (Σαρή, 2018:88) τοίχους των κτηρίων της πόλης.
Από τον ιδεολογικό τόπο απορρέει εξουσία που ασκείται προς το μυθιστορηματικό πρόσωπο αλλά και από αυτό (Παπαντωνάκης, 2010:31), ακόμα κι αν οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες. Η Ζωή βιώνει τα Δεκεμβριανά ως συνέπεια της εξουσίας των ισχυρών και νιώθει ανυπεράσπιστη και ανίσχυρη εξαιτίας του τραυματισμού της, της τοποθέτησής της στην πλευρά των ηττημένων, αλλά και της εφηβείας που την καθιστά φύσει και θέσει αδύναμη συγκριτικά με τα ενήλικα πρόσωπα και το ιστορικό περιβάλλον. Ωστόσο, η ηρωίδα βρίσκει τρόπο να ασκήσει την περιορισμένη εξουσία της ενώ βρίσκεται καθηλωμένη στο νοσοκομείο, συμμετέχοντας στην απεργία πείνας και τραγουδώντας με τις άλλες γυναίκες ώστε να εξασφαλίσουν από τους Άγγλους καλύτερο φαγητό για τους τραυματισμένους.
Η τριτοπρόσωπη αφήγηση, ως προσωπείο της αναδρομικής αυτοδιήγησης, συνδυάζει την παντογνωσία και την αξιοπιστία του αφηγητή με την προσήλωση στους χαρακτήρες και τα σύνθετα αφηγηματικά σχήματα απόδοσης της συνείδησής τους. Δημιουργείται έτσι ένα ιδεολογικά ανοιχτό κείμενο, όπου μέσα από το ιστορικό γεγονός των Δεκεμβριανών αναδεικνύονται ιδέες όπως η αφοσίωση, η πίστη και η ελπίδα ότι μπορεί κανείς να γίνει μέρος των αλλαγών που επιθυμεί για τον κόσμο γύρω του. Με τον τρόπο αυτό, όπως άλλωστε δείχνει η ιστορία της Ζωής, οι ηττημένοι του εμφυλίου γίνονται Οι νικητές.
Σταματία Γιαννά: Υποψήφια Διδακτόρισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Διαμάντη Αναγνωστοπούλου: Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βιβλιογραφικές αναφορές
Πρωτογενείς
Σαρή Ζ. (2018). Οι νικητές. Αθήνα: Πατάκης.
Δευτερογενείς
Αναγνωστοπούλου, Δ. (2009). Λειτουργίες των τόπων στα μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή. Στο Α. Κατσίκη-Γκίβαλου (Επιμ.), Όταν… η Ζωρζ Σαρή (σσ.154-163). Αθήνα: Πατάκης.
Αναγνωστοπούλου, Δ. (2010). Μορφές, τόποι και πρόσωπα εξουσίας/δύναμης σε μυθιστορήματα της Άλκης Ζέη. Στο Γ. Παπαντωνάκης - Δ. Αναγνωστοπούλου (Επιμ.), Εξουσία και δύναμη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία (σσ. 305-313). Αθήνα: Πατάκης.
Αναγνωστοπούλου, Δ. (2011). Το αυτοβιογραφικό στοιχείο και η λειτουργία του στο εφηβικό μυθιστόρημα. Στο Μ. Κανατσούλη & Δ. Πολίτης (Επιμ.), Σύγχρονη εφηβική λογοτεχνία: Από την ποιητική της εφηβείας στη αναζήτηση ερμηνείας της (σσ. 39-49). Αθήνα: Πατάκης.
Κατσίκη-Γκίβαλου, Α. (2015). Βιωμένη πραγματικότητα, μαρτυρία και Ιστορία στο νεότερο παιδικό και εφηβικό λογοτεχνικό βιβλίο, Κείμενα (21).
Malmgren, C. D. (1985). Fictional Space in the Modernist and Postmodernist American Novel. Lewisburg: Bucknell University Press.
Παπαντωνάκης, Γ. (2010). Σκιαγραφώντας την εξουσία και τη δύναμη στο [ελληνικό] παιδικό/νεανικό μυθιστόρημα. Οριοθέτηση μιας θεματικής. Στο Γ. Παπαντωνάκης - Δ. Αναγνωστοπούλου (Επιμ.), Εξουσία και Δύναμη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία (σσ. 19-50). Αθήνα: Πατάκης.
Wirth-Neser, H. (1996). City Codes: Reading the Modern Urban Novel. Cambridge: Cambridge University.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Η Γη της Ελιάς: Το προσκλητήριο της πέφτει από τα χέρια…
- Κύπρος: Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με τους 4 νεκρούς- Σκοτώθηκαν παππούς, γιαγιά και δύο εγγόνια
- Η Γη της Ελιάς: Αβέβαιη η συμμετοχή τους στο νέο κύκλο της σειράς
- Πρωτοχρονιά 2024! Εντυπωσιακό βίντεο από την Πάρνηθα με τον ουρανό γεμάτο πυροτεχνήματα
- Τζέιμς Καφετζής για Survivor: «Δυστυχώς λογαριάσαμε χωρίς τον ξενοδόχο»
- Χρώματα μαλλιών 2024: Βρες αυτό που σου ταιριάζει
- Προβλέψεις για όλα τα Ζώδια, 02/01: Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι
- Φάνης Μουρατίδης: «Φοβόμουν το ενδεχόμενο της επιτυχίας, δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ»
- «Ένας διάλογος με αφορμή Τα Χέγια της Ζωρζ Σαρή» των Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού & Μαρίας Τοπάλη
- «Η Νινέτ της Ζωρζ Σαρή ως αντιπροσωπευτικό “εξελικτικό μυθιστόρημα”» της Φανής Τσιαμπάση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Diastixo
- «Ένας διάλογος με αφορμή Τα Χέγια της Ζωρζ Σαρή» των Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού & Μαρίας Τοπάλη
- «Η Νινέτ της Ζωρζ Σαρή ως αντιπροσωπευτικό “εξελικτικό μυθιστόρημα”» της Φανής Τσιαμπάση
- «Νοσταλγία και παιδικότητα στα Στενά παπούτσια της Ζωρζ Σαρή» της Αγγελικής Γιαννικοπούλου
- «Η Ζωρζ Σαρή και η αειθαλής θεατρική γραφή της για παιδικό κοινό» της Μαρίας Δημάκη-Ζώρα
- «Το ιστορικό γεγονός των Δεκεμβριανών στο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή Οι νικητές» των Σταματίας Γιαννά & Διαμάντης Αναγνωστοπούλου
- «Τεχνικές απόδοσης της Συνείδησης του ήρωα: Η λειτουργία του ΕΠΛ στο Όταν ο ήλιος της Ζωρζ Σαρή» της Σίσσυς Τσιφλίδου
- «Ο τόπος και οι συμβολικές του διαστάσεις στη Νινέτ της Ζωρζ Σαρή» της Λουίζας Χριστοδουλίδου
- «Ο Θησαυρός της Βαγίας στο θέατρο» της Αθανασίας Καλογιάννη
- «Όταν ο ήλιος στο παραμύθι της ζωής της» της Μαρίας Παπαγιάννη
- «Το παιδί και ο πόλεμος ή η πορεία ενός κοριτσιού στις ζωές των άλλων» του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
- Τελευταία Νέα Diastixo
- «Το ιστορικό γεγονός των Δεκεμβριανών στο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή Οι νικητές» των Σταματίας Γιαννά & Διαμάντης Αναγνωστοπούλου
- «Νοσταλγία και παιδικότητα στα Στενά παπούτσια της Ζωρζ Σαρή» της Αγγελικής Γιαννικοπούλου
- «Η Ζωρζ Σαρή και η αειθαλής θεατρική γραφή της για παιδικό κοινό» της Μαρίας Δημάκη-Ζώρα
- «Γαλλικές λογοτεχνικές και δραματικές φωνές στο έργο της Ζωρζ Σαρή» της Αλεξάνδρας Ζερβού
- «Ο Θησαυρός της Βαγίας στο θέατρο» της Αθανασίας Καλογιάννη
- «Η Νινέτ της Ζωρζ Σαρή ως “κλασικό” παιδικό-νεανικό μυθιστόρημα» της Μένης Κανατσούλη
- «Η κυρία Κλοκλό, μια γάτα… όχι σαν όλες τις άλλες» της Χρύσας Κουράκη
- «Ένας διάλογος με αφορμή Τα Χέγια της Ζωρζ Σαρή» των Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού & Μαρίας Τοπάλη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- «Ζωρζ Σαρή Νινέτ (1993) και Νίκου Θέμελη Ανατροπή (2000): Η συνάντηση των μυθιστορημάτων στην Οδησσό» της Ελπινίκης Νικολουδάκη-Σουρή
- «Όταν ο ήλιος στο παραμύθι της ζωής της» της Μαρίας Παπαγιάννη
- «Το παιδί και ο πόλεμος ή η πορεία ενός κοριτσιού στις ζωές των άλλων» του Γιάννη Σ. Παπαδάτου
- «Περιδιαβάσεις ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου σε αφηγήσεις της Ζωρζ Σαρή» του Γιώργου Παπαντωνάκη
- «Ζωρζ Σαρή και Άλκη Ζέη: Παράλληλες ζωές, ομόρροπες αφηγήσεις» του Δημήτρη Πολίτη
- «Καλό ταξίδι, αγαπημένη» της Μαρίας Πυλιώτου
- «Ζωρζ Σαρή, Ο χορός της ζωής» της Μαρίας Σκιαδαρέση
- «Η Νινέτ της Ζωρζ Σαρή ως αντιπροσωπευτικό “εξελικτικό μυθιστόρημα”» της Φανής Τσιαμπάση