Ενέργεια: συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

09:35 29/3/2012 - Πηγή: Econews

O επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Συνέδριο του Economist για την ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνόδου, την Τετάρτη οι υπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια, της Ελλάδας κ.

Γ. Παπακωνσταντίνου, της Κύπρου κ. Νεοκ. Συλικιώτης και του Ισραήλ κ. Ούζι Λαντάου επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον των τριών χωρών για συνεργασία στο τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, με έμφαση στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν και Αμερικανοί και Ρώσοι ειδικευμένοι στην ενέργεια, καθώς και εκπρόσωποι, τραπεζών αλλά εταιριών, όπως η αμερικανική Noble Energy, που πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε Κύπρο και Ισραήλ και έδειξε ενδιαφέρον και για τις έρευνες κοντά στην Κρήτη, συζητήθηκαν:

-Ο Επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη.

-Η Οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)

-Η Ηλεκτρική διασύνδεση και μεταφορά φυσικού αερίου για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

-Η πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI,IGB, Southstream, Nabucco, TAP)

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου προανήγγειλε την απόφαση της Λευκωσίας για σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες της ευρύτερης ΝΑ Μεσογείου με στόχο τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου και τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης.

Τουρκική παρέμβαση

Αξιωματούχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist τόνισε, αναφερόμενος στην προκήρυξη του νέου γύρου των δανειοδοτήσεων από την Κύπρο, ότι κάποια σημεία της κυπριακής ΑΟΖ συμπίπτουν με τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ενώ απείλησε ότι η Άγκυρα θα τα προστατεύσει.

Απαντώντας στον Τούρκο αξιωματούχο, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι η επανένωση της Κύπρου, η συγκρότηση ενός ενωμένου κράτους θα διασφαλίσει τα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα