Taste the Waste: μια ταινία για τις χωματερές τροφίμων

13:46 1/7/2012 - Πηγή: Econews

Από το χωράφι μέχρι το τραπέζι μας, περισσότερα από τα μισά τρόφιμα απορρίπτονται και πετιούνται στις χωματερές.

Γιατί πετάμε στα σκουπίδια τόσες πολλές τροφές; Και πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την σπατάλη; Σε αυτές τις ερωτήσεις επιχειρεί να απαντήσει το αποκαλυπτικό φιλμ «Taste the Waste» του Valentin Thurn.

Εντυπωσιακό αλλά αληθινό: Από το χωράφι μέχρι το τραπέζι μας, περισσότερα από τα μισά τρόφιμα απορρίπτονται και πετιούνται. Τα περισσότερα από αυτά, πριν καν φτάσουν στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, ένα στα

δύο μαρούλια και πατάτες πετιούνται στα σκουπίδια.

Τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά, πετούν τρόφιμα αξίας 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ κάθε χρόνο. Όσο είναι ο ετήσιος κύκλος εργασιών (τζίρος) της Nestlé, της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων παγκοσμίως. Τα τρόφιμα που πετούμε στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να χορτάσουν δύο φορές όλους τους πεινασμένους της γης!

Όπως είχαμε δημοσιεύσει στο econews ,το 30με 50% των προϊόντων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στις χωματερές (διαβάστε για την έρευνα).

-Γιατί όμως όλο και περισσότερες ποσότητες τροφίμων καταστρέφονται;

Αναζητούμε εξηγήσεις από πωλητές σε σουπερμάρκετ και διευθυντές σουπερμάρκετ, από αρτοποιούς, από χονδρέμπορους, από κοινωνικές οργανώσεις, από αγρότες, από γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Είναι ένα σύστημα που όλοι συμμετέχουμε

Τα σουπερμάρκετ έχουν τον πλήρη έλεγχο των προϊόντων που φτάνουν στα ράφια τους. Το ψωμί στα ράφια πρέπει να είναι φρέσκο και να φαίνεται φρέσκο μέχρι αργά το απόγευμα. Ένα μαραμένο φύλλο σε ένα μαρούλι, μία δυσμορφία στην πατάτα, ή ένα βαθούλωμα σε ένα μήλο, και τα τρόφιμα αυτά απορρίπτονται. Προϊόντα πριν από την ημερομηνία λήξης αποσύρονται από τα ράφια και πετιούνται.

Η εντατική αγροτική καλλιέργεια είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 1/3 των αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως. Γιατί η εντατική αγροτική καλλιέργεια χρειάζεται ενέργεια, λιπάσματα και έδαφος. Περισσότερο, όταν τα αγροτικά προϊόντα σαπίζουν στις χωματερές εκλύεται μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, που επιδρά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου 25 φορές περισσότερο από ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Με άλλα λόγια, πετώντας τις μισές από τις τροφές μας επιβαρύνουμε δραματικά το περιβάλλον.

Δείτε trailer του φιλμ.

econews, kalliergo

Keywords
Τυχαία Θέματα