Φαλάκρα: δέκα μύθοι για την απώλεια των μαλλιών

Τα μαλλιά θεωρούνται από πολλούς ως δείγμα κύρους, ανδρισμού και υπερηφάνειας. Η αλήθεια είναι πως η απώλειά τους καταρρακώνει την ψυχολογία πολλών.

Γύρω όμως από την φαλάκρα κυκλοφορούν και πολλοί μύθοι. Ας δούμε μερικούς από αυτούς όπως τους απαριθμεί το www.clickatlife.gr:

Μύθος 1: Η φαλάκρα είναι κληρονομική από την πλευρά της μητέρας

Αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι απόλυτα. Αν και η πρώιμη φαλάκρα «βρίσκεται» στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο οι άντρες παίρνουν από τη μητέρα τους, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που παίζουν

κυρίαρχο ρόλο. Ο κληρονομικός παράγοντας υπερισχύει ελαφρά προς την πλευρά της μητέρας, αλλά τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι άντρες, των οποίων οι πατεράδες είναι φαλακροί, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν την ίδια «οδό».

Μύθος 2: Η φαλάκρα «προσπερνά» μία γενιά

Δεν υπάρχουν επαρκή ιατρικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι εάν ο πατέρας σας είχε φαλάκρα εσείς θα τη «γλιτώσετε»…αλλά ο γιος σας όχι. Αυτές είναι απλά εικασίες, που άλλες φορές εντελώς συμπτωματικά γίνονται πραγματικότητα. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι πιθανότητες για φαλάκρα αυξάνουν εάν ο πατέρας σας είναι φαλακρός.

Μύθος 3: Ψυχικά και σωματικά τραύματα προκαλούν φαλάκρα

Αυτό είναι αλήθεια αλλά υπάρχει και μία παγίδα. Το σωματικό ή το συναισθηματικό στρες δεν προκαλεί καμία απώλεια μαλλιών. Αντίθετα, οι απότομες εναλλαγές στο βάρος σας, είτε χάσετε είτε πάρετε κιλά, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην «εμφάνιση» φαλάκρας.

Μύθος 4: Η έκθεση στον ήλιο εντείνει τη φαλάκρα

Αυτό είναι ένας απλός μύθος χωρίς ίχνος αλήθειας. Επιπλέον, ούτε το solarium επηρεάζει τη φαλάκρα.

Μύθος 5: Η κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε φαλάκρα

Οι υδατάνθρακες και το κόκκινο κρέας παρέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία συγκρατούν τις τρίχες στο κεφάλι, παρά το αντίθετο. Σχετικές έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι, η έλλειψη σιδήρου είναι αυτή που ενδεχομένως να συνδέεται στενά με την φαλάκρα. Σε περίπτωση που έχετε έλλειψη σιδήρου, καλό είναι να προσθέστε στη διατροφή σας συμπληρώματα (με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας φυσικά), τα οποία ενδεχομένως να αποκαταστήσουν μερικώς την απώλεια των τριχών.

Μύθος 6: Αν χάνετε μία «χούφτα» μαλλιά την ημέρα είναι η αρχή …του τέλους

Αν βρίσκεστε ήδη στα πρώιμα στάδια της απώλειας μαλλιών, ναι, το να χάνετε μία χούφτα μαλλιά καθημερινά, δεν είναι καλό σημάδι. Αντίθετα βέβαια, αν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί η απώλεια αυτή να είναι φυσιολογική. Μία επίσκεψη στο δερματολόγο σας, θα σας δώσει τις απαντήσεις που θέλετε.

Μύθος 7: Καλύτερα να βουρτσίζετε, παρά να χτενίζετε τα μαλλιά σας

Στην πραγματικότητα, η τρίχα αντιδρά καλύτερα στη βούρτσα παρά στη χτένα. Αλλά σε ότι αφορά στην φαλάκρα, η μόνη αλήθεια είναι ότι κατά το βούρτσισμα η τρίχα «σπάει» στις άκρες και κάνει ψαλίδα, όμως δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση απώλεια τριχών.

Μύθος 8: Αν ξυρίσετε το κεφάλι, οι τρίχες θα ξαναβγούν πιο δυνατές και υγιείς

Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα βλέπατε στους δρόμους περισσότερες… γυναίκες, παρά άντρες με ξυρισμένα κεφάλια. Αν θέλετε να ξυρίσετε το κεφάλι σας κάντε το, απλά μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι, αυτός είναι ένας τρόπος για να ξαναποκτήσετε πλούσια κόμη.

Μύθος 9: Οι πιο σεξουαλικά ενεργοί άντρες κάνουν φαλάκρα νωρίς

Πρόκειται για έναν από τους «κλασικούς» πλέον μύθους σχετικά με τη φαλάκρα, ο οποίος αποσκοπεί στην ουσία στο να μεταβιβάσει το όλο θέμα, σε άλλους τομείς. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, οι φαλακροί άντρες δεν έχουν περισσότερη τεστοστερόνη από τους πιο τριχωτούς.

Μύθος 10: Η έλλειψη σεξ προκαλεί φαλάκρα

Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Η έλλειψη σεξ μπορεί να προκαλεί άγχος, απογοήτευση και εκνευρισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών.

—Η αλήθεια για τη φαλάκρα (ανδρογενετική αλωπεκία)

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο ευρεία μορφή ανδρικής τριχόπτωσης και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας. Εμφανίζεται και στο γυναικείο φύλο με κάποιες διαφοροποιήσεις (Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία).

Αρχικά παρατηρείται υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής που εξελίσσεται σε αραίωση στο μπροστινό, στο επάνω τμήμα και στην κορυφή του τριχωτού. Το πίσω μέρος (ινιακή χώρα) και τα πλαϊνά του τριχωτού (βρεγματική χώρα) διατηρούν στο μεγαλύτερο ποσοστό την υπάρχουσα τριχοφυΐα.

Ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης είναι αλωπεκία και διακρίνεται σε παροδική ή μόνιμη.

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί συσχετισμό δράσης της γονιδιακήςπροδιάθεσης, των ανδρογόνων(ανδρικών ορμονών) και της βιολογικής διαδικασίας της ωρίμανσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται στην εποχικότητα,στη λήψη φαρμάκων, στην αναιμία, σε προβλήματα του θυρεοειδούς, σε δερματολογικές παθήσεις, σε διατροφικές ανεπάρκειες κ.α.

econews, clickatlife

Keywords
Τυχαία Θέματα