Βάλπολα Ράχουλα: «Αυτά που ο Βούδας δίδαξε»

Η κυκλοφορία του βιβλίου του Δρα Βάλπολα Ράχουλα Αυτά που ο Βούδας δίδαξε, σε μετάφραση Ιωάννη Τσέλιου, έρχεται για να γνωρίσει στον Έλληνα αναγνώστη τις ποικίλες όψεις της βουδιστικής θρησκείας και πίστης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τη διδασκαλία του Βούδα. Πρόκειται για μια μελέτη που συμπυκνώνει και κατηγοριοποιεί τα βασικά σημεία του βουδισμού, με απώτερο στόχο να αποτελέσει ένα είδος επιτομής που θα προσφέρεται σαν ανάγνωσμα και οδηγός μαζί

για την περιήγηση σε μια από τις πιο γνωστές και ενδιαφέρουσες θρησκείες του κόσμου, στο μέτρο και στον βαθμό που προσέγγισε τα μείζονα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη γέννηση, τον θάνατο, τα γηρατειά και την αρρώστια, και επιχείρησε να διαμορφώσει γύρω από αυτά μια αλήθεια, τη βουδιστική αλήθεια, βασισμένη και προκύπτουσα από τη βαθιά εντρύφηση και τα διδάγματα του ιδρυτή της. Έτσι, στο βιβλίο αυτό μετά τον Πρόλογο που συνέταξε ο καθηγητής Πολ Ντεμιεβίλ και ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα σχετικά με το πρόσωπο, την ιστορική φυσιογνωμία του θεμελιωτή της, παρατίθενται μια σειρά από κεφάλαια καθένα από τα οποία επιχειρεί να αναδείξει, να εξηγήσει και να φωτίσει μια διαφορετική πτυχή και ένα διαφορετικό πεδίο αυτής της θρησκείας, που αριθμεί πάνω από 500 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως.

Η δόμηση του βιβλίου είναι τέτοια ώστε ο αναγνώστης να εισέλθει βαθμιαία και τμηματικά στο θρησκευτικό σύμπαν του βουδισμού και να φτάσει στον πυρήνα του, που καταλαμβάνεται από τις τέσσερις αλήθειες της ζωής. Έτσι, έπειτα από μια κατατοπιστική τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα της βουδιστικής νοητικής στάσης και μια περιήγηση στις έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης, της ευθύνης, της αμφιβολίας, της ελεύθερης σκέψης, της ανεκτικότητας και της αλήθειας, αλλά και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διερεύνηση του βαθμού στον οποίον ο βουδισμός μπορεί να θεωρηθεί φιλοσοφικό και όχι μόνο θρησκευτικό κίνημα, ο συγγραφέας περνά στην περιγραφή και την αποτίμηση των τεσσάρων ευγενών αληθειών, όπως ονομάζονται. Αφιερώνοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την καθεμία, εξετάζει, στην περίπτωση της πρώτης, την έννοια της δυστυχίας σε συνδυασμό με μια γενικότερη ενατένιση της ζωής και του τρόπου με τον οποίο αυτή γίνεται αντιληπτή από τον βουδισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εισάγονται μια σειρά από επιμέρους ζητήματα, όπως η σχέση του πνεύματος με την ύλη, η αρχή της ζωής, η ιδιαίτερη φύση και λειτουργία του στοχασμού, που διευρύνουν το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό, τον στρέφουν στη σφαίρα του εσωτερικού της ύπαρξης. Στην περίπτωση της δεύτερης ευγενούς αλήθειας, εξετάζεται βασικά το ζήτημα του θανάτου σε συνδυασμό και με μια σειρά άλλων ζητουμένων, όπως για παράδειγμα η αιτία και η ρίζα της ευτυχίας και της δυστυχίας, η φύσης της έγερσης και της παύσης, κυρίως όμως το θέμα της επαναγέννησης και της σχέσης που αυτή έχει με το κάρμα. Στο κεφάλαιο της τρίτης ευγενούς αλήθειας προσεγγίζεται η κεντρική έννοια της νιρβάνα, γνωστής και σε εξωβουδιστικό πλαίσιο, που αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα και τη σφραγίδα του βουδισμού, το αναγνωριστικό του σημάδι, ενώ στην περίπτωση της τέταρτης ευγενούς αλήθειας εξετάζονται μια σειρά από νοητικές και ηθικές αρετές, που προσδιορίζουν και εμποτίζουν τις διάφορες εκδηλώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

{jb_quote}Περιήγηση σε μια από τις πιο γνωστές και ενδιαφέρουσες θρησκείες του κόσμου, στο μέτρο και στον βαθμό που προσέγγισε τα μείζονα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη γέννηση, τον θάνατο, τα γηρατειά και την αρρώστια.{/jb_quote}

Ακολουθεί μια ενότητα αφιερωμένη στην ψυχή και τη σχέση της με τον άνθρωπο και τον Θεό, η οποία συνοδεύεται από επισημάνσεις γενικής φύσεως σχετικά με το «εγώ», τον εαυτό και τη βαθύτερη αλήθεια (του). Τέλος, ανατρέπεται η πάγια και παγιωμένη εντύπωση και αντίληψη του διαλογισμού ως φυγής από τη ζωή και αναλύεται η έννοια και πράξη αυτή ως προς μια σειρά παραμέτρων που αφορούν την ψυχική, πνευματική, συναισθηματική και διανοητική κατάσταση του ανθρώπου. Στο τελευταίο κεφάλαιο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πρακτικές εφαρμογές του βουδισμού, στον τρόπο, τα μέσα και τις μεθόδους με τις οποίες η θρησκεία αυτή προσεγγίζει την καθημερινότητα και τις συνήθεις μέριμνες του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που ανατέμνει τη συγχρονία, που φωτίζει τις σύγχρονες συνθήκες ζωής και επιχειρεί να δείξει τη δύναμη και τη δυναμική των διδαγμάτων του Βούδα να καθορίζουν τους όρους του ανθρώπινου βίου και τα όρια της ανθρώπινης δράσης. Μπορεί έτσι κάθε αναγνώστης, ακόμα κι αν δεν ασπάζεται τη συγκεκριμένη θρησκεία, να ανακαλύψει νέους τρόπους και νέες οπτικές, να πλουτίσει την εμπειρία και τη γνώση του για τον κόσμο και να ανακαλύψει τα στοιχεία εκείνα που, παρά τις διαφορετικές και διαφοροποιημένες αποχρώσεις, εμφανίζουν μια σταθερότητα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ένταση ή στον ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται στην ανθρώπινη αντίληψη και πίστη.

Αυτά που ο Βούδας δίδαξε
Αναθεωρημένη έκδοση με πρόλογο του καθηγητή Πολ Ντεμιεβίλ
Δρ Βάλπολα Ράχουλα
Η μετάφραση είναι του Σεβάσμιου Nyanadassana (Ιωάννη Τσέλιου)
Εκδόσεις Theravada
164 σελ.
ISBN 978-618-861-850-3
Τιμή €15,00

Keywords
Τυχαία Θέματα