Ενεργειακή πολιτική: ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες, δίκτυα και φθηνό ρεύμα στο επίκεντρο

10:13 24/4/2012 - Πηγή: Econews

Τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του μεταπτυχιακού προγράμματος MBA ENERGY CLUB του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα».

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, οι βασικοί πυλώνες της ενεργειακής μας πολιτικής είναι

οι εξής:

1. Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στις ενεργειακές εταιρίες με στόχο τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.

2. Είσοδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για 20% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020.

3. Εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο, ανεξάντλητο, πλήρως ανεκμετάλλευτο εθνικό κοίτασμα ενέργειας, στην πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα της Ευρώπης. Αναμένεται η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της σπατάλης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

4. Επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου, σε νέες περιφέρειες της χώρας.

5. Στήριξη με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας, ώστε να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα της «ενεργειακής φτώχιας».

6. Προώθηση του εθνικού προγράμματος αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, καθώς και τη μείωση των εκροών εθνικής δαπάνης για εισαγωγές πετρελαιοειδών, ύψους 12 δις ευρώ το χρόνο.

7. Διαμόρφωση συνθηκών διέλευσης διεθνών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακό hub της ευρύτερης περιοχής και βασικός μοχλός στήριξης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης σε στενή συνεργασία με την Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, όπως Ισραήλ και Ιταλία.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάπτυξης των ΑΠΕ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί εξαγωγός χώρα ηλεκτρισμού και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το «HELIOS» για την εκμετάλλευση του πλούσιου ηλιακού δυναμικού με εξαγωγική στόχευση.

Ο κ. Μανιάτης μίλησε επίσης για τον ορυκτό πλούτο της χώρας τονίζοντας ότι η συνολική αξία των αποθεμάτων ξεπερνά τα 40δις ευρώ.

«Καταγράφουμε και αξιολογούμε πάνω από 120 Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σκοπό την πλήρη αξιοποίησή τους. Ήδη, έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 50 από τους χώρους αυτούς και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκμίσθωσης δημόσιων μεταλλείων με διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προσθέτοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το «Εθνικό Μεταλλευτικό Κτηματολόγιο», το πρώτο Ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών.

Τέλος ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στ

Keywords
Τυχαία Θέματα