Ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: το σχέδιο

09:36 24/9/2012 - Πηγή: Econews

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων-φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο, που διοργάνωσε η εταιρεία Marcus Evans.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», ένα από τα πιο καυτά σημεία της περιοχής είναι η Κύπρος, όπου, όπως τόνισε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της νήσου, κ.

Σόλων Κασσίνης, είναι σε εξέλιξη δεύτερος γύρος αδειοδότησης με 33 συνολικά αιτήσεις από 15 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Τα «οικόπεδα» που προσφέρονται για έρευνα-εξόρυξη στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι τα 1-11 και το 13, ενώ η επιλογή των αναδόχων εταιρειών θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο κ. Κασσίνης παρουσίασε τα σχέδια για δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο, η οποία θα αξιοποιήσει και το φυσικό αέριο, που θα αντλείται από τα ίδια υποθαλάσσια κοιτάσματα της νήσου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στάθηκε ιδιαίτερα και στις πιθανότητες σύνδεσης της Μεγαλονήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, τόσο για μεταφορά φυσικού αερίου όσο και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι  αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, παρουσίασε δύο εναλλακτικές, ανάλογα με το σημείο απ’ όπου θα φεύγει το καλώδιο από την Κύπρο και θα φτάνει στην Κρήτη.

Έτσι, η διαδρομή του καλωδίου ανάμεσα στα δύο νησιά, κυμαίνεται από 320 έως 371 ναυτικά μίλια, ενώ θα μπορούσε να καταλήγει σε δύο σημεία στην Κρήτη, οπότε και η μεταφορά έπειτα στην Πελοπόννησο θα ήταν είτε 65 είτε 183 ναυτικά μίλια.

Απαισιόδοξη η Noble Energy

Τις αντιρρήσεις του για τη δυνατότητα σύνδεσης Κύπρου και Ελλάδας με τα παραπάνω project κατέθεσε ο επικεφαλής της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, John Tomich, υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση με αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τεχνικά εφικτή, αλλά θα είναι ο μακρύτερος και βαθύτερος σχετικός αγωγός παγκοσμίως.

Γεωτρήσεις στην Ελλάδα

Από ελληνικής πλευράς παρών ήταν μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, ο οποίος ανέλυσε τα χαρακτηριστικά των τριών περιοχών οι οποίες έχουν προσφερθεί για έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας: α) για τον Πατραϊκό δεν έχουν υπάρξει γεωτρήσεις, το βάθος κυμαίνεται από τα 100-500 μέτρα και οι εκτιμήσεις είναι για πιθανή ύπαρξη 50-100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

β) στο Κατάκολο έχουν γίνει πέντε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και άλλες τόσες στη ξηρά και υπάρχουν αποδεδειγμένα αποθέματα 3,94 εκατ. βαρελιών.

γ) στα Ιωάννινα έχει πραγματοποιηθεί μία γεώτρηση και οι εκτιμήσεις είναι για 68 εκατ. βαρέλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα