Μαζική σφαγή 2.000 καρχαριών στην Κολομβία

Πρωτοφανή μαζική σφαγή καρχαριών στο νησί Malpelo στον Ειρηνικό, καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές Αρχές της Κολομβίας.

Ειδικότερα, η κορυφαία σύμβουλος του Κολομβιανού προέδρου σε θέματα περιβάλλοντος, Sandra Bessudo, δημοσιοποίησε αναφορές δυτών που κάνουν λόγο για σφαγή 2.000 σφυροκέφαλων καρχαριών, καρχαριών Γκαλαπάγκος και λείων καρχαριών.

Το βραχώδες νησάκι Malpelo απέχει 387 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό και στην ουσία αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.

«Έλαβα μια απίστευτη αναφορά από δύτες που ήρθαν από τη Ρωσία

για να μελετήσουν τη μεγάλη συγκέντρωση καρχαριών στο Malpelo. Οι δύτες είδαν πολλές μηχανότρατες να εισέρχονται παράνομα στη ζώνη του νησιού. Όπως κατήγγειλαν, μέτρησαν τουλάχιστον 10 αλιευτικά σκάφη, όλα με σημαία της Κόστα Ρίκα», δήλωσε η κ. Bessudo.

«Όταν οι δύτες βούτηξαν άρχισαν να βρίσκουν πολλούς καρχαρίες χωρίς πτερύγια. Δεν είδαν κανέναν ζωντανό. Ένας από τους δύτες έχει τραβήξει βίντεο στο οποίο φαίνονται τα έψυχα σώματα των καρχαριών, χωρίς πτερύγια, στον ωκεανό», προσέθεσε.

«Υπολογίζοντας περίπου 200 καρχαρίες ανά σκάφος, οι εκτιμήσεις μας είναι ότι σκοτώθηκαν περίπου 2.000 καρχαρίες», κατέληξε.

Η θανάτωση των καρχαριών για τα πτερύγιά τους εξελίσσεται σε πραγματική μάστιγα λόγω των μεγάλων κερδών που αποφέρει το παράνομο εμπόριο.

Τα πτερύγια πωλούνται αδρά στη μαύρη αγορά καθώς συγκαταλέγονται στα ακριβότερα θαλασσινά προϊόντα και παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στην Κίνα, όπου η σούπα καρχαρία αποτελεί παραδοσιακό πιάτο.

Στην Ευρώπη διεξάγεται μεγάλη εκστρατεία για τον τερματισμό της  βάναυσης αυτής πρακτικής που αποκαλείται «finning».

Στις 15 Οκτωβρίου μάλιστα ξεκίνησε η 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Καρχαρία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το διεθνές δίκτυο Shark Alliance διοργανώνει ηλεκτρονική διαμαρτυρία ως μέσο άσκησης πίεσης στους Ευρωπαίους πολιτικούς για τη λήψη μέτρων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράψουν την αίτηση εδώ

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα