Φωτοβολταϊκά 2012: “διάσωση” από Γερμανία στην Ευρώπη – Οι παγκόσμιες τάσεις

Το 2012 ήταν μια χρονιά αναταράξεων και αλλαγών για τα φωτοβολταϊκά. Εμπορικός πόλεμος Δύσης-Κίνας με μέτρα αντιντάμπινγκ, πτώση των τιμών του εξοπλισμού παγκοσμίως και επακόλουθη εξαφάνιση πολλών εταιρειών από το χάρτη και η γενναίες περικοπές στις εγγυημένες τιμές ήταν μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κλάδο κατά τη χρονιά που φεύγει.

—Διάσωση από Γερμανία

Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, χάρη στη Γερμανία κατά κύριο λόγο. Παρότι, η εγκατεστημένη ισχύς στη Γερμανία

δεν αναμενόταν να περάσει τα 3,5 Γιγαβάτ τελικά μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 8 Γιγαβάτ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 δίνοντας σημαντική ώθηση στον κλάδο.

Και όλα αυτά την ώρα που η ομοσπονιακή ενεργειακή αρχή της Γερμανία (Bundesnetzagentur) ανακοίνωσε μηνιαία μείωση 2,5% στις εγγυημένες τιμές μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 31 Ιανουαρίου 2013.

—Ιταλία, Γαλλία

Ομοίως στην Ιταλία μπήκε “οροφή” στις ταρίφες ενώ η εγκατεστημένη ισχύς συρρικνώθηκε από 9 Γιγαβάτ το 2011 σε μόλις 3,5 Γιγαβάτ το 2012.

Μάλιστα, οι Ιταλοί όπως και οι Γάλλοι ανακοίνωσαν μέτρα επιδότησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που βασίζονται σε εξοπλισμό ευρωπαϊκής προέλευσης.

—Στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης χάρη στα μεγάλα έργα, το σύστημα του leasing και τις χαμηλές τιμές στα φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Παρότι λήφθηκαν μέτρα αντιντάμπινγκ κατά της Κίνας, ο αντίκτυπος είναι μικρός στις τιμές του εξοπλισμού.

Η εγκατεστημένη ισχύς στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί το 2012 σε σύγκριση με το 2011.

—Στην Ασία

Υπερδιπλασιασμός εγκατεστημένες ισχύος αναμένεται και στην Κίνα η οποία έχει θέσει στόχο τα 21 Γιγαβάτ στα φωτοβολταϊκά ως το 2015 με κίνητρο πολύ υψηλές ταρίφες που τώρα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Μεταξύ των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας στον αναδυόμενο γίγαντα είναι η γραφειοκρατία, η οικονομική επιβράδυνση, ο υψηλός δανεισμός των κατασκευαστών του κλάδου και θέματα χρηματοδότησης.

Η Ιαπωνία από την άλλη πλευρά έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο των 28 Γιγαβάτ ως το 2030 ανακοινώνοντας ένα 20ετές πρόγραμμα εγγυημένων τιμών.

Οι παραγωγοί φωτοβολταϊκής ενέργειας στην Ιαπωνία απολαμβάνουν την υψηλότερη ταρίφα παγκοσμίως με αποτέλεσμα να καταγράφεται οργασμός στις παραγγελίες νέου, εγχώριου εξοπλισμού.

Τέλος, η Ινδία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ηλιακής ενέργειας στον κόσμο με στόχο τα 20 Γιγαβάτ ως το 2022.

Πρόβλημα αποτελεί το σύστημα ανάθεσης έργων στους μειοδότες των διαφόρων διαγωνισμών, καθώς μια ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές του εξοπλισμού θα εκμηδενίσει τα μικρά περιθώρια κερδοφορίας των επενδυτών.

Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να στηρίξει τις εταιρείες με επιδοτήσεις, αλλά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον καθιστά το σύστημα αυτό εύθραυστο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα