11 Σεπτεμβρίου 2001: Τι έχει αλλάξει στις διεθνείς σχέσεις 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Language Greek

Λίγες ημέρες (7.09.2021) πριν το 20ό μνημόσυνο της 11ης Σεπτεμβρίου για τα χιλιάδες θύματα από την επίθεση στους δίδυμους πύργους οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την κυβέρνησή τους. Ο κόσμος όμως παραμένει πάντοτε αποσβολωμένος μπροστά στη βία που ασκεί η διεθνής τρομοκρατία και δεν ξεχνά την προηγούμενη συμπεριφορά των Ταλιμπάν, επί ανθρώπων, ιστορικών μνημείων και πολιτιστικών θησαυρών, επειδή κατά τη θρησκευτική τους αντίληψη όλα πρέπει να υπόκεινται στην αυστηρότατη ερμηνεία του Κορανίου και του Ιερού Νόμου.

Η δεύτερη επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα τους προκάλεσε και πάλι σκεπτικισμό, αλλά και οργή των δυτικών κοινωνιών για τον τρόπο που επέλεξαν οι ΗΠΑ να τερματίσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για το αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Μουδιασμένοι παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν μετά από την οριστική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και την απόλυτη πολιτική επικράτησή τους στο σύνολο της επικράτειάς τους. Όμως ψύχραιμοι ορθολογιστές των διεθνών σχέσεων, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και αυτή τη στιγμή ακραίες συμπεριφορές που μπορεί να προκληθούν από τους απόλυτους "σπουδαστές του Κορανίου" στο δεύτερο Ισλαμικό κράτος στον κόσμο, δεν παραβλέπουν ορισμένες διαφοροποιήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά και στις αποφάσεις χωρών προκειμένου, κατά τις εκτιμήσεις τους, να λειτουργήσει ένα κράτος, που θα σέβεται τη ζωή του ανθρώπου και τα δικαιώματα του ατόμου.

Η διαδήλωση των ακάλυπτων γυναικών του Αφγανιστάν, που διαμαρτυρήθηκαν για την απώλεια των εργασιών τους και την υποχρέωση να περιοριστούν στα νοικοκυριά τους καλυμμένες, κατά τις ακραίες ερμηνείες που ορίζουν τον πιστό μουσουλμάνο, αντιμετωπίσθηκε με βία, αλλά ευτυχώς όχι με τυφλούς πυροβολισμούς κατά του πλήθους. Την ίδια στιγμή οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ταξιδεύουν στο Κατάρ, πιθανώς στη Σαουδική Αραβία και σίγουρα στη Γερμανία για να συντονίσουν πολιτικές, αλλά και άλλες δραστηριότητες, που θα περιορίσουν με ουσιαστικές αποφάσεις και συντονισμένες επιχειρήσεις, κάθε πρόθεση ακραίων δράσεων, εξασφαλίζοντας μάλλον και τους συνεργασθέντες με τις οικογένειές τους, που δεν κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν από το Αφγανιστάν μέχρι την 31η Αυγούστου.

Οι επιλεγμένοι συνομιλητές των ΗΠΑ, που εργάσθηκαν πολλά χρόνια για να συμφωνηθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας της υπερδύναμης με ένα καθεστώς, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες τρομοκρατούσε, ενώ μετά την επικράτησή του αποκτά σταδιακά νέους συνομιλητές, έστω και αν ακόμη δεν το αναγνωρίζουν, επέτυχαν μία διεθνή εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί, με πολύ προσεκτικούς όρους, ως μία νέα προοπτική των διεθνών σχέσεων. Οι ακρότητες της τρομοκρατίας δεν απαλείφονται με επιλεγμένες συμπεριφορές ούτε παραγράφονται τα φρικτά εγκλήματα, που σημάδεψαν κοινωνίες, χριστιανικές, μουσουλμανικές, εβραϊκές, στις οποίες η βία και ο θάνατος χιλιάδων αθώων ανθρώπων σφράγισαν το τέλος του περασμένου, αλλά και την αρχή του νέου αιώνα.

Η επικοινωνία πολλών διαφορετικών ηγεσιών και η ανάληψη ουσιαστικών ρόλων από μικρότερες περιφερειακές δυνάμεις, στη σκληρή αντιπαράθεση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ισχυρών δυνάμεων, θα μπορούσε να σηματοδοτεί, χωρίς καμία εξασφάλιση, προσπάθεια προσέγγισης διαφορετικών κοινωνιών, προκειμένου η διαφορετικότητα να αποτελέσει στοιχείο καλύτερης γνωριμίας των λαών και όχι στοιχείο τρομοκρατικής έξαρσης. Χρειάσθηκαν να παρέλθουν 20 χρόνια και δυστυχέστατα να χυθεί πολύ αίμα αθώων για να υποφώσκει αμυδρά μία ελπίδα κατανόησης του διαφορετικού.

11.09.2001: Κατελήφθησαν τρία πολιτικά αεροσκάφη, από φανατισμένους, ακραίους που δεν ερμήνευσαν σωστά τις επιταγές της θρησκείας τους, για να μετατραπούν σε μάρτυρες, εκτελώντας εν ψυχρώ σε καιρό ειρήνης πιστούς των τριών Αβρααμικών θρησκειών την ώρα που εργάζονταν για να εξασφαλίσουν την καθημερινότητα τους και των μελών των οικογενειών τους.

07.09.2021: Ο κόσμος με ανησυχία και δυσπιστία παρακολουθεί την εξέλιξη του νέου ισλαμικού κράτους που προσπαθεί να εξασφαλίσει επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών του Αφγανιστάν και των κρατών του ΟΗΕ.

Τα γειτονικά κράτη προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Καμπούλ, οι δυνάμεις πληροφοριών και ο στρατός του Πακιστάν κινείται για να διαδραματίσει ρόλο εκπαιδευτή των ενόπλων δυνάμεων του νέου καθεστώτος, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να μεταβεί στο Αφγανιστάν για την εφαρμογή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα οι Ταλιμπάν διαφοροποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος και τις τρομοκρατικές του επιλογές, αποφεύγουν να ταυτιστούν με την Αλ Κάιντα, επιμένουν στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, που ζήτησαν να παραμείνουν στη χώρα για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση του νέου κράτους, ακόμη και την πρόταση της Τουρκίας απέρριψαν, τη στιγμή που δείχνουν έτοιμοι να δεχθούν προτάσεις της Ντόχα, έστω και αν αυτές τελικά φέρνουν στη χώρα μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ως δύναμη στρατιωτική που θα συντηρείται από το Κατάρ.

Αν οι εξελίξεις συνεχισθούν με γνώμονα την ειρήνη και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως προκύπτουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και τον Ιερό Νόμο, που επιλέγει να ακολουθήσει το Αφγανιστάν, τότε πιθανώς το μνημόσυνο στις 11.09.2021 για όλα τα θύματα της διεθνούς τρομοκρατίας να σφραγίσει την έναρξη μίας νέας εποχής αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης.

Ό,τι ξεκίνησε με βίαιες αεροπειρατείες, φρίκη στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, επίθεση στους δίδυμους Πύργους, εκτελέσεις μουσουλμάνων και χριστιανών από το Ισλαμικό Κράτος πιθανώς να τελειώνει με τη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν και τη δημιουργία ενός ισλαμικού σουνητικού κράτος που ίσως αποδέχεται ότι στο όνομα της θρησκείας, δεν μπορεί να εκτρέφεται μισαλλοδοξία, να δολοφονούνται πολίτες και να τρομοκρατούνται οι κοινωνίες.

Οι καιροί ου μενετοί.

* Πρέσβυς ε.τ, Γενικός Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ

Article Category Διεθνή Ετικέτες Αφγανιστάν Ταλιμπάν ΗΠΑ τρομοκρατία 11 Σεπτεμβρίου 2001 Δίδυμοι Πύργοι τρομοκρατική επίθεση παγκόσμιο κέντρο εμπορίου Cover Image AP - Talimpan.jpg 11 Σεπτεμβρίου 2001: Τι έχει αλλάξει στις διεθνείς σχέσεις 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα