Επιστήμονες συνδέουν το Αλτσχάιμερ με τον κακό ύπνο

13:19 17/7/2012 - Πηγή: Econews

Οι παρεμβάσεις με στόχο τη ρύθμιση της χρονικής διάρκειας του ύπνου σε φυσιολογικά επίπεδα και την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου ενδέχεται να μειώσουν τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ ή ακόμα και να εμποδίσουν τη νόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ του Καναδά.

Όπως τόνισε ο Δρ. William Thies από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ,

οι έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο υποστηρίζουν ότι η γνωστική λειτουργία εξασθενεί μακροπρόθεσμα σε ανθρώπους με προβλήματα ύπνου.

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εργαλεία που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τη χρονική διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου έτσι ώστε να παρεμβαίνουμε και να αποκαθιστούμε τα προβλήματα. Παρεμβαίνοντας, ενδέχεται να βοηθάμε παράλληλα τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη γνωστική τους υγεία, ωστόσο αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», δήλωσε ο Δρ. Thies.

Μια από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν διεξήχθη από τη Δρ. Elizabeth Devore του νοσοκομείου «Brigham and Women’s» της Βοστώνης και τους συνεργάτες της.

Όπως προέκυψε από τη συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 εθελοντές, οι άνθρωποι που κοιμούνται δυο ώρες περισσότερο ή λιγότερο σε καθημερινή βάση έχουν χειρότερη γνωστική λειτουργία συγκριτικά με όσους κοιμούνται επτά ώρες ημερησίως.

Μια άλλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.300 γυναίκες άνω των 75 ετών, έδειξε ότι οι διαταραχές ύπνου μετά από πέντε χρόνια δημιουργούν προβλήματα στη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων γυναικών.

«Μετά τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας, η θεραπεία των διαταραχών ύπνου ίσως αναδειχθεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την καθυστέρηση της ανάπτυξης προβλημάτων γνωσιακής λειτουργίας και άνοιας», τόνισε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Kristine Yaffe.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα