Medasset: Έντονη ανησυχία για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Παράνομες δραστηριότητες και αδυναμία εφαρμογής νόμων και κανονισμών συνέθεσαν, το καλοκαίρι του 2011, την εικόνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Συγκεκριμένα, το MEDASSET κατέγραψε τα εξής:

• Στα μέσα Ιουλίου 2011 και μετά από καθυστέρηση εννέα μηνών, το ΥΠΕΚΑ εκταμίευσε τα χρήματα για τη λειτουργία του ΕΘΠΖ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΑΑ). Το ποσό κάλυψε τους μισθούς

των εργαζόμενων, που παρέμεναν απλήρωτοι από το Νοέμβριο του 2010, τα έξοδα και τις δραστηριότητες του ΕΘΠΖ μέχρι το τέλος του 2011. Η καθυστέρηση των χρημάτων είχε, ωστόσο, ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) και την Προστατευόμενη Περιοχή (ΠΠ).

• Στη Δάφνη, τη δεύτερη μέχρι το 2006 σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά,  τα αυθαίρετα κτίσματα, κάποια από τα οποία στέγαζαν μπαρ, ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα, με ανεκτέλεστα πρωτόκολλα κατεδάφισης και υπέρογκα πρόστιμα σε εκκρεμότητα, ακόμα και τη νύχτα, αποπροσανατολίζοντας τα εκκολαπτόμενα χελωνάκια. Ενδεικτικά, τα χαμηλά- σε σύγκριση με την περσινή χρονιά- ποσοστά ωοτοκίας. Σκαπτικό μηχάνημα στα πρανή διαπλάτυνε τον ήδη υπάρχοντα παράνομο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και διάνοιξε έναν νέο πίσω από τις αυθαίρετες ταβέρνες. Στο νέο χώρο, ο οποίος επιστρώθηκε με χαλίκι, φυτεύτηκαν και δέντρα.

• Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, Έλληνας Ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη μόλυνση που προκαλεί ο κορεσμένος και παράνομος ΧΥΤΑ, εντός της περιοχής του ΕΘΠΖ, οι περιβαλλοντικοί όροι του οποίου έχουν λήξει από το 2001. Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Janez Potocnik τόνισε πως, αν ο ΧΥΤΑ δεν απομακρυνθεί μέχρι το τέλος του 2011, η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει (υπόθεση 2009/2340) κατά της Ελλάδας.

Παρά την επέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, ο ΧΥΤΑ όχι μόνο παρέμεινε εντός ΕΘΠΖ, αλλά απέκτησε δύο ακόμη παράνομα κύτταρα ταφής απορριμμάτων. Επιπλέον, καμία ενημέρωση δεν έχει δοθεί έως σήμερα σχετικά με το χρόνο και τον τόπο μεταστέγασης του νέου ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

• Λόγω της έλλειψης πόρων, η φύλαξη της θαλάσσιας περιοχής του ΕΘΠΖ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, αφού το σκάφος του Λιμενικού δεν ήταν δυνατό να επιτηρεί ολόκληρο τον Κόλπο του Λαγανά σε καθημερινή βάση. Οι κοινές περιπολίες με το σκάφος του ΦΔ του Πάρκου ξεκίνησαν μόλις στα μέσα Ιουλίου.

• Καταγράφηκε πλήθος παραβιάσεων εντός του Κόλπου, ενώ ενδεικτικός ήταν και ο μεγάλος αριθμός νεκρών χελωνών που έφτασε τις 45. Το 60% (27 χελώνες) βρέθηκε εντός των ορίων του ΕΘΠΖ. Το 35% ήταν θηλυκές που θηρεύτηκαν (βάσει των στοιχείων του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ) από φώκιες Monachus monachus. Η απώλεια ενός τόσο μεγάλου αριθμού ενήλικων χελωνών μπορεί να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τις Καρέττα που αναπαράγονται στη Ζάκυνθο.

• Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως η ωοτοκία το καλοκαίρι παρουσίασε σημαντική μείωση (786 φωλιές) σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα