Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα: υπάρχει το γεωλογικό υπόβαθρο για σοβαρά κοιτάσματα

Τον Απρίλιο του 2012, η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών οργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Ελληνικοί Υδρογονάνθρακες: Από την έρευνα στην εκμετάλλευση» στην οποία συμμετείχαν Έλληνες ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βασικός σκοπός της Ημερίδας ήταν η σε βάθος συζήτηση των ερευνών, μελετών, τεχνολογιών και προγραμματισμένων σχεδίων εντόπισης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Ελληνικό χώρο, καθώς και των σχετικών

περιβαλλοντικών μελετών. Επιδίωξη της Ημερίδας ήταν η συζήτηση επί του θέματος: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να συμπεράνουμε με βάση αυτό που γνωρίζουμε, και τι γνώση χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε στην πλήρη αξιολόγηση και εκμετάλλευση αυτών των ενεργειακών πόρων με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Ο τόμος των Πρακτικών με τις μελέτες και απόψεις των διακεκριμένων ομιλητών και τα Πορίσματα της Ημερίδας κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι διαθέσιμος στο βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας, Πανεπιστημίου 25-29 (εντός της Στοάς), Αθήνα. Τηλ. 210 3239381, vivliopolio@academyofathens.gr, στην τιμή των 35  €.

Η Επιτροπή Ενέργειας ευελπιστεί ότι τόσο το λεπτομερές και εμπεριστατωμένο περιεχόμενο του τόμου όσο και τα Πορίσματα της Ημερίδας, θα βοηθήσουν την Ηγεσία της χώρας μας στην κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή να προωθήσει δυναμικά και έγκαιρα την έρευνα και εκμετάλλευση των σημαντικών αυτών ενεργειακών πόρων της Ελλάδας.

Ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Χριστοφόρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, τονίζει ιδιαίτερα τα ακόλουθα συμπεράσματα και εισηγήσεις των συμμετασχόντων στην Ημερίδα:

 - Υπάρχουν οι απαραίτητες γεωλογικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Υ/Α) σε διάφορες περιοχές του χερσαίου και θαλασσίου χώρου της Ελλάδας, ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο Πέλαγος, Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο) καθώς και νότια και νoτιοανατολικά της Κρήτης

 - Θεωρείται άκρως αναγκαία και επιτακτική η ανάγκη να προωθηθεί άμεσα και δυναμικά η ερευνητική δραστηριότητα Υ/Α σε όλα τα επίπεδα/στάδια.  Προς τούτο, επιβάλλεται η άμεση στελέχωση και λειτουργία του αρμόδιου φορέα — της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Α.Ε. – ώστε να σχηματισθεί το ταχύτερο ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα για την ύπαρξη κοιτασμάτων Υ/Α και του πιθανού μεγέθους των σε κάθε  υποσχόμενη περιοχή του ελλαδικού χώρου.

 - Παραμένει επιτακτική η ανάγκη ανακήρυξης και οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ, αν και αναγνωρίζεται η πολυπλοκότητά της σε ορισμένες περιοχές. 

 - Επιβάλλεται η εξασφάλιση «κομβικού» ρόλου για την Ελλάδα στη μεταφορά του  Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

—Ακολουθούν τα Πορίσματα της Ημερίδας «Ελληνικοί Υδρογονάνθρακες: Από την έρευνα στην εκμετάλλευση»

 

1.  ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ (Υ/Α)

Τονίστηκε η σημασία της σε βάθος γνώσης του γεωλογικού υποβάθρου της προς έρευνα υδρογονανθράκων περιοχής. Αρχικά συλλέγονται πληροφορίες από κάθε δυνατή πηγή, οι οποίες αξιολογούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα