Σκότωσαν μεσογειακή φώκια στη Ρόδο με εννιάβολες σφαίρες για αγριογούρουνα

19:03 7/12/2011 - Πηγή: Econews

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το Λιμεναρχείο Ρόδου και η Διευθύντρια Αλιείας Δωδεκανήσου και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας κα Φωτάκη Μαριγώ, ενημέρωσαν τη MOm για την ύπαρξη νεκρής μεσογειακής φώκιας στη βραχονησίδα Καράβολα νοτιοδυτικά της Ρόδου.

Την ίδια μέρα μετέβησαν στο σημείο ο διοικητής ασφαλείας του Λιμεναρχείου Ρόδου κος Βασίλης Μηλαθιανάκης και εθελοντές του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Ελεύθερων Καταδύσεων Ρόδου, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το συμβάν και να συλλέξουν πληροφορίες και στοιχεία. Σε συνεννόηση με

την Yπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, κα Μαριάννα Ψαραδέλλη, προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συλλογή δειγμάτων, δεδομένου ότι η περιοχή ήταν πολύ δυσπρόσιτη και η μεταφορά του ζώου αδύνατη.

Σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, η συνεργάτιδα της MOm κα Ψαραδέλλη μετέβη στη Ρόδο, με στόχο να εξετάσει τα δείγματα και να δώσει κατάθεση στις αρμόδιες αρχές. Από τις παρατηρήσεις, περιγραφές, φωτογραφίες, στοιχεία και δείγματα που είχαν συλλεχθεί, διαπίστωσε τα εξής: επρόκειτο για ένα ενήλικο αρσενικό ζώο σε πολύ καλή διατροφική κατάσταση, με μήκος πάνω από 2,5 μέτρα και βάρος 300 κιλά περίπου.

Το ζώο έφερε τραύματα στο κεφάλι από κυνηγετική καραμπίνα και συγκεκριμένα είχε δεχθεί 2 εννιάβολες σφαίρες (που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του αγριόχοιρου). Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης καθώς το Λιμεναρχείο Ρόδου διενεργεί έρευνα ενώ έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Κάνουμε έκκληση σε όποιον έχει στοιχεία για το περιστατικό, να επικοινωνήσει με το Λιμεναρχείο Ρόδου (τηλ. 22410 28666) ή τη Λιμενική Αστυνομία (τηλ. 108).

Δυστυχώς, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα υπάρχουν 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά ηθελημένης θανάτωσης μεσογειακών φωκών, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η ηθελημένη θανάτωση παραμένει μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση του είδους στη Μεσόγειο.

Η διεθνής, η ευρωπαϊκή-κοινοτική και εθνική νομοθεσία όπως:
• το Π.Δ. 67/81 (Περί προστασίας της αυτοφυούς Χλωρίδος και Άγριας Πανίδος),
• ο Νόμος 1650/86 (Για την Προστασία του Περιβάλλοντος) και
• η Κοινοτική Οδηγία 92/43 (Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας)
απαγορεύουν αυστηρά, όχι μόνο τη θανάτωση, αλλά ακόμα και την ενόχληση αυτών των ζώων. Η μεσογειακή φώκια, είναι το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος πληθυσμός της παγκοσμίως ζει και αναπαράγεται στη χώρα μας.

Η MOm συνεχίζει τις προσπάθειες για τη σωτηρία και την επιβίωση του είδους με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει.

Η ΜΟm καλεί τις τοπικές κοινωνίες να καταδικάσουν αυτά τα περιστατικά και να περιθωριοποιήσουν τέτοιου τύπου πρακτικές και συμπεριφορές. Δυστυχώς οι ανεύθυνες δράσεις μιας μικρής μειοψηφίας ασυνείδητων, μπορεί να οδηγήσουν τη μεσογειακή φώκια σε εξαφάνιση από τη χώρα μας. Δεν πρέπει να δείξουμε άλλη ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

MOm

Φωτο: Λιμενα

Keywords
Τυχαία Θέματα