«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Πώς η επιδότηση μετατράπηκε σε εφιάλτη;

Ανάστατοι οι καταναλωτές και οι εισαγωγικές εταιρείες με το άνοιγμα και κλείσιμο της πλατφόρμας κατάθεσης αιτήσεων για επιδότηση λόγω έλλειψης χρημάτων.

Σε μαρτύριο της σταγόνας τείνει να εξελιχθεί το επιτυχημένο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων συνεχώς υπολειτουργεί εξαιτίας της εξάντλησης διαθέσιμων πόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική

πλατφόρμα του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» σταμάτησε και πάλι να δέχεται αιτήσεις από Νομικά Πρόσωπα λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων!

Να υπενθυμίσουμε πως την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόσθεσε επιπλέον 11 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του προγράμματος επιδότησης αλλά όπως αποδείχθηκε σε λιγότερες από 5 ημέρες τα χρήματα που αναλογούσαν σε Νομικά Πρόσωπα δεσμεύτηκαν και η πλατφόρμα δεν δέχεται επιπλέον αιτήσεις.

Όσον αφορά στα Φυσικά Πρόσωπα είναι επίσης θέμα λίγων ημερών ή ωρών να «εξαφανιστούν» και αυτά οπότε και πάλι το σύστημα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» θα σταματήσει να δέχεται αιτήσεις λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.

Να τονίσουμε ότι την τελευταία φορά η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις για χρονικό διάστημα περίπου 2 μηνών και χρειάστηκαν λιγότερες από 5 ημέρες για να δεσμευθούν τα διαθέσιμα ποσά επιδοτήσεων από Νομικά Πρόσωπα και λίγες επιπλέον ημέρες για τα Φυσικά Πρόσωπα.

Αυτό το γεγονός δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και βέβαια της μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση καθώς από τη μία μεριά οι καταναλωτές αναμένουν πότε η πλατφορμα θα δεχθεί και πάλι αιτήσεις ώστε να κάνουν την επόμενή τους κίνηση και από την άλλη οι εισαγωγικές εταιρείες δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους στα εργοστάσια παραγωγής.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μετατράπηκε κάτι σαν το «μαρτύριο της σταγόνας» καθώς τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και βέβαια όλοι τελούν υπό αναμονή.

Αρχικά έχουμε τους καταναλωτές οι οποίοι δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να αγοράσουν κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να λάβουν την επιδότηση καθώς η πλατφόρμα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» πότε ανοίγει και πότε κλείνει εξαιτίας της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων. Όσοι τολμηροί αγόρασαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάλλον θα εισπράξουν την επιδότηση ωστόσο πάντοτε εγκυμονεί ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα χρήματα και κάποιοι που καθυστέρησαν να παραγγείλουν το όχημά τους να μην εισπράξουν ποτέ την κρατική επιδότηση. Την ίδια στιγμή αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καθώς όποτε ανοίγει η πλατφόρμα και θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχουν χρήματα οι καταναλωτές σπεύδουν να παραγγείλουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μόλις κλείσει σταματήσει να δέχεται αιτήσει το σύστημα αυτομάτως οι καταναλωτές είτε ακυρώνουν τις παραγγελίες τους είτε δεν πατούν το πόδι τους στις αντιπροσωπείες.

Από την άλλη μεριά οι εισαγωγικές εταιρείες αλλά και το εξουσιοδοτημένο δίκτυό τους ζουν κυριολεκτικά το «μαρτύριο της σταγόνας» καθώς τη μία στιγμή δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και την άλλη στιγμή τρέχουν και δεν φτάνουν για να ακυρώνουν παραγγελίες ή παραμένουν για πολλές ημέρες στις εκθέσεις χωρίς να αντικρίζουν ούτε ένα πελάτη. Επίσης με αυτό το σύστημα που έχει υιοθετηθεί από τους καταναλωτές οι εισαγωγικές δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις παραγγελίες τους προς τα εργοστάσια τα οποία με την σειρά τους δείχνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όπου οι κατά τόπους κυβερνήσεις έλαβαν την δύσκολη απόφαση κατάργησης της επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και τα στελέχη των κυβερνήσεων να μην γίνονται αποδέκτες για την κακή πολιτική που ακολουθούν έναντι της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Βέβαια όπου καταργήθηκαν οι επιδοτήσεις οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσαν κάθετη πτώση ωστόσο μετά από λίγο καιρό ισορρόπησαν τα πράγματα και η ηλεκτροκίνηση έχει βρει το δρόμο της και αναπτύσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δίνει το υψηλότερο ποσό επιδότησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με αποτέλεσμα η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πραγματικά να είναι άκρως δελεαστική. Ωστόσο το πολύ υψηλό ποσό επιδότησης δυστυχώς χρειάζεται πολύ αυξημένους πόρους για να διατηρηθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντέξουν τα οικονομικά της χώρας μας. Οπότε μόνο μία λύση υπάρχει για να διατηρηθεί η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και αυτή είναι να αποφασιστεί η μείωση του ποσού της επιδότησης και να δίδεται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με έως μια συγκεκριμένη αξία ή να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο ποσό επιδότησης για οποιαδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» ή μεταγενέστερο θα έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα και η πλατφόρμα θα υπολειτουργεί δημιουργώντας προβλήματα εξαιτίας της εξάντλησης πόρων με αποτέλεσμα η οριστική κατάργησή του να φαντάζει ως μονόδρομος για να ισορροπήσει η αγορά.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα είναι σε ισχύ νομοθεσία που προβλέπει ότι 1 στα 4 καινούρια εταιρικά αυτοκίνητα πρέπει να είναι ηλεκτρικό ενώ από το 2026 θα απαγορεύεται η πώληση καινούριων Ταξί με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε Ατική και Θεσσαλονίκη και επίσης το 1 στα 3 καινούρια οχήματα ενοικιάσεων θα πρέπει να είναι επίσης ηλεκτρικό! Με τα παραπάνω στοιχεία και με δεδομένο ότι 7 στα 10 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εταιρικό η πορεία της χώρας προς την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση φαντάζει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα