Ραδιενεργά απόβλητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

11:06 3/2/2012 - Πηγή: Econews

Πυρηνικοί αντιδραστήρες τελευταίας γενιάς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον μεγάλο όγκο πυρηνικών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία.

Η ηλεκτροπαραγωγή από την αξιοποίηση των πυρηνικών αποβλήτων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για εκατοντάδες χρόνια, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον επιστημονικό σύμβουλο του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας.

Τα αποθέματα πυρηνικών αποβλήτων της Βρετανίας περιλαμβάνουν πάνω από 100 τόνους πλουτωνίου και 35.000 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ειδικά το πλουτώνιο χαρακτηρίζεται στοιχείο

«υψηλού κινδύνου» καθώς αποτελεί πιθανό στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ η ασφαλής επεξεργασία και εναπόθεσή του κοστίζει δισεκατομμύρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βρετανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά την ασφαλή επεξεργασία του.

Μια από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμής είναι η κατασκευή μονάδας που θα συνδυάζει το πλουτώνιο με άλλα υλικά, για την παραγωγή καυσίμων από μεικτά οξείδια (MOX), που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα.

Ωστόσο, το αρνητικό είναι ότι τα συγκεκριμένα καύσιμα αξιοποιούν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό ενέργειας από τα πυρηνικά απόβλητα για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ως εκ τούτου, η εναλλακτική πρόταση που υπέβαλε η εταιρεία GE Hitachi για την κατασκευή αντιδραστήρων τελευταίας τεχνολογίας που εκμεταλλεύονται το πλουτώνιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται να κερδίζει έδαφος από μερίδα επιστημόνων.

«Είναι μια πολύ καλή ιδέα, που θα έπρεπε να δοκιμάσουμε και να αξιοποιήσουμε όσο πιο αποδοτικά μπορούμε. Εγώ τη βρίσκω σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα», ανέφερε ο καθηγητής David MacKay, επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του βρετανικού υπουργείου ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η συγκεκριμένη τεχνολογία απορρίφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και τη Αρχή Παροπλισμού Πυρηνικών με την αιτιολογία ότι «βρίσκεται πολύ μακριά από το να καταστεί εμπορικά βιώσιμη»

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα