Αλλάζουν όλα στους δρόμους -Κατάσχεση επί τόπου του αυτοκινήτου για όσους βυθίζουν το πόδι στο γκάζι

Δίχως αυτοκίνητο μένουν πλέον οι οδηγοί σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο ταχύτητας, υπονομεύοντας την οδική ασφάλεια.

Με την υπερβολική ταχύτητα να αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, τα κράτη καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Μία από τις χώρες που πρόσφατα έλαβε ένα δραστικό μέτρο είναι η Αυστρία, η οποία τα τελευταία χρόνια έβλεπε να αυξάνεται ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων.

Η χώρα νομοθέτησε την κατάσχεση των αυτοκινήτων -και την πώλησή τους

από την κυβέρνηση- των οδηγών που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας κατά 60 χλμ./ώρα ή άνω.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος εφαρμόζεται όταν ο οδηγός ξεπερνάει το όριο ταχύτητας κατά 60 χλμ./ώρα και άνω εντός της πόλης, και κατά 70 χλμ./ώρα και άνω εκτός της πόλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το όχημα κατάσχεται για διάστημα δύο εβδομάδων.

Στους κατά συρροή παραβάτες, όπως και σε αυτούς που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας κατά 80 χλμ./ώρα εντός του αστικού αστού, και κατά 90 χλμ./ώρα εκτός της πόλης, το όχημα κατάσχεται μόνιμα και στη συνέχεια διατίθεται προς πώληση.

Όπως είχε δηλώσει προ ολίγων μηνών στο Bloomberg η Γενική Διευθύντρια Μεταφορών της Αυστρίας, Vera Hofbauer, το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας είναι 130 χλμ./ώρα, κάτι που σημαίνει ότι για τη μόνιμη κατάσχεση του αυτοκινήτου αυτό πρέπει να κινείται με 220 χλμ./ώρα. Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι πρόκειται ένα μέτρο που έχει ως στόχο να τιμωρήσει τους… σούπερ παραβάτες.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι σύμφωνα με Αυστριακούς αξιωματούχους, για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου αντλήθηκε έμπενυση από τη γειτονική Ελβετία, η οποία εφαρμόζει το μέτρο της κατάσχεσης τα αυτοκίνητα των… γκαζιάρηδων οδηγών εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Προσθέτει δε ότι το πρόβλημα της υπερβολικής ταχύτητας έχει απασχολήσει και τη Φινλανδία, η οποία εφαρμόζει κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα των παραβατών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2002, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Nokia τιμωρήθηκε με πρόστιμο 116.000 ευρώ αφού συνελήφθη να τρέχει με 75 χλμ./ώρα με τη Harley-Davidson του σε ζώνη 50 χλμ./ώρα.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της υπερβολικής ταχύτητας, όπως και των άλλων σοβαρών τροχαίων απασχολεί και την ελληνική πολιτεία, η οποία θα προσπαθήσει να το λύσει -μεταξύ άλλων- μέσω του νέου ΚΟΚ. Αυτός θα προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές και πολυετή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τους οδηγούς που πραγματοποιούν πολύ σοβαρές παραβάσεις κατ’ επανάληψη. -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα