Φωτοβολταϊκές κυψέλες από κεστερίτη: εκπαίδευση ερευνητών στο πρόγραμμα KESTCELLS

Ένα ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ πρόκειται να αναπτύξει ένα δίκτυο εκπαίδευσης ερευνητών στα φωτοβολταϊκά.

Πρόκειται για το πρόγραμμα KESTCELLS με προϋπολογισμό 3,7 εκατ. Ευρώ και στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των φωτοβολταϊκών τεχνολογιών με εναλλακτικά υλικά.

Το KESTCELLS εντάσσεται στο πρόγραμμα FP7-PEOPLE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου εκπαίδευσης ερευνητών διαφόρων ειδικοτήτων σε προχωρημένες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου.

Το πρόγραμμα θα “τρέξει” έως τον Απρίλιο του 2016 και θα επικεντρωθεί

στην αξιοποίηση του κεστερίτη, ο οποίος είναι ένα πολλά υποσχόμενο ορυκτό με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον στον φωτοβολταϊκό τομέα χαμηλού κόστους, καθώς τα υλικά από τα οποία αποτελείται (χαλκός, ψευδάργυρος, κασσίτερος, θείο και σελήνιο) είναι στοιχεία που υπάρχουν σε ιδιαίτερη αφθονία στη φύση.

Το 2011 το φωτοβολταϊκό εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου σημείωσε ρεκόρ πετυχαίνοντας να αναπτύξει ηλιακές κυψέλες από κεστερίτη, με τις οποίες το επίπεδο μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρισμό φτάνει το 6,1 %.

Η έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων στην αξιοποίηση του εν λόγω υλικού αποτελεί έναν από τους παράγοντες πιθανής ανάσχεσης της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού κλάδου φωτοβολταϊκών στο μέλλον.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 12 ερευνητές ντοκτορά και δύο ποστ-ντοκ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα