Νέος σταθμός ΚΤΕΛ και γήπεδο Παναθηναϊκού -Αυτά είναι τα δύο μεγάλα έργα που μεταμορφώνουν την πρωτεύουσα

Εντελώς νέο πρόσωπο θα έχει μια περιοχή που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας μόλις παραδοθούν στους κατοίκους της δύο σημαντικά έργα.

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια στον Βοτανικό, με τα σκουπίδια και τον ελλιπή φωτισμό να δημιουργούν -μεταξύ άλλων- ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής.

Η κατάσταση σε αυτή την πρώην βιομηχανική ζώνη, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας,

είναι πραγματικά στενάχωρη, αλλά φαίνεται ότι θα αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο μόλις ολοκληρωθούν δύο μεγάλα έργα.

Πρόκειται για το έργο της Διπλής Ανάπλασης -στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας- στο οποίο εντάσσεται το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού (σ.σ. την Τρίτη 27 Αυγούστου εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή) και τον νέο Σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα.

Διπλή Ανάπλαση

Για πολλούς και δη τους φίλους του «τριφυλλιού», η Διπλή Ανάπλαση είναι συνώνυμη με την ανέγερση μιας νέας, υπερσύγχρονης ποδοσφαιρικής αρένας για την οποία αδημονούν εδώ και δεκαετίες.

Η Διπλή Ανάπλαση, ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα, ίσως το εμβληματικότερο έργο των τελευταίων ετών στον αστικό ιστό της Αθήνας. Μια μεγάλη αστική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει τόσο τον Βοτανικό όσο και τη Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Ειδικότερα, η συνολική παρέμβαση στην περιοχή του Ελαιώνα περιλαμβάνει και έργα οδοποιίας με κατεδαφίσεις, διανοίξεις, υποβιβάσεις, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, οδοφωτισμό, καθώς και την εγκατάσταση δικτύων υποδομής, για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων και των ακαθάρτων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα όπως και εντός του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής της Διπλής Ανάπλασης.

Αναφορικά με τα έργα οδοποιίας, -μεταξύ άλλων- η Ιερά Οδός ανακατασκευάζεται συνολικά εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων (από Αγ. Άννης έως Παναγή Τσαλδάρη) με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και με πρόσθετη λωρίδα αριστερής στροφής όπου αυτή επιτρέπεται.

Επιπλέον προβλέπεται και η «Ανάπλαση της Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο», που θα οδηγήσει στη δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής 4,2 χλμ.

Παράλληλα με το γήπεδο, θα κατασκευαστεί μία πεζογέφυρα για τη σύνδεση με την εξέδρα των φιλοξενουμένων, ενώ θα δημιουργηθεί και μία μικρή υπογειοποίηση δίπλα στο Μετρό, στη στάση «Ελαιώνας», έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το γήπεδο.

H ποδοσφαιρική αρένα, επίσης, θα περιλαμβάνει 325 υπόγειες θέσεις στάθμευσης, ενώ επιπλέον 125 υπόγειες θέσεις θα εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

ΚΤΕΛ Ελαιώνα

Σε αντίθεση με τη Διπλή Ανάπλαση, το έργο δημιουργίας Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στην περιοχή του Ελαιώνα δεν έχει καταφέρει να μπει στις ράγες της υλοποίησης, με την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας να προβάλει ως ένα… όχι ιδιαίτερα κοντινό σενάριο. Μία από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πρότζεκτ ήταν η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων το 2023.

Το ΚΣΥΛ θα «ενώσει» τις υπηρεσίες των ΚΤΕΛ σε Λιοσίων και Κηφισό και με βάση τον σχεδιασμό θα θυμίζει τη μικρογραφία ενός διεθνούς αεροδρομίου.

Προβλέπεται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 66.420 m2, και θα χωροθετείται εντός των ορίων του Δήμου Αγάλαιω. Ειδικότερα, θα βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα, σε έκταση που περικλείεται από τον παράδρομο της Λ. Κηφισού, την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγ. Άννης και Πιερίας.

Ραχοκοκαλιά του ΚΣΥΛ Ελαιώνα θα είναι 4 κτήρια τα οποία θα φροντίζουν -μεταξύ άλλων- για τη στάθμευση των λεωφορείων, αλλά και τη στέγαση εκθεσιακών χώρων, ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου κ.ο.κ. Αναλυτικότερα:

Κτήριο Α: Φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/ αποβάθρες των εθνικών λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ (σε δύο στάθμες +25,70 και +37,40), τους χώρους στάθμευσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων και την ξενοδοχειακή μονάδα που συνοδεύει τον σταθμό.

Κτήριο Β: Αποτελεί τον πυρήνα υποδοχής των επιβατών και των επισκεπτών του σταθμού. Περιλαμβάνει τη βασική αίθουσα αφίξεων και αναχωρήσεων, εμπορικές χρήσεις υπηρεσιών/καταστημάτων, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακούς χώρους.

Κτήριο Γ: Εκεί θα βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης/αποβάθρες των λεωφορείων διεθνών προορισμών.

Κτήριο Δ (συνοδευτικό): Φιλοξενεί τους χώρους στάθμευσης/απόσυρσης των λεωφορείων.

Η είσοδος των λεωφορείων του ΚΣΥΛ θα γίνεται μέσω της οδού Καστοριάς, ενώ θα υπάρχουν δύο επίπεδα στάθμευσης, για τα λεωφορεία που θα εκτελούν τα δρομολόγια. Οι συνολικές θέσεις θα ανέρχονται σε 70, και θα μοιράζονται στους δύο ορόφους του Κτηρίου Α.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα