Τσιμέντο στα δάση με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη

Ανοίγει ο δρόμος,  με τροπολογία που κατατέθηκε στο νόμο περί του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, για την παραχώρηση δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, πρόκειται για ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν ήδη παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν στον ΕΟΤ για τουριστική εκμετάλλευση, με βάση την εκάστοτε ισχύουσα οικιστική και τουριστική νομοθεσία.

Οι προϋποθέσεις

Τα δάση

και οι δασικές εκτάσεις πρέπει να καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων ή φυλλοβόλων πλατυφύλλων, σε ποσοστό, τουλάχιστον, 80%, ενώ η συνολική προς αξιοποίηση έκταση πρέπει να είναι μεγαλύτερη των τριών χιλιάδων στρεμμάτων.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα κτίρια και οι όποιες άλλες εγκαταστάσεις δημιουργούνται, παραμένουν πάντοτε στην κυριότητα του δημοσίου, ωστόσο οι χώροι (τα δάση, δηλαδή και οι δασικές εκτάσεις), επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, να περιέλθουν, έναντι ανταλλάγματος, στην κυριότητα τρίτων, εφόσον αυτοί (οι χώροι) καταλαμβάνονται από ξενοδοχεία, ξενώνες ή βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα ρύθμιση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μηχανικών, που ζητούν την απόσυρσή της, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν είναι αντισυνταγματική και εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα