Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη γέφυρα στην Ελλάδα -Πότε θα αντικατασταθεί με την καινούργια

Μία από τις πιο επικίνδυνες υποδομές της χώρας αναμένεται να παραδώσει τη σκυτάλη σε μια σύγχρονων προδιαγραφών γέφυρα που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια.

Ανήμπορη να εγγυηθεί την ασφάλεια των οδηγών είναι η γέφυρα του ποταμού Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει κριθεί κατάλληλη, φέροντας φθορές που καθιστούσαν επιτακτική την αντικατάστασή της με μια νέα υποδομή.

Το έργο της δημιουργίας μιας νέας γέφυρας στήθηκε στη γραμμή της εκκίνησης στις 8 Μαρτίου του 2023 με την υπογραφή της σχετικής

σύμβασης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 είχαν ολοκληρωθεί τα ακρόβατα και τα μεσόβαθρα, και είχε κατασκευαστεί τμήμα του καταστρώματος, σύμφωνα με πληροφορίες του carandmotor.gr.



Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι εργασίες έχουν σταματήσει, αν και η συγκεκριμένη παύση, όπως και οι προηγούμενες, ήταν προγραμματισμένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης της έντονης ροής νερού στην κοίτη του ποταμού.

Το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, του έργου έχει εκτροχιαστεί, μιας και η σύμβαση προέβλεπε την ολοκλήρωση της γέφυρας, προϋπολογισμού 4.465.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρου Βερούτη, πλέον ο στόχος ολοκλήρωσης έχει μετατεθεί για καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, αν και οι ντόπιοι θεωρούν δύσκολη την απόδοση της νέας γέφυρας πριν τον Οκτώβριο.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή οδικών και τεχνικών έργων συνολικού μήκους 310 μ. και ειδικότερα την κατασκευή γέφυρας μήκους 90 μ., στον ποταμό Ευρώτα καθώς και την συναρμογή αυτής, με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Η νέα γέφυρα κατασκευάζεται πλησίον της υπάρχουσας παλαιάς μεταλλικής γέφυρας και σε απόσταση περίπου 11,50 μ. νοτιοανατολικά από τον άξονα της υφιστάμενης γέφυρας.

Το πλάτος της θα είναι 13,20 μ. και η τυπική της διατομή περιλαμβάνει μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,25 μ. ανά κατεύθυνση, μια λωρίδα καθοδήγησης, πλάτους 0,25 μ., ανά κατεύθυνση και πεζοδρόμια πλάτους 2,10 μ., ανά κατεύθυνση καθώς και το απαραίτητο πλάτος για την τοποθέτηση των στηθαίων ασφαλείας της οδού.

Η γέφυρα είναι σύμμικτης κατασκευής με φορέα που κατασκευάζεται από μεταλλικούς δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι προσαγωγοί οδοί που συνδέουν την γέφυρα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο θα έχουν πλάτος κυκλοφορούμενου καταστρώματος που θα κυμαίνεται από 7,00 μ. έως 9,00 μ. σύμφωνα με τις διατομές της εγκεκριμένης μελέτης εφαρμογής γεωμετρικού σχεδιασμού της οδού, με την κατασκευή πεζοδρομίου πλάτους 1,50 μ. εκατέρωθεν αυτού.

Η παλαιά γέφυρα δεν θα κατεδαφιστεί, αλλά θα αποκατασταθεί ώστε να αξιοποιηθεί ως πεζογέφυρα. Επιπροσθέτως, θα γίνουν εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου/ψυχαγωγίας, προσφέροντας στους πολίτες μια καλαίσθητη υποδομή.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα