Ουρακοτάγκοι επικοινωνούν μέσω iPad (video)

11:55 14/5/2012 - Πηγή: Econews

Σε επαφή με την πιο προηγμένη τεχνολογία έρχονται οι ουρακοτάγκοι στον ζωολογικό κήπο «Jungle Island» στο Μαϊάμι, στο πλαίσιο ενός πειράματος που έχει ως στόχο να προάγει την επικοινωνία.

Επικεφαλής του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου οι ουρακοτάγκοι επικοινωνούν μέσω  iPad, είναι η Linda Jacobs, η οποία ελπίζει ότι οι συσκευές αυτές θα συμβάλλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ανθρώπων και των ουρακοτάγκων, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η

κ. Jacobs δήλωσε ότι άρχισε να επικοινωνεί με τους ουρακοτάγκους μέσω iPad το περασμένο καλοκαίρι, μετά από προτροπή κάποιου που είχε χρησιμοποιήσει τις συσκευές με δελφίνια.

Το λογισμικό αρχικά προοριζόταν για αυτιστικά παιδιά και η οθόνη παρουσιάζει εικόνες από διάφορα αντικείμενα.

Ένας εκπαιδευτής κατονομάζει ένα από τα αντικείμενα και ο ουρακοτάγκος πατά το αντίστοιχο κουμπί.

Σύμφωνα με την κ. Jacobs τα iPads είναι άλλο ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που εφάρμοσε ο ζωολογικός κήπος με στόχο την προαγωγή της επικοινωνίας.

Μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου χρησιμοποιούσαν σημάδια για να επικοινωνήσουν με τα ζώα.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους οι ουρακοτάγκοι μπορούν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις, να αναγνωρίσουν αντικείμενα και να εκφράσουν τις επιθυμίες ή τις ανάγκες τους.

Οι ουρακοτάγκοι επίσης αναγνωρίζουν τα μέλη του σώματος, βοηθώντας τους εκπαιδευτές να τους φροντίσουν, να τους κάνουν ενέσεις κλπ.

«Είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε την υγεία τους σε καθημερινή βάση. Αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά το ξέρουμε αμέσως», δήλωσε η κ. Jacobs.

Οι εκπαιδευτές έχουν αναπτύξει μεθόδους επικοινωνίας με τους ουρακοτάγκους, κάτι που δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Σε αυτό το πλαίσιο το iPad και άλλες συσκευές με οθόνες αφής δίνουν την ευκαιρία στους ουρακοτάγκους να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που δεν είναι εκπαιδευμένοι στη γλώσσα τους.

«Οι ουρακοτάγκοι είναι υπερβολικά έξυπνοι όμως περιορίζονται από τη φυσική ανικανότητά τους να μιλήσουν. Είναι παγιδευμένοι στο σώμα τους. Καταλαβαίνουν ότι θέλουν να επικοινωνήσουν όμως δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, αφού δεν διαθέτουν φωνητικές χορδές. Έτσι το iPad μας δείχνει τι ξέρουν, τι είναι ικανοί να κάνουν και τι θα ήθελαν να έχουν», τόνισε η κ. Jacobs.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα