Θεσσαλονίκη: επεισόδια για τα απορρίμματα στη Νέα Ευκαρπία – Οι αντίθετες απόψεις

Κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης που αντιτίθενται στις εργασίες κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή της Ευκαρπίας λαμβάνουν χώρα από την Πέμπτη (18/10) το πρωί.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ, κατέλαβαν το χώρο και σταμάτησαν τις κατασκευαστικές εργασίες που επιχειρεί να ξεκινήσει ο εργολάβος του έργου.

Στο σημείο βρέθηκαν ο δήμαρχος Παύλου Μελά,

Διαμαντής Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και με την παρέμβασή τους η ένταση εκτονώθηκε.

Με την κατασκευή του έργου συμφωνούν όλοι πλην ενός οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης οι οποίοι επισημαίνουν τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων 7 εκατ. Ευρώ σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι εργασίες.

Μάλιστα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών -ενός δήμου που επιδεικνύει σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο-, Σίμος Δανιηλίδης χαρακτήρισε ως “τεράστια ήττα για όλο τον νομό Θεσσαλονίκης το ενδεχόμενο να μην κατασκευαστεί και να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή της Ευκαρπίας” με τα κονδύλια που τίθενται σε κίνδυνο σε περίπτωση διακοπής των εργασιών να ανέρχονται σε 7 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Δανιηλίδης υποστήρίζει πως «ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι έργο τελευταίας τεχνολογίας και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον».

—Η αντίθετη άποψη

Ωστόσο κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν διαφορετική άποψη και κάνουν λόγο για πραξικοπηματική κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας με τη συνδρομή και την κατοχή των ΜΑΤ παρά τα ψηφίσματα πολλών συλλόγων, ενώσεων και φορέων της περιοχής που αντιδρούν στο έργο.

Κάνουν δε λόγο για “γιγαντιαία – φαραωνική κατασκευή” που αλλοιώνει το οικοσύστημα.

Το Δίκτυο 50 που αντιτίθεται στο έργο προτείνει την κατασκευή μικρών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων ανά δήμο ή ομάδες Δήμων και όχι εις βάρος μιας και μόνο περιοχής .

Έτσι, ο κάθε δήμος σύμφωνα με το Δίκτυο 50 “θα μπορεί να διαχειρίζεται πιο ορθά, πιο αποδοτικά τα απορρίμματά του με μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επανάχρηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση”.

Με τον τρόπο αυτό, “θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα μειωθούν τα σκουπίδια που θα πηγαίνουν για ταφή” με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα δρομολόγια, αλλά και τα δημοτικά τέλη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα