Το μαγείρεμα βοήθησε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου λέει η επιστήμη

Η εξάσκηση της τεχνικής του μαγειρέματος συνέβαλε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της κουλτούρας και του πολιτισμού.

Σύμφωνα με Βραζιλιάνους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοατρικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, η τροφοδοσία του εγκεφάλου με αρκετή ενέργεια καταναλώνοντας μόνο ακατέργαστες τροφές πρέπει να ήταν αρκετά χρονοβόρα.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι με το μαγείρεμα οι άνθρωποι άρχισαν να διανέμουν πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα την ενέργεια στους νευρώνες, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επίσης

οι επιστήμονες θεωρούν ότι η σταδιακή μείωση του χρόνου που σπαταλούσαν οι άνθρωποι ψάχνοντας για τροφή τους άφησε μεγαλύτερο περιθώριο για δημιουργικές ασχολίες και κοινωνικοποίηση, κάτι που επίσης πρέπει να συνέβαλε στην εξέλιξη μεγαλύτερου και περισσότερο πολύπλοκου εγκεφάλου.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες υπολόγισαν τις μεταβολικές ανάγκες σημερινών γορίλων καθώς και τις μεταβολικές ανάγκες που είχαν κάποια γένη ανθρωποειδών, όπως ο Αυστραλοπίθηκος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι μεγάλοι γορίλες με σώματα συνεχώς πεινασμένα για ενέργεια έχουν φτάσει το όριο σε ό,τι αφορά το μέγεθος του εγκεφάλου τους, καταναλώνοντας ακατέργαστη τροφή.

Οι γορίλες περνούν οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα τρώγοντας.

Αν ο εγκέφαλος του γορίλα αντιστοιχούσε στο 2% της μάζας του σώματός του, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, το ζώο θα έπρεπε να αφιερώσει άλλες δυο ώρες την ημέρα για το φαγητό του.

Με βάση τους υπολογισμούς των επιστημόνων, οι πρόγονοι των ανθρώπων δαπανούσαν τουλάχιστον επτά ώρες ημερησίως τρώγοντας ακατέργαστη τροφή για να στηρίξουν το μέγεθος του εγκεφάλου τους.

«Το μαγείρεμα του φαγητού αυξάνει την απόδοση θερμίδων καθώς ο άνθρωπος μασά, χωνεύει και απορροφά τις τροφές με μεγαλύτερη ευκολία», τόνισε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Suzana Herculano-Houzel, προσθέτοντας ότι το μαγείρεμα άφησε στους προγόνους μας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για κοινωνική συναναστροφή.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα