Ο Δένδιας στη Μαριούπολη - H διερμηνεία της υπουργικής αποστολής

Language Greek

Η υλοποίηση του προαποφασισμένου ταξιδιού του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μαριούπολη αυτή τη χρονική στιγμή αποτελεί μία εξόχως πολιτική κίνηση, που προσδοκά να έχει ορθή ανάγνωση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η μετακίνηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, στην οποία ζουν ελληνικής καταγωγής κάτοικοι και δραστηριοποιούνται ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και στην περίοδο των ιδιαιτέρως πολύπλοκων διεθνών εξελίξεων, δεν μπορεί να περιορίζεται σε επαφές με ομογενείς και τοπικές

αρχές, που αρμόζουν στους προξένους και τους εκεί διαπιστευμένους Έλληνες διπλωμάτες, που συνεχώς και καθημερινώς επικοινωνούν με τους ομολόγους τους και τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ.

Έστω και αν η απόφαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών αποσκοπεί με την παρουσία του στη Μαριούπολη να τιμήσει την εκεί διασπορά και τους αγώνες των μελών της για τη διατήρηση της ιστορικής παρουσίας μας στη χώρα, τη σημασία τους για την Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη συμμετοχή τους στον εκδημοκρατισμό της χώρας, όλοι οι αναγνώστες της Ελληνικής κίνησης, και όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ουκρανία, περιμένουν σαφή πολιτική διερμηνεία της Υπουργικής αποστολής.

Συγκεκριμένα:

Δυνατότητες άμεσης συνδρομής της Αθήνας προς τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων και σχολείων, με τους οποίους θα συναντηθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πρακτικές ενέργειες και μέσα που διαθέτει άμεσα η Ελλάδα, κυρίως σε θέματα ασφάλειας, στα μέλη της διασποράς μας, αλλά και στους ελληνικής καταγωγής υπηκόους άλλων χωρών. Μία ακόμη ατυχής πτήση παρόμοια με αυτή που αποφασίσθηκε για το Αφγανιστάν, αποδυναμώνει την ελληνική εικόνα κυρίως όταν στην περιοχή της κρίσης η Ελληνική Προξενική και Πρεσβευτική Αρχές υπολειτουργούν και απλώς με συνέπεια και εγρήγορση παρακολουθούν την ένταση των διεθνών εξελίξεων.

Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Αποστολής σε υψηλότατο επίπεδο διπλωματίας στον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, αλλά και προς ΗΠΑ και Ρωσία.

Πολιτική ανάδειξη της σημαντικής αυτής αποστολής χωρίς να υπάρχει περιθώριο παρερμηνειών από τις δύο υπερδυνάμεις, που αναμετρώνται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η τέχνη της διπλωματίας περιλαμβάνει παρόμοιες υψηλής σημασίας κινήσεις, όταν εξυπηρετούνται απολύτως και άμεσα τα ευρύτατα εθνικά συμφέροντα καθώς επίσης και ο ευρωατλαντικός ενιαίος προγραμματισμός ή όταν με τις μονομερείς κινήσεις που επιλέγουν τα κράτη μέλη του δυτικού συνασπισμού συμβάλλουν στην ταχύτερη διαμόρφωση και προώθηση κοινής θέσης μεταξύ συμμάχων και εταίρων, που προφανώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Η ΕΕ αδυνατεί και σε αυτή την μείζονα κρίση να εμφανισθεί με συνεκτική, κοινά αποφασισμένη πολιτική με αποτέλεσμα Ρωσία και ΗΠΑ να επιλέγουν αυστηρά διμερή προσέγγιση του θέματος, που τους απασχολεί, και στη συνέχεια να ενημερώνουν τους συμμάχους τους.

Η στρατηγική συμμαχία που αποτελεσματικά αναπτύσσουμε με τις ΗΠΑ, οι συνεπείς συνεργασίες μας με την ΕΕ, σε πολλούς τομείς κοινών ενδιαφερόντων μεταξύ των οποίων και η ενέργεια, ταυτοποιούν τη στάση της Ελλάδος στην κρίση που εξελίσσεται με αφορμή την Ουκρανία. Επίσης η ξεκάθαρη και διατρανωμένη θέση της Ελλάδος απέναντι σε κάθε εισβολή ή προσάρτηση εδαφών, που παραβιάζει τις δεσμεύσεις των μελών του ΟΑΣΕ περί διατήρησης του αμετάβλητου των εξωτερικών συνόρων των κρατών και των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ περί του απαραβίαστου της κυριαρχίας των ανεξαρτήτων κρατών επισφραγίζει με σαφήνεια την Ελληνική γεωστρατηγική προτίμηση και την πολιτική της τοποθέτηση. Με την πολιτική και διπλωματική περιουσία που έχει δημιουργήσει και διαθέτει η χώρα μας η άφιξη του επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας στη Μαριούπολη προφανώς και αντανακλά προσδοκία της Ελληνικής κυβέρνησης να εκληφθεί η κίνηση της ως πράξη σημαντικού πολιτικού συμβολισμού. Δεν αρκεί όμως μόνο η Ελληνική προσδοκία για να θεωρηθεί μία τόσο σημαντική αποστολή, όπως είναι το επικείμενο ταξίδι του κ. Νικ. Δένδια στη Μαριούπολη, ως δημιουργούσα πολιτικά αποτελέσματα, απαιτείται η συναντίληψη και των υπολοίπων διεθνών δρώντων ότι τα συμφέροντά τους παραλληλίζονται και εξυπηρετούνται από τις προτεραιότητες των Ελληνικών διεθνών πρωτοβουλιών.

Τη διεθνή κοινότητα ενδιαφέρει, κυρίως τα γραφεία που ασχολούνται με παρόμοιες σημαντικές λεπτομέρειες της διπλωματικής και πολιτικής συμπεριφοράς, να αναλύσει το γεγονός, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να συζητήσουν το Ουκρανικό και τις πιθανές εξελίξεις του, ενώ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επιλέγει να υλοποιήσει μία αποστολή που έχει προγραμματισθεί στην Αθήνα πολύ πριν εξελιχθεί το Ουκρανικό σε μείζον διεθνές διπλωματικό, μέχρι αυτή τη στιγμή, πρόβλημα.

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης πρόταση μομφής, που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και υποστήριξε το σύνολο των κομμάτων που αντιπολιτεύονται την Ελληνική Κυβέρνηση, που αφορούσε στην οργάνωση και στην αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών προς ένα προορισμό ιδιαίτερης πολιτικής και διεθνούς ευαισθησίας, για να ενθαρρυνθούν πολίτες της Ελληνικής διασποράς, απαιτεί εξαιρετικά προσεκτική προετοιμασία. Προκειμένου τα αποτελέσματα της ταξιδιωτικής μετακίνησης του κ. Υπουργού Εξωτερικών να ενισχύουν το διεθνή διπλωματικό ρόλο της χώρας μας και να προωθούν τα εθνικά συμφέροντα, σε όλα τα πεδία προτεραιοτήτων, όχι μόνο στη σημερινή συγκυρία, αλλά και σε οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη στην Ανατολική Ευρώπη, απαιτείται λεπτεπίλεπτος προγραμματισμός και οργάνωση ενεργειών, με επεξεργασία φίνας πορσελάνης (bone China), σε μία περιοχή που συνορεύουν συμφέροντα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, και κυρίως όταν όλα τα προαναφερθέντα συμφέροντα/ενδιαφέροντα τυχαίνει, όπως αυτή την εποχή, να εφάπτονται με τους σχεδιασμούς και τη διεθνή δραστηριότητα, πολιτική, γεωστρατηγική, οικονομική, επενδυτική, της Κίνας.

Article Category Πολιτική Ετικέτες Νίκος Δένδιας Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ Cover Image dendias.jpg Ο Δένδιας στη Μαριούπολη - H διερμηνεία της υπουργικής αποστολής Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα