Φεστιβάλ Επιστημών στη Μόσχα: κορυφαίοι επιστήμονες και πρωτοποριακές τεχνολογίες

Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας επιστήμης, μεταξύ των άλλων και Νομπελίστες, άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θεμάτων, όπως το γνωστό πλέον σωματίδιο, μποζόνιο, και πολλά χάπενινγκς, βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη του Φεστιβάλ Επιστημών, που έγινε στη Μόσχα (12-14/10).

Το Φεστιβάλ της Μόσχας συγκέντρωσε επιφανείς επισκέπτες από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και κατόχους του βραβείου Νομπέλ, όπως τον καθηγητή φυσικής Κλοντ Κοέν-Τενοτζί που είχε λάβει το βραβείο το 1997, και τον Τζορτζ Φιτζέραλντ Σμουτ τον Τρίτο που είχε βραβευτεί το 2006.

Πραγματοποιήθηκαν

άκρως ενδιαφέρουσες διαλέξεις και σεμινάρια. Για παράδειγμα, Ρώσοι επιστήμονες μίλησαν με προσιτό για τους ακροατές τρόπο για το ανακαλυφθέν νέο θεμελιώδες σωματίδιο, μποζόνιο Higgs, δηλαδή για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτό, ποια είναι η σημασία του, και για το αν θα πρέπει να αναμένουμε νέες θεμελιώδεις ανακαλύψεις στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Ο βραβευμένος με τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσίας», Ανατόλι Σαγκαλέβιτς, ο οποίος είναι υποδιευθυντής του εργαστηρίου επανδρωμένων βαθυσκάφων του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας «Π.Π.Σιρσόφ» της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς και χειριστής των σκαφών Mir, μίλησαν για τη μοναδική κατάδυση στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη, την «Τάφρο των Μαριανών», για τον βυθό του Βορείου Πόλου, για τα γυρίσματα της ταινίας «Τιτανικός» κ.α.

—Το ρομπότ ΝΑΟ

Κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα πραγματοποίησαν 1000 εκθέσεις και παρουσιάσεις με τα επιτεύγματά τους. Για παράδειγμα, το κρατικό πανεπιστήμιο Νοτίων Ουραλίων έκανε μια παρουσίαση μη επανδρωμένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών, καθώς και ρομπότ. Όσον αφορά τα τελευταία, το «αστέρι» ανάμεσά τους δεν είναι άλλο από το ρομπότ «ΝΑΟ» που έχει τη δυνατότητα να ακούει, να μιλά, να αναγνωρίζει ανθρώπους και αντικείμενα. Ο «σταθμός» των νεαρών τεχνικών του Βολγκοντόνσκ και το Ινστιτούτο Μηχανικής και Φυσικής της Μόσχας παρουσίασαν μια ολόκληρη ομάδα από ρομπότ, ειδικά κατασκευασμένων για την εξάλειψη των συνεπειών ατυχημάτων σε πυρηνικούς σταθμούς.

Ταμπέλες με την επιγραφή «Μην αγγίζετε», δεν υπήρχαν. Αντίθετα, οι επισκέπτες μπορούσαν όχι μόνο να αγγίξουν κάθε έκθεμα, αλλά και να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι οι ίδιοι. Υπήρχε για παράδειγμα το «Μηχανικό αμμοδοχείο», το οποίο περιλαμβάνει παιχνίδια ιδιαίτερου τύπου, όπως γυροσκόπια, παιχνίδια με μαγνήτες, ηλεκτρομαγνητικές ιπτάμενες συσκευές και σκεύη που «κρύβουν ένα μυστικό».

Στο «Εργαστήριο Ψυχοφυσικής» οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν το σχηματισμό των βλαστοκυττάρων, τη λειτουργία των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικιών, τον οποίο οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαραστήσουν διαφανή. Στη μίνι έκθεση του Πολυτεχνείου της Μόσχας μπορούσαν να κάνουν χημικό πείραμα, ακόμη και να να κατασκευάσουν ένα όχημα Land Rover για τον Άρη.

—Εκδηλώσεις

Στον χώρο μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας είχε τοποθετηθεί κινηματογράφος, καλυπτόμενος από θόλο. Το εσωτερικό του θόλου, με διάμετρο 15

Keywords
Τυχαία Θέματα