Οδηγούμε σε Εθνική και Αττική Οδό τη νέα Ford Mustang Mach-E χωρίς να ακουμπήσουμε τα χέρια μας στο τιμόνι

Για την αυτόνομη οδήγηση έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως ακόμη, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν την έχουμε δει στους δρόμους της Ευρώπης. Μέχρι τώρα τουλάχιστον…

Προσωπικά, δεν είμαι λάτρης της αυτόνομης οδήγησης. Μου αρέσει να οδηγώ, να κρατώ γερά το τιμόνι, να στρίβω, να νιώθω αυτή τη σύνδεση του ανθρώπου με το αυτοκίνητο που λίγες κατασκευές στην ιστορία της ανθρωπότητας μπορούν να προσφέρουν.

Για την αυτόνομη οδήγηση λοιπόν, κάθε φορά που διαβάζω, ακούω ή δοκιμάζω κάτι σχετικό, είναι αλήθεια ότι δεν μου αρέσει, κάτι μου «χτυπάει» στην ίδια την ιδιοσυγκρασία

μου. Όμως, είναι δεδομένο ότι σε ένα ταξίδι, αυτό το «Adaptive Cruise Contol» (για να το κάνω λιανά, η αυτόματη διατήρηση της ταχύτητας του αυτοκινήτου και της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα χωρίς την παρέμβαση του οδηγού) εφόσον το έχει το αυτοκίνητο που οδηγώ, θα το χρησιμοποιήσω. Ιδίως όταν είμαι κουρασμένος. Και είναι δεδομένο επίσης, ότι εκεί που πάω, θα φτάσω πιο ξεκούραστος.

Όμως αυτό δεν είναι αυτόνομη οδήγηση. Βάσει της νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη, η αυτόνομη οδήγηση δεν επιτρέπεται στους δρόμους της και ακόμη και στα συστήματα όπου η διαχείριση του τιμονιού γίνεται από το ίδιο το όχημα, με βάση τις αποστάσεις που ισχύουν από τις δύο άκρες της λωρίδας όπου κινείσαι, κάθε λίγα δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο είναι υποχρεωμένο να ειδοποιεί τον οδηγό να ακουμπά το τιμόνι, καθιστώντας μετά από λίγα λεπτά την όλη διαδικασία ενοχλητική και ακόμη και εκνευριστική. Όλα αυτά όμως μέχρι σήμερα. Γιατί πλέον, μια μάρκα, η Ford εν προκειμένω, είναι εδώ για να προσφέρει στιγμές όσο το δυνατόν πιο «πραγματικής» αυτόνομης οδήγησης, με τη νέα λειτουργία BlueCruise των οχημάτων της στην Ευρώπη.

Ford BlueCruise: Μια -όσο το δυνατόν πιο- πραγματική αυτόνομη οδήγηση

Η οδήγηση αυτόνομου οχήματος έχει θεσμοθετηθεί και κατηγοριοποιείται σε 5 διαφορά επίπεδα, με το επίπεδο 0 να αφορά σε αυτοκίνητα που δεν έχουν καμία τέτοιου είδους δυνατότητα και το επίπεδο 1, όπου βρίσκονται σήμερα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται και στην Ελλάδα, να αφορά σε οχήματα που προσφέρουν συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης όπως το Cruise Control ή το Adaptive Cruise Control που ανέφερα παραπάνω. Από εκεί και ύστερα ανεβαίνουμε επίπεδα μέχρι και το επίπεδο 5, όπου το αυτοκίνητο τα κάνει όλα μόνο του, χωρίς να υπάρχει καμία επέμβαση ή παρέμβαση από τον οδηγό.

Το σύστημα BlueCruise της Ford είναι μια από τις πολύ λίγες τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 που θα δείτε στους δρόμους του πλανήτη και η μοναδική που λόγω πάντα νομοθεσίας έχει εγκριθεί στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε 15 χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Παγκοσμίως η έγκρισή του αφορά σε 20 χώρες.

Για να το καταφέρει αυτό, η Ford και οι άνθρωποί της έκαναν κάτι πολύ έξυπνο. Δεν ζήτησαν να πάρουν έγκριση για χρήση του BlueCruise σε κάθε δρόμο και στενό της επικράτειας των παραπάνω χωρών όπου έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται, αλλά μόνο σε συγκεκριμένους δρόμους και διαδρομές, όπου πληρούνται κάποιες βασικές συνθήκες ασφαλείας. Και νομοθεσίας.

Οι δρόμοι αυτοί είναι αποκλειστικά και μόνο αυτοκινητόδρομοι -η Ford ανακοινώνει ότι σε περισσότερα από 133.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη λειτουργεί το BlueCruise- δηλαδή κλειστές και ασφαλείς διαδρομές, πλήρως ελεγχόμενες και με σωστή διαγράμμιση. Στην Ελλάδα, το BueCruise λειτουργεί στις μεγάλες Εθνικές Οδούς και στην Αττική Οδό, με τον οδηγό να μπορεί να δει ακριβώς που λειτουργεί και στον σχετικό χάρτη που βρίσκεται στο site της ελληνικής αντιπροσωπείας της μάρκας (δείτε εδώ).

Η ενεργοποίηση του BlueCruise στη Ford Mustang Mach-E όπου προς το παρόν τουλάχιστον, προσφέρεται το σύστημα, γίνεται μέσω του ειδικού κουμπιού για το ACC που υπάρχει στο τιμόνι του αυτοκινήτου και μόνο στις διαδρομές που προαναφέραμε. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο διατηρεί την ταχύτητα και την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σταθερή, όμως επιπλέον παίρνει και τον πλήρη έλεγχο του τιμονιού, χωρίς να απαιτείται από τον οδηγό να το ακουμπήσει έστω και για λίγο (τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2). Προσπεράσεις και αλλαγές λωρίδας η Mustang Mach-E δεν κάνει αυτόματα, αλλά αντίθετα σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδηγός θα πρέπει να πάρει και πάλι τον έλεγχο.

Κατά τη χρήση του BlueCruise, η Ford -πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου- έχει θέσει και κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά σε μια κάμερα που υπάρχει πάνω στην κολώνα του τιμονιού και πίσω ακριβώς από τη στεφάνη, η οποία παρακολουθεί συνεχώς τον οδηγό. Εάν η κάμερα αυτή αντιληφθεί ότι τα μάτια του δεν παρακολουθούν το δρόμο, αλλά αντίθετα είναι στραμμένα αλλού ή είναι κλειστά, τότε τον ειδοποιεί να πάρει αυτός τον έλεγχο του τιμονιού και του αυτοκινήτου, ενώ εφόσον δεν συμβεί αυτό, τότε σταματά το αυτοκίνητο. Επίσης, το BlueCruise δεν λειτουργεί όταν το αυτοκίνητο κινείται μέσα σε τούνελ, πάλι για λόγους ασφαλείας και σωστής επικοινωνίας με το όχημα.

Πώς είναι στην πράξη το Ford BlueCruise

Όπως είπα και πριν, η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι και το καλύτερό μου. Όμως, διαβάζοντας για το BlueCruise της Ford και βλέποντας στο γκαράζ μας τη δημοσιογραφική γκρι Mustang Mach-E, δεν έχασα την ευκαιρία να την πάρω στα χέρια μου και να «γράψω» -αρκετά- BlueCruise χιλιόμετρα μαζί της στην Αττική Οδό και στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσω είναι ότι το BlueCruise δουλεύει άψογα. Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο σε ειδοποιήσει μέσω του πίνακα οργάνων ότι ο δρόμος που κινείσαι είναι «BlueCruise», το μόνο που έχεις να κάνεις είναι τα πατήσεις το σχετικό κουμπί του ACC στο αριστερό τμήμα του τιμονιού και η Mustang Mach-E παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Ο οδηγός, κάθεται αναπαυτικά στο γνωστό πλατύ κάθισμα του αυτοκινήτου και, το μόνο που κάνει από εκεί και πέρα είναι να κοιτάει το δρόμο, χωρίς να έχει τα χέρια του στο τιμόνι και τα πόδια του στα πεντάλ.

Όταν το αυτοκίνητο βγει από τον αυτοκινητόδρομο ή μπει μέσα σε κάποιο τούνελ, εκεί όπου το BlueCruise απενεργοποιείται, τότε υπάρχει μια πλήρως ευδιάκριτη ένδειξη πάλι στον πίνακα οργάνων να πάρει το τιμόνι στα χέρια του. Όταν ξαναμπεί σε δρόμο BlueCruise, τότε υπάρχει και πάλι ειδοποίηση και αυτή τη φορά, χωρίς να χρειαστεί να πατήσει κάποιο κουμπί, ο οδηγός αφήνει τα χέρια από το τιμόνι και το σύστημα παίρνει αυτό τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Δοκίμασα επίσης και την παρεμβατικότητα της κάμερας, αρχικά πίνοντας έναν καφέ ή τρώγοντας, όπου εφόσον δεν έπαιρνα για πολύ ώρα το βλέμμα μου από το δρόμο, τότε το σύστημα δεν διέκοπτε τη λειτουργία του. Μετά από αυτό, πήρα το κινητό μου τηλέφωνο και προσπάθησα να περιηγηθώ στο διαδίκτυο, να τραβήξω φωτογραφίες ή να κάνω κάποια βιντεοκλήση. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα διέγνωσε ότι δεν είχα την προσοχή μου στο δρόμο και άμεσα ξεκίνησε τη διαδικασία για να με επαναφέρει σε… τάξη. Αρχικά, με ειδοποίησε να βάλω τα χέρια μου στο τιμόνι και στη συνέχεια, διέκοψε τη λειτουργία του BlueCruise δίνοντάς μου τον έλεγχο. Αποφάσισα σε μια δεύτερη αντίστοιχη περίπτωση να μην βάλω τα χέρια μου στο τιμόνι και τότε, αφού ξεκίνησε πάλι τις σχετικές οπτικές και ηχητικές ειδοποιήσεις, το αυτοκίνητο έκανε δύο κάπως απότομα φρεναρίσματα για να με «ξυπνήσει» και στη συνέχεια επιβράδυνε ομαλά μέχρι να πάρω και πάλι τον έλεγχο. Ήταν μια διαδικασία κάπως ενοχλητική, αλλά σίγουρα απαραίτητη.

Συμπέρασμα

Συνολικά, η λειτουργία του Ford BlueCruise ήταν από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει σε ό,τι αφορά σε λειτουργία κάποιου ανάλογου συστήματος υποβοήθησης του οδηγού. Είναι άκρως κατανοητό και ευδιάκριτο στην πράξη, πολύ ομαλό και συνολικά, πολύ χρηστικό. Χρησιμοποιώντας το στο ταξίδι σε έναν αυτοκινητόδρομο, είναι δεδομένο ότι θα ξεκουράσει τον οδηγό πολύ περισσότερο από ένα αυτοκίνητο με κάποιο αντίστοιχο σύστημα που απαιτεί κάθε λίγα δευτερόλεπτα αυτός να ακουμπά το τιμόνι. Το κόστος του είναι λογικό, με τη Ford να το προσφέρει δωρεάν για 90 ήμερες και στη συνέχεια με 24,99 ευρώ/μήνα, έχοντας την ευελιξία του να το ακυρώσεις και να το επανα-ενεργοποήσεις όποτε θες. Προσωπικά, θα το ενεργοποιούσα μόνο όταν έπρεπε να κάνω κάποιο ταξίδι με το αυτοκίνητο.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στη Ford Mustang Mach-E, αυτή παραμένει «ήσυχη», άνετη στο ταξίδι, με σπορ χαρακτηριστικά και πολύ καλή πρακτικότητα. Το αυτοκίνητο που οδήγησα και που είχε το BlueCruise ήταν η πισωκίνητη έκδοση με τους 294 ίππους, που πλέον έχει και αυξημένη ροπή 525 Nm (+95 Nm) σε σχέση με πριν. Η μπαταρία ήταν η μεγάλη σε χωρητικότητα, αυτή με τις 91 kWh, που εξασφαλίζει μια πραγματική αυτονομία κοντά στα 600 χιλιόμετρα σε μεικτή διαδρομή (πόλη και Εθνική οδό). Στην Εθνική οδό η αυτονομία μειώνεται κοντά στα 450-470 χιλιόμετρα, αλλά και πάλι είναι αρκετή.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: ηλεκτροκινητήρας 294 PS, 525 Nm
Μετάδοση: αυτόματο κιβώτιο 1 σχέσης, στους πίσω τροχούς
Επιδόσεις: 6,4 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 180 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 17,3 kWh/100 χλμ., 0 g/km
Αυτονομία (WLTP): 600 χλμ.
Χωρητικότητα μπαταρίας: 91,0 kWh (ωφέλιμο)
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.713/1.881/1.625 χλστ., 2.984 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 2.235 κιλά
Χώρος αποσκευών: 402 λτ. (+81 λτ. εμπρός)
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: 57.996 ευρώ* / 0 ευρώ

*Με την επιδότηση των 9.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα