Η επιλογή Δένδια να «δει» τον Λαβρόφ, το ΚΙΝΑΛ και η διπλωματική μονομαχία στο Κοινοβούλιο

Language Greek

Ο προβληματισμός που προκλήθηκε από την απόφαση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να ταξιδεύσει στη Μαριούπολη και στη συνέχεια να αποδεχθεί πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα ήταν προτιμότερο να είχε αποφευχθεί η ένταση επί χειρισμών και επιλογών του επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας την ημέρα που η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και οι πολιτικοί αρχηγοί ανέλυσαν το πρόβλημα, που προκαλεί διεθνώς η εισβολή της

Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ατμόσφαιρα στην κοινωνία φορτίζεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αναστείλει τη λειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο τη στιγμή που διατηρεί σε λειτουργία τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Οι Έλληνες Διπλωμάτες που παραμένουν μέχρι αυτή τη στιγμή στα Προξενεία τους στην Ουκρανία αξίζουν επαίνου, παρ' όλο που οι ίδιοι θεωρούν ότι επιτελούν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε ότι η επαγγελματική τους επιλογή περισσότερες φορές στη σταδιοδρομία τους θα τους φέρει αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις παρά με «δεξιώσεις και παλάτια» που φαντάζεται όποιος παρακολουθεί τη ζωή των λειτουργών των διεθνών σχέσεων μέσα από τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

Στη σκληρή πραγματικότητα της διπλωματίας αναστολή εργασιών Πρεσβευτικών Αρχών αποφασίζεται ως μία εκδήλωση έκφρασης ακρότατης δυσαρέσκειας προς τον επιτιθέμενο, που καταλύει τη διεθνή τάξη, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργεί θύματα στον άμαχο πληθυσμό. Η αποχώρηση του Πρέσβη, των διπλωματών και του υπόλοιπου προσωπικού από την χώρα διαπίστευσης αφαιρεί κάθε δυνατότητα πολιτικής επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και συνεπώς τα Προξενεία δεν έχουν πολιτικό συντονισμό και πρόσβαση στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στο πεδίο.

Η άοκνη προσπάθεια, των τριών διπλωματών και του προσωπικού των δύο Προξενικών Αρχών, που συντονίζουν τις προξενικές υποχρεώσεις της χώρας μας τις οποίες υπογράμμισε με το ταξίδι του στην Μαριούπολη ο κος Δένδιας, καθίσταται καθημερινώς και δυσκολότερη διότι οι απαιτήσεις της κρίσης τους φέρουν μπροστά σε τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες, που επιβάλλει ο πόλεμος. Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ και τις τοπικές αρχές στη Μαριούπολη δεν στάθηκε ικανή να εξασφαλίσει διάδρομο διαφυγής. Το σχέδιο εκκένωσης που διαθέτουν οι Ελληνικές Αρχές, αλλά και ο συντονισμός με την ΕΕ ή άλλες συμμαχικές χώρες με μεγαλύτερη εμπειρία σε παρόμοιες ακραίες καταστάσεις, ακόμη δεν φαίνεται να αποφέρει αποτελέσματα.

Η κλήση του Ρώσου Πρέσβη στο Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τα έντονα διαβήματα της χώρας μας, μάλλον οδήγησε σε περιορισμό των διπλωματικών επαφών της Πρεσβείας μας στη Μόσχα, που επιβάλλεται από τη Ρωσία, επειδή η Ελλάδα συνεπέστατα ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό και συμμαχικό συντονισμό. Η σθεναρή στάση της Ουκρανίας και ο ευρωατλαντικός συντονισμός αποτέλεσαν έκπληξη για τον επιτιθέμενο, ο οποίος από τη στιγμή που έθεσε σε κίνηση την πολεμική του μηχανή αδιάκοπα παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια της υφηλίου.

Δυστυχώς η συνάντηση που προκάλεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του εξελίχθηκε σε μία δύσκολη συνομιλία της υπερδύναμης με έναν συνομιλητή που θεωρείται διεθνώς έντιμος, συνεπής, ομόδοξος σε αντίθεση με την Ιταλία που δεν αποδέχθηκε παρόμοια πρόσκληση, επειδή θεώρησε ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη για διμερείς συναντήσεις στη Μόσχα. Ο Αμερικάνος πρόεδρος υπογράμμιζε εγκαίρως ότι παρά τις διαβεβαιώσεις η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία.
Η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ προφανώς επέλεξαν συγκεκριμένους τρόπους συνομιλιών και επαφών με τη Ρωσία θεωρώντας ότι η τακτική τους θα απέτρεπε τον παραλογισμό.

Το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών τελικώς δικαίωσε μόνο τις ΗΠΑ. Όμως το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο τελευταίος ευρωπαίος πολιτικός που είδε το Ρώσο ομόλογό του, πριν την εισβολή, τελικώς δεν απέφερε προστιθέμενη αξία στις επιλογές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, όπως αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση που προκλήθηκε δια του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, αλλά και από τη συζήτηση που ακολούθησε στην κοινωνία, στα ΜΜΕ, και στις συμπληρωματικές τοποθετήσεις πολιτικών, που έχουν χειρισθεί αντιστοίχως μεγάλες κρίσεις, που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης.

Βεβαίως η συσπείρωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και η επιδίωξη των κοινών γεωστρατηγικών στόχων, που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, καθοδήγησαν τις σημαντικές επιλογές της χώρας μας. Η ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ Υπουργού Εξωτερικών και του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ μας θύμισαν πόσο άστοχη και άχαρη είναι η συζήτηση επί επιλογών της Εξωτερικής πολιτικής κυρίως όταν η συζήτηση πραγματοποιείται στην καρδιά της διεθνούς κρίσης.

Θυμίζουμε για την ιστορία ότι στην εξέλιξη του πολέμου στο Λίβανο, στις χειρότερες και κρισιμότερες ημέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και η Πρεσβεία δεν διέκοψε ποτέ τη λειτουργία για να εξυπηρετηθούν Έλληνες, Ελληνορθόδοξοι, πολίτες διαφορετικής υπηκοότητας και θρησκευτικής επιλογής, που διαχρονικά στηρίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας, παρά τις απειλές που εκτοξεύονταν κατά της ζωής και της ακεραιότητας του Επιτετραμμένου, των διπλωματών, των υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών  όλων που υπηρετούσαν στην Ελληνική Διπλωματική Αρχή. Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών αποφεύχθηκε αντίστοιχη πολιτική «μονομαχία» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς όφελος της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Article Category Πολιτική Ετικέτες Ουκρανία Νίκος Δένδιας ΚΙΝΑΛ Σεργκέι Λαβρόφ Cover Image labrof-dendias.jpg Η επιλογή Δένδια να «δει» τον Λαβρόφ, το ΚΙΝΑΛ και η διπλωματική μονομαχία στο Κοινοβούλιο Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα