Ωρίων: κυνηγοί εναντίον WWF για την απαγόρευση της θήρας στη Χίο

Ανακοίνωση με αφορμή την απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο την επαύριο των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν το νησί εξέδωσε το Δίκτυο των Κυνηγών “Ωρίων”.

Οι κυνηγοί, με αφορμή σχετική παρέμβαση του WWF Ελλάς, κάνουν λόγο για ”golden boys της οικολογίας που χρησιμοποιούν την αντικυνηγετική ιδεολογία για επικοινωνιακούς λόγους, θέλοντας να ικανοποιήσουν

τα απλά μέλη που στηρίζουν οικονομικά τις οργανώσεις τους” και ζητούν από τη Δασική Υπηρεσία να επανεξετάσει την απόφασή της στηριζόμενη σε επιστημονικές μελέτες.

Αναλυτικότερα, ο “Ωρίων” αναφέρει τα εξής:

Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς της Χίου, όπου οι κυνηγοί συκοφαντήθηκαν από τις διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ ως καταστροφείς της πανίδας, ήρθε και η ανακοίνωση (Σ.1) και η μελέτη (Σ.2) του WWF για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο περιβάλλον του νησιού.

Στην ανακοίνωση του WWF χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμη και καθόλα ορθή» η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χίου για τριετή απαγόρευση του κυνηγίου σε περιοχή πολύ ευρύτερη της καμένης. Σημειωτέον ότι ενώ η καμένη έκταση είναι 148.000 στρέμματα, η θήρα απαγορεύτηκε εντελώς αυθαίρετα σε έκταση 258.031 στρεμμάτων. Δεν γνωρίζουμε πώς αξιολόγησε την επιστημονική ορθότητα της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χίου το WWF, ούτε αν έλαβε υπόψη τη μελέτη των δικών του στελεχών. Πάντως, στη σύντομη και γενικόλογη αναφορά για τη θήρα που υπάρχει στη μελέτη του WWF (Σ.2, σελ.42), δεν υπάρχει αναφορά για “ορθή απόφαση”.

Ωστόσο σε προηγηθείσα ανακοίνωση (Σ.3) του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας τεκμηριώνεται με πλήθος επιστημονικών αναφορών ότι: «απαγορεύσεις θήρας στις καμένες εκτάσεις της Ελλάδας οι οποίες: α) εφαρμόζονται για παραπάνω από ένα ή δύο έτη, και β) αφορούν περιοχές που τα όριά τους επεκτείνονται περισσότερο από 200 έως 1000 μέτρα περιμετρικά της καμένης έκτασης, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη διατήρηση των πληθυσμών των ειδών της άγριας πανίδας. Αντίθετα, μεγάλες σε διάρκεια και εμβαδόν απαγορεύσεις θήρας προκαλούν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι και στη μελέτη του WWF αναφέρεται ότι ο πληθυσμός του λαγού θα αυξηθεί σημαντικά μετά την πυρκαγιά (Σ.2, σελ.30, παρ.3). Παρά ταύτα, όταν πρόκειται να αποφασιστούν μέτρα διαχείρισης της θήρας, η επιστημονική γνώση αντικαθίσταται από στείρα αντικυνηγετικά ιδεολογήματα.

Συνεπώς, είναι φανερό ότι τόσο η άποψη του WWF, όσο και άλλων ΜΚΟ της χώρας, που επικροτούν ή υποδεικνύουν υπερβολικές απαγορεύσεις θήρας, στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Προφανώς πηγάζουν από το αντικυνηγετικό μένος των συντακτών τους και εκφράζουν μόνο αυτούς. Τα “golden boys της οικολογίας” (Σ.4) χρησιμοποιούν την αντικυνηγετική ιδεολογία για επικοινωνιακούς λόγους, θέλοντας να ικανοποιήσουν τα απλά μέλη που στηρίζουν οικονομικά τις οργανώσεις τους. Εδώ παρατηρείται

Keywords
Τυχαία Θέματα