Φουκουσίμα: νέα διαρροή ραδιενεργών υδάτων – Συναγερμός για το στρόντιο

15:01 5/12/2011 - Πηγή: Econews

Νέα διαρροή ραδιενεργού νερού σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εξαιτίας μια ρωγμής στο τοίχωμα της μονάδας επεξεργασίας υδάτων.

Η συγκεκριμένη μονάδα «καθαρίζει» το μολυσμένο νερό, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ψύχρανση των τριών κατεστραμμένων πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την TEPCO, την εταιρεία

που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει περίπου 45 τόνοι ραδιενεργού νερού και μέρος της συγκεκριμένης ποσότητας μάλλον κατέληξε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 600 μέτρων από το εργοστάσιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νερό περιέχει υψηλές ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου στροντίου-90, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των οστών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι αν και τα επίπεδα καισίου στο νερό που διέρρευσε είναι χαμηλά, το στρόντιο – 90 ενδέχεται να φτάνει τα 130.000 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό.

Η TEPCO προσπάθησε να σταματήσει τη διαρροή τοποθετώντας σακιά με άμμο μπροστά από το ρήγμα.

Οι εργάτες συνεχίζουν τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων με το νερό που είχε ήδη υποστεί επεξεργασία από τη μονάδα, πριν τη διαρροή.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα