Απλό τεστ αίματος υπολογίζει πόσο θα ζήσουμε

Το προσδόκιμο ζωής 320 ωδικών πτηνών στο νησί «Cousin» στις Σεϋχέλλες κατάφεραν να υπολογίσουν μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος ερευνητές του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα εφαρμόσουν την τεχνική και στους ανθρώπους.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες υπολογίζουν τον ρυθμό γήρανσης σε άγρια ζώα, εκτός εργαστηρίου.

Το τεστ που ανέπτυξαν οι επιστήμονες μετρά το μέσο μήκος των μικροσκοπικών δομών στις άκρες των χρωμοσωμάτων, που ονομάζονται τελομερή και κονταίνουν κάθε φορά

που ένα ζωντανό κύτταρο διαιρείται.

Για τους επιστήμονες τα τελομερή είναι εσωτερικά ρολόγια του οργανισμού τα οποία παρέχουν ακριβέστερες πληροφορίες για τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου συγκριτικά με τις πληροφορίες που δίνει η χρονολογική του ηλικία.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι τα τελομερή πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμήσουμε το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου, υποθέτοντας ότι θα πεθάνει από φυσικά αίτια.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν τα πρώτα ξεκάθαρα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ του μήκους των τελομερών και της θνησιμότητας στην άγρια φύση και τεκμηριώνουν την άποψη ότι το μήκος των τελομερών και ο ρυθμός με τον οποίο κονταίνουν λειτουργεί ως δείκτης για τη βιολογική ηλικία πέρα από τη χρονολογική ηλικία», επισημαίνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Μοριακή Βιολογία».

Οι επιστήμονες επέλεξαν να εφαρμόσουν το τεστ στα ωδικά πτηνά του συγκεκριμένου νησιού, τα οποία παρακολουθούνται από ορνιθολόγους εδώ και 20 χρόνια, γιατί δεν μεταναστεύουν και αντιμετωπίζουν ελάχιστες απειλές από θηρευτές.

Οι δοκιμές τους έδειξαν ότι όντως ο ρυθμός με τον οποίο κονταίνουν τα τελομερή αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για το προσδόκιμο ζωής.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα