Η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας απαιτεί κρατικές επιδοτήσεις

Δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως θα γίνουν οι ΑΠΕ ως το 2015 και θα πλησιάσουν τον άνθρακα ως βασική πηγή ως το 2035.

Οι προβλέψεις ανήκουν στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο οποίος στην έκθεση World Energy Outlook 2012 επισημαίνει ότι οι παραπάνω ρυθμοί ανάπτυξης εν πολλοίς εξαρτώνται από συνεχιζόμενες επιδοτήσεις και κίνητρα από το κράτος.

Σύμφωνα

με τον IEA, το 2011 οι επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταβλήθηκαν στα βιοκαύσιμα, ανήλθαν σε 88 δισ. δολάρια. Ωστόσο, μέχρι το 2035 θα απαιτηθούν 4,8 τρισ. δολάρια προκειμένου να συντηρηθεί η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, το ήμισυ εκ των οποίων θα οδηγηθεί σε υπάρχοντα επιχειρηματικά προγράμματα ή θα χρειαστεί για την επίτευξη των στόχων του 2020.

Οι προσδοκίες ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας έχουν γίνει συντηρητικότερες στον απόηχο της Φουκουσίμα. Παρόλα αυτά, η εγκατεστημένη ισχύς προβλέπεται να αυξηθεί με πρωτοπόρους την Κίνα, την Κορέα, την Ινδία και τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, ο Δρ Φατίχ Μπιρόλ, Διευθυντής Οικονομικών και επικεφαλής της έκθεσης που εξέδωσε ο IEA δήλωσε πως “ εξαιτίας της απουσίας συντονισμένης πολιτικής πίεσης, τα δύο τρίτα των οικονομικών πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή αποδοτικότητα θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα ως το 2035”.

Έτσι, θα καθυστερήσει το “κλείδωμα” των δράσεων προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας που θα συμπλήρωναν τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών αερίων σε επίπεδα τέτοια που θα εξασφάλιζαν την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Θα συνδυαζόταν τέλος με μείωση του κόστους για ορυκτά καύσιμα κατά 20% προσθέτει ο Μπιρόλ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα