ΣΕΦ: αμελητέα η μείωση της έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά

14:24 8/11/2012 - Πηγή: Econews

Αμελητέες χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) τις μειώσεις στο ύψος της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ μετά τις αντιδράσεις, ενώ κάνει λόγο για απαξίωση επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων που προγραμματίζονταν για τα επόμενα έτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΦ καταγγέλλει

πως το ΥΠΕΚΑ δεν διαβουλεύεται πλέον με φορείς της αγοράς, ενώ δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα της ενεργειακής αγοράς στο σύνολό τους, αλλά επικεντρώνει μόνο στις ΑΠΕ και ειδικά στα φωτοβολταϊκά.

Τέλος ο ΣΕΦ καλεί το ΥΠΕΚΑ να άρει άμεσα την αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών και να αναθεωρήσει τάχιστα τον εθνικό στόχο για τα φωτοβολταϊκά, για να υπάρχει μέλλον και προοπτική για τον κλάδο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΦ:

«Βαριά λαβωμένη βγαίνει η αγορά φωτοβολταϊκών από τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τελικά στις 7/11. Όχι μόνο γιατί οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο ύψος της “έκτακτης” εισφοράς ήταν αμελητέες, αλλά και γιατί  παράλληλα δεν υπήρξε η δυνατότητα συζήτησης και βελτίωσης των λοιπών ρυθμίσεων που περιελάμβανε η “νομοθετική πρωτοβουλία” του ΥΠΕΚΑ. Έτσι, στο οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδων επενδυτών ήρθε να προστεθεί η ουσιαστική απαξίωση επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων που προγραμματίζονταν για τα προσεχή έτη.

Πηγή των προβλημάτων είναι η αλλαγή στάσης του ΥΠΕΚΑ υπό τη νέα ηγεσία του, το οποίο δεν διαβουλεύεται πλέον με τους φορείς της αγοράς, αλλά αποφασίζει μέτρα πρόχειρα εν κρυπτώ και τα νομοθετεί όταν η δυνατότητα αντίδρασης είναι μηδενική (15αύγουστος, Μνημόνιο).

Το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται πως “οι αποδόσεις των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά παραμένουν υψηλές και ελκυστικές για τους ενδιαφερόμενους”. Δυστυχώς, για κάποιες κατηγορίες επενδυτών, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και τα νούμερα “δεν βγαίνουν”. Το αποδεικνύει η εισήγηση της ΡΑΕ την οποία αγνόησε ο υφυπουργός όταν νομοθέτησε τις ταρίφες για νέα έργα. Το αποδεικνύει η κοινή λογική, όταν τα έσοδα έργων που υλοποιήθηκαν με εντελώς διαφορετικές παραμέτρους κόστους περικόπτονται με τον  ίδιο συντελεστή.

Το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται πως καταργώντας υπογεγραμμένες συμβάσεις που έδιναν τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων συστημάτων ως τον Ιανουάριο του 2014 και υποχρεώνοντας τους επενδυτές να συνδέσουν τα έργα τους ως τα μέσα Μαρτίου 2013, “προωθείται η υλοποίηση των υγιών επενδύσεων”. Η αλήθεια είναι πως έργα ισχύος περί τα 600 μεγαβάτ (MW) κινδυνεύουν να ακυρωθούν, γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αν η κατασκευή τους δεν έχει ήδη ανατεθεί και η χρηματοδότησή τους δεν έχει ήδη εξασφαλιστεί, ενώ έργα που είναι σε εξέλιξη κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως μέσα στο χειμώνα.

Το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται πως “η υποχρέωση των Διαχειριστών να υλοποιούν τα έργα σύνδεσης εντός συγκεκριμένων προθεσμιών και η πρόβλεψη για την προστασία των επενδυτών σε αντίθετη περίπτωση, ενισχύει το επενδυτικό περιβάλλον και προστατεύει από αδιαφανείς διαδικασίες”. Η αλήθεια είναι πως η ρύθμιση αυ

Keywords
Τυχαία Θέματα