Γιατί «μένουν» τα αυτοκίνητα στον Κηφισό και την Αττική Οδό -Το λάθος που κάνουν οι οδηγοί

Αυτοκίνητα προχωρημένης ηλικίας με ελλιπή συντήρηση μένουν από δυνάμεις στους δρόμους, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην καθιέρωση του κυκλοφοριακού χάους.

Σε Γόρδιο Δεσμό έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας, με τα στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) να δείχνουν ότι ο Αθηναίος κάθε χρόνο σπαταλάει πίσω από το τιμόνι 100 ώρες από τη ζωή του.

Καταδικασμένοι να συνυπάρχουν με το τέρας του κυκλοφοριακού χάους είναι όσοι κινούνται και στους κεντρικούς

οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένου του Κηφισού, όπου οι καθυστερήσεις ειδικά κατά τις ώρες αιχμής έχουν γίνει πια… κανονικότητα.

Όπως έχουμε γράψει, μείζον πρόβλημα αποτελεί το «φαινόμενο του μπουκαλιού» που ουσιαστικά οφείλεται στην έλλειψη σταθερής διατομής, η οποία οδηγεί στη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να απέρχεται κορεσμός αυτοκινήτων.

Η κόλαση του Κηφισού, ωστόσο, οφείλεται και σε άλλα αίτια, με ένα εκ των βασικών να σχετίζεται με τον τεράστιο αριθμό ακινητοποιήσεων οχημάτων που θέτουν τον οδικό άξονα στον «πάγο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής σε ετήσια βάση οι ακινητοποιήσεις στον Κηφισό ανέρχονται σε περίπου 1.100, με τον μηνιαίο μέσο όρο συμβάντων να φτάνει τα 90.

Περίπου το 60% αυτών οφείλεται σε μηχανικές βλάβες των οχημάτων, κάτι που, όπως είναι κατανοητό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μεγάλη ηλικία του στόλου ΙΧ στην Ελλάδα, και φυσικά την έλλειψη συντήρησης των οχημάτων.

Τα στοιχεία του ΣΕΣ για την Αττική Οδό είναι ακόμα πιο αποθαρρυντικά, μιας και δείχνουν ότι το 2024 παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη σε 13.277 οχήματα (1 όχημα ανά 7.543 διελεύσεις), κάτι που αντιστοιχεί σε 36 συμβάντα με μηχανική βλάβη ανά ημέρα.Σημειώνεται δε ότι στους παραπάνω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται συμβάντα λόγω πυρκαγιάς, ελαστικών και τροχαίων ατυχημάτων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλούν οι ακινητοποιήσεις οχημάτων στον Κηφισό, η Περιφέρεια Αττικής, από τον Απρίλιο του 2020 έχει ενσωματώσει στον στόλο της ειδικά οχήματα (τύπου βαν). Αυτά είναι εξοπλισμένα με το κατάλληλο υλικό σήμανσης, όπως κορίνες, βέλη, τόξα. Επίσης, στο πίσω μέρος τους διαθέτουν και ένα μεγάλο αναλαμπόν βέλος -το γνωστό F.L.R.- καθώς και μία μικρή πινακίδα μεταβλητών μηνυμάτων.

Παράλληλα διαθέτουν ειδικό απορροφητικό υλικό για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την διαρροή υγρών στο οδόστρωμα που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα π.χ λάδια ή πετρέλαιο. Ταυτόχρονα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον οδηγό που έχει ακινητοποιηθεί από λάστιχο και συνεπικουρούν στο έργο της Τροχαίας προκειμένου να μένει ανοιχτή Λωρίδα Άμεσης Ανάγκης.

Χείρα βοηθείας, φυσικά, προσφέρει και η πλατφόρμα οδική βοήθειας της Περιφέρειας που βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή πάνω στον αυτοκινητόδρομο για να μπορεί να απομακρύνει ακόμη πιο γρήγορα ακινητοποιημένα οχήματα που προκαλούν ανάσχεση της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, για τον Κηφισό, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων προτείνει τις εξής δράσεις:

Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των εισόδων – εξόδων και των
περιοχών πλέξεωνΚατάργηση συγκεκριμένων εισόδων – εξόδων που δεν έχουν λόγο ύπαρξηςΜέτρα οδικής ασφάλειας + κάμερες ( με στόχο την μείωση των συμβάντων)
(Υπάρχει μελέτη ελέγχου οδικής ασφάλειας από το 2010 για όλο τον Κηφισό)Αναβάθμισή σε 4 λωρίδες κυκλοφορίας + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση σε όλο το μήκος της. Διερεύνηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια σχεδιασμού. (Υπάρχει μελέτη από το 2007 για το τμήμα από Αττική Οδό έως τις «Τρεις γέφυρες»)Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις ώρες αιχμής (θα μπορούσε να εξεταστεί αντίτιμο για τα φορτηγά που θέλουν να κινηθούν εντός του μη επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος.

Μεταξύ άλλων, καθοριστική συμβολή αναμένεται να έχουν και ορισμένοι νέοι οδικοί άξονες, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Οινόφυτα που υπόσχεται να μεταφέρει τη διαμπερή κυκλοφορία βαρεών οχημάτων και εμπορευμάτων εκτός του Κηφισού.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα