Πρόγραμμα «Ήλιος»: ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες λέει το ΙΕΝΕ

17:48 28/2/2012 - Πηγή: Econews

Σε τεχνικά, αλλά και πολιτικοοικονομικά εμπόδια προσκρούει η υλοποίηση του Προγράμματος Ήλιος σύμφωνα με τη μελέτη “Project Helios: Can Solar Energy be Exported? An Assessment Study” που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Η μελέτη του ΙΕΝΕ υπογραμμίζει ότι η προϋποτιθέμενη “επιδότηση της παραγόμενης στην Ελλάδα

από τα φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Γερμανό φορολογούμενο-καταναλωτή, που αποτελεί σαθρή βάση για την πραγματοποίηση ενός τόσο μεγάλου σε κλίμακα έργου”, ενώ σημειώνονται τα τεχνικά προβλήματα μεταφοράς ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη.

Το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι η υλοποίηση του σχεδίου “Ηλιος” μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη δεδομένου ότι θα βασιζόταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την προηγμένη τεχνολογία, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.

Αναλυτικότερα, το ΙΕΝΕ αναφέρει τα εξής:

Το «Σχέδιο Ήλιος» (“Project Helios”) προβλήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με μερικά βασικά χαρακτηριστικά και προσδοκίες για υψηλά κέρδη που θα συνέβαλλαν στην μείωση του χρέους της χώρας. Το κράτος συμμετέχει σαν επιχειρηματίας στο «Σχέδιο ΗΛΙΟΣ», το οποίο βασίσθηκε σε υπερεκτιμημένες παραδοχές μακριά από τη δυναμική επιχειρηματικών δράσεων και τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξαγγελία για συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, χωρίς όμως την αναγκαία ρευστότητα, και οι εκτιμώμενες τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά με βάση το σύστημα Feed in Tariff της Γερμανίας, απέχουν από την πραγματικότητα.

Η θέση της κυβέρνησης για πραγματοποίηση του έργου μέσω των ισχυόντων μηχανισμών του Feed-in-Tariffs στη Γερμανία, ουσιαστικά σημαίνει επιδότηση της παραγόμενης στην Ελλάδα από τα φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Γερμανό φορολογούμενο-καταναλωτή, που αποτελεί σαθρή βάση για την πραγματοποίηση ενός τόσο μεγάλου σε κλίμακα έργου.

Στην πραγματικότητα, όπως τίθεται το όλο έργο από την Ελληνική πλευρά, δεν μπορεί να υπάρξει πωλητής, δηλαδή επενδυτές οι οποίοι θα επενδύσουν δικά τους χρήματα σε ένα τέτοιο έργο, αφού δεν υπάρχει καν αγοραστής στην Γερμανία ή άλλη χώρα της Βόρειας Ευρώπης που θ’ αγοράζει από φωτοβολταϊκά παραγόμενο ηλεκτρισμό σε μη ανταγωνιστικές τιμές. Οι δε Διαχειριστές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να υπογράψουν προνομιακές συμβάσεις αγοράς παραγόμενου από ΑΠΕ ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Από τεχνικής απόψεως, ένα σύστημα μεταφοράς για τόσο μεγάλη ισχύ και απόσταση για χώρες της κεντρικής Ευρώπης χρειάζεται εξειδικευμένες μελέτες, υψηλές επενδύσεις και χρονικό ορίζοντα πλήρους λειτουργίας περί το 2020. Επομένως, δεν υπάρχουν προοπτικές για την υλοποίηση του συγκεκριμένου Σχεδίου, όπως έχει ανακοινωθεί και κατά συνέπεια οι στόχοι για τη συμβολή του στη μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη που μόλις ολοκλήρωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν

Keywords
Τυχαία Θέματα