Πετρελαιοκίνηση: επιφυλάξεις για τον τρόπο άρσης της απαγόρευσης από Καρτάλη

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της άρσης απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης εξέδωσε ο  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης.

Ο κ. Καρτάλης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο που δρομολογείται η άρση απαγόρευσης, ωστόσο δήλωσε ότι δεν άρει την εμπιστοσύνη του στις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Αναλυτικά, ο Κώστας Καρτάλης ανακοίνωσε τα εξής:

«Στην

τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου για την έκδοση οικοδομικών αδειών, προβλέπεται εξουσιοδότηση προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Υποδομών για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα όρια εκπομπών των αυτοκινήτων και θα προσδιορίζει άλλα συνοδά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, λ.χ. πράσινος δακτύλιος.

Είναι προφανές ότι μέσα από μία τέτοια εξουσιοδότηση οι αρμόδιοι κατά περίπτωση Υπουργοί μπορούν, μεταξύ άλλων, να αποφασίσουν για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η γνώμη της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το θέμα είναι γνωστή και δεν θα την επαναλάβω. Αλλωστε δεν έχω επαρκή ενημέρωση για το περιεχόμενο της ΚΥΑ.

Εχω όμως, παγίως, την άποψη ότι θέματα μείζονος σημασίας δεν θα πρέπει να δρομολογούνται με νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων αλλά θα πρέπει να συζητιούνται και να αποφασίζονται εντός της Βουλής. Αυτό επεσήμανα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι απολύτως γνωστά τα μέτρα, και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους, ώστε να είμαστε όλοι βέβαιοι ότι αυτό που προστατεύεται κατά απόλυτη προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η πάγια αυτή θέση μου δεν μεταφράζεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης στις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ και του Υποδομών».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα