Σκουπίδια: σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση – Ωρολογιακή βόμβα λέει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως ανακοίνωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Η κυβέρνηση απειλεί ακόμα και με απόλυση τους εργαζομένους στην καθαριότητα σε περίπτωση συνέχισης των κινητοποιήσεων, καθώς μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ,

σκληραίνει τη στάση της.

Στο μεταξύ, τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας, κάνοντας λόγο για υγειονομική βόμβα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σε αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο επιστημονικού προσωπικού του κέντρου ελέγχου σε διάφορα σημεία, διαπίστωσε ότι τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία.

«Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών, οπότε επέρχεται σήψη», επισημαίνει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, διευκρινίζοντας ότι οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό «φορέων» μεταδόσεως διαφόρων νόσων, όπως μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνει έκκληση για τη λήψη προληπτικών μέτρων με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Στα μέτρα συγκαταλέγεται η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες.

Παράλληλα, συνιστάται τα άδεια κουτιά από κονσέρβες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν, ενώ απαιτείται προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα