Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη

Με μία συμβολική δενδροφύτευση στην περιοχή της Τούμπας και με την υπογραφή του καταστατικού και της διακήρυξης από τους εκπροσώπους των εννέα Δήμων-μελών που συμμετέχουν, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, το Ιδρυτικό συνέδριο του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων πόλεων, το έναυσμα του οποίου έδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου (Τετάρτη 12 και

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012), παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε μια σειρά θεμάτων που αφορούσαν την αστική βιωσιμότητα και να ενημερωθούν για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο χθες η κ. Όλγα Δρόσου, εκπρόσωπος του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας. Παρών, επίσης, και ο Γερμανός Πρόξενος Wolfgang Hoelscher-Obermaier, όπως και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Ανδ. Κουράκης.

Ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον Κ. Ζέρβα και την πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΔΕΠΠ. Το ίδιο θερμός ήταν και ο ΥΠΕΚΑ, Ε. Λιβιεράτος, που έδωσε το παρών στο συνέδριο παρά το βαρύ πρόγραμμά του. Τα ωραία πράγματα γίνονται με αγάπη και φροντίδα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, είπε ο κ. Λιβιεράτος, επισημαίνοντας τη σημασία και την πρωτοπορία της δικτύωσης των ελληνικών πόλεων. «Είμαστε καλοί στο να έχουμε μονάδες απομονωμένες αλλά όχι δίκτυο για το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του μέσα από τους ίδιους τους δήμους» δήλωσε ο κ. Λιβιεράτος χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και ευχόμενος να ενταχθούν και άλλες πόλεις στο Δίκτυο.

Στην ομιλία της πρώτης ημέρας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας τόνισε ότι το στοίχημα είναι να περάσει η διοίκηση των δήμων και της χώρας από τη θεωρία στην πράξη, από τη μεταφορά εμπειριών στη σταθερή υλοποίηση καλών πρακτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου έγινε αντιληπτή από τη διοίκηση όταν στις προσπάθειες μας για ανάπτυξη βιώσιμων στρατηγικών για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή μας σε διεθνή φόρα, συνειδητοποιήσαμε τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν και άλλες ελληνικές πόλεις προς αυτή την κατεύθυνση».

«Έτσι, κατόπιν συνεννοήσεως με “φίλες” πόλεις γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του ΔΕΠΠ και πλέον έχουμε τη χαρά να προχωρούμε στην θεσμοθέτηση του δικτύου με τη συμμετοχή εννιά πόλεων, της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Ζακύνθου, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, της Κοζάνης και των Τρικάλων» ανέφερε.

Με την υπογραφή της Ιδρυτικής Διακήρυξης, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει οριζόντια συνεργασία με κάθετες δράσεις. Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων, ενώ παρέστησαν ως παρατηρητές οι δήμοι Βέροιας, Λάρισας και Καβάλας.

Στη σημασία της συμμετοχής μη κυβερνητικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών που θα λειτουργήσουν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο κοινωνικό εργαλείο που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα κρίσιμα ζητήματα του περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Κάθε Δήμος θα πρέπει να φροντίζει όχι μόνο για την ποιότητα του πρασίνου του, αλλά και για το κοινωνικό κεφάλαιο που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και αντίστοιχα οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν σε κάθε παρόμοια προσπάθεια και πρωτοβουλία».

Στόχος της προσπάθειας είναι να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος, σημείωσε από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και χαιρόμαστε που η προσπάθεια αυτή ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία του Δικτύου θα συντονίζει τις προσπάθειες των μελών του, έτσι ώστε η γνώση και η εμπειρία κάθε Δήμου να λειτουργήσει συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά. Έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή και στο μέλλον πιστεύω να έχουμε στη διάθεση μας ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη του κοινού στόχου της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών των βεβαρυμμένων αστικών χώρων».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι-μέλη του Δικτύου προχώρησαν συμβολικά στη φύτευση δέντρων ισάριθμων με τους Δήμους-μέλη του ΔΕΠΠ, στην περιοχή «Κήπος του Καλού» (στη συμβολή των οδών Αναξίμανδρου και Διστόμου). Η επιλογή της περιοχής έγινε με γνώμονα αφενός την δράση και σε περιοχές εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης και αφετέρου σε μία περιοχή όπως η Τούμπα με το μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων του Δικτύου, που η ανάπτυξή τους θα προχωρήσει και θα καρποφορήσει παράλληλα με την ανάπτυξη των δέντρων.

Μετά την φύτευση οι εκπρόσωποι των μελών του Δικτύου, επέστρεψαν στο χώρο του Συνεδρίου όπου υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΔΕΠΠ. Να σημειωθεί ότι η ίδρυση του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) του γερμανικού κόμματος των «Πρασίνων» στην Ελλάδα.

Πηγή thinkfree.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα