Πώς καθορίζεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας; – Συμφέρουν τα Φ/Β στη Γερμανία;

16:44 2/12/2011 - Πηγή: Econews

Οι πυρηνικές μονάδες μπορεί να αποτελούν μια ελκυστική επενδυτική επιλογή για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους καταναλωτές, καθώς το (χαμηλό συγκριτικά) κόστος λειτουργίας τους δεν επηρεάζει το ενεργειακό χρηματιστήριο.

Η άποψη αυτή ανήκει στον ενεργειακό αναλυτή Αλόις Τοστ, που σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv, τάχθηκε εναντίον της επένδυσης στα φωτοβολταϊκά ως αντισταθμιστικό μέτρο της απομάκρυνσης της Γερμανίας από

την πυρηνική ενέργεια.

Αντίθετα με ότι διαδίδεται, λέει ο Τοστ, η απομάκρυνση από την ατομική ενέργεια δεν θα έχει επιπτώσεις στην “τσέπη” των καταναλωτών, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικές μονάδες είναι φθηνότερη από το φυσικό αέριο και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής στο ενεργειακό χρηματιστήριο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; “Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στο ενεργειακό χρηματιστήριο και καθορίζεται πάντα από την ακριβότερη μονάδα που είναι απαραίτητη για την κάλυψη της ζήτησης”, απαντά ο Τοστ και προσθέτει πως “αυτή είναι πάντοτε η μονάδα φυσικού αερίου. Τα πυρηνικά εργοστάσια πολύ σπάνια καθορίζουν την τιμή του ηλεκτρισμού”.

Ως αποτέλεσμα “κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα καρπώνεται την τιμή που πρέπει να καταβληθεί στην ακριβότερη, την επονομαζόμενη και οριακή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση”.

Για αυτό ακριβώς τα πυρηνικά εργοστάσια αποτελούν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές: έχουν χαμηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής αλλά καρπώνονται τις υψηλές τιμές που διαμορφώνουν τα εργοστάσια υψηλού κόστους που λειτουργούν με φυσικό αέριο και είναι απαραίτητα για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης.

Ωστόσο, κερδισμένος από αυτή την ιστορία βγαίνει ο ιδιοκτήτης της ατομικής μονάδας και όχι ο καταναλωτής.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 8% όταν έκλεισαν πυρηνικές μονάδες στη Γερμανία, ο Τοστ είπε ότι αυτό συνέβη γιατί αντικαταστάθηκαν από ακριβές μονάδες φυσικού αερίου που απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα στο ενεργειακό ισοζύγιο.

—Μπορούν τα φωτοβολταϊκά να καλύψουν το «πυρηνικό» κενό στη Γερμανία;

Ο Τοστ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η Γερμανία θα έπρεπε να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά για να αντισταθμίσει το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων.

“Το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν μόνο στο 18,6% των ΑΠΕ στη χώρα και το μερίδιό τους στις κρατικές επιδοτήσεις για καθαρή ενέργεια ανέρχεται σε 38,6%” είναι ενδεικτικό λέει.

Υπογραμμίζει, τέλος, τις δυσκολίες του εγχειρήματος εισαγωγής ηλιακής ενέργειας από τρίτες χώρες, αναφερόμενος εμμέσως στο Σχέδιο Ήλιος και στο Desertec, εξαιτίας της έλλειψης δικτύων και υποδομών.

Εκτιμά δε πως κάτι τέτοιο θα συναντούσε την αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων στη Γερμανία αφού “κανείς δε θέλει ηλεκτροφόρα καλώδια στην πίσω αυλή του σπιτιού του”.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα