Πώς η κοπριά σώζει από τον καύσωνα (video)

Η θερμοκρασία εδάφους στη Νότιο Αφρική, όπου ζει το σκαθάρι κοπριάς, είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, κάτι που δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το ζωύφιο.

Σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές, το σκαθάρι έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σύστημα για να δροσίζεται και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας το σκαθάρι σκαρφαλώνει στη μπαλίτσα κοπριάς που κουβαλά.

Χρησιμοποιώντας υπέρυθρες κάμερες

οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν το σκαθάρι σκαρφάλωνε στη μπαλίτσα κοπριάς η θερμοκρασία του μειωνόταν δραματικά μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.

Η κοπριά παραμένει δροσερή μέσω της εξάτμισης των υγρών στοιχείων της, λειτουργεί δηλαδή σαν το κλιματιστικό.

Για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα με σκαθάρια κοπριάς, τα οποία χώρισαν σε δυο ομάδες.

Η μια ομάδα τέθηκε σε ελεγχόμενο περιβάλλον στη σκιά και η άλλη στον ήλιο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα σκαθάρια κάτω από τον ήλιο ανέβαιναν στη μπαλίτσα κοπριάς επτά φορές περισσότερο συγκριτικά με τα σκαθάρια που βρίσκονταν στη σκιά.

Εκτός αυτού οι ερευνητές ζωγράφισαν στα άκρα ορισμένων σκαθαριών μπότες σιλικόνης. Τα σκαθάρια με τις μπότες επίσης ανέβαιναν στη μπαλίτσα τους λιγότερο συχνά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν τώρα ότι το μυστικό για να διατηρήσουμε χαμηλές θερμοκρασίες όταν ο υδράργυρος δείχνει «κόκκινο» βρίσκεται στο σκαθάρι κοπριάς, που αποτελεί ένα συνδυασμό περιττωμάτων και εμετού.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα