Ποια μάρκα «μπαίνει μέσα» 1,65 εκ. ευρώ την ημέρα - Χρωστάει συνολικά 1,44 δισ.

Η Aston Martin δεν βρίσκεται σε πολύ καλή θέση αυτή τη στιγμή, με τις πωλήσεις της να έχουν υποχωρήσει 17% σε σύγκριση με πέρυσι και το συνολικό χρέος της να ξεπερνά πλέον ακόμη και την αξία της ίδιας της εταιρείας.

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε ζημίες τρίτου τριμήνου ύψους 10,3 εκατομμυρίων λιρών (12.272.000 ευρώ) προ φόρων. Οι συνεχείς ζημίες σημαίνουν ότι η Aston έχει χάσει φέτος 509 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 467 εκατομμύρια ευρώ), ή πάνω από 1,8 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Τα

κακά μαντάτα έρχονται μετά την επικαιροποιημένη πρόβλεψη πωλήσεων της Aston Martin που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, η οποία προειδοποιούσε για μειωμένα ετήσια κέρδη και για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1.000 αυτοκίνητα για το 2024. Η εταιρεία επικαλείται προβλήματα στην αλυσίδα προμηθειών και εξασθένηση της ζήτησης στην Κίνα.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου αποκαλύπτουν μείωση των πωλήσεων κατά 17% από την αρχή του έτους σε σύγκριση με πέρυσι, από 4.398 αυτοκίνητα σε 3.639 μονάδες στο πρώτο εννεάμηνο.

Οι πωλήσεις της Aston Martin DBX έχουν καταρρεύσει φέτος κατά 52% και καταλαμβάνουν πλέον μόλις το 30% του συνόλου των πωλήσεων. Πέρυσι τέτοια εποχή το σπορτίφ SUV καταλάμβανε περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της Aston Martin.

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι δείκτες των πωλήσεων πεσμένοι: Οι παραδόσεις των σπορ μοντέλων -της Vantage και της DB12- είναι αυξημένες κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μόλις ξεκινήσουν οι παραδόσεις της Vanquish αργότερα φέτος και μέχρι το 2025. Επίσης, οι πωλήσεις της Valour και της Valkyrie έχουν αυξηθεί κατά 132% σε σύγκριση με πέρυσι, ή σε απόλυτους αριθμούς +90 οχήματα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Aston Martin έχει «αυγατίσει» και το χρέος της, αφού αύξησε τον καθαρό δανεισμό της κατά σχεδόν 50%, σε 1,21 δισ. λίρες (ή 1.442.102.000 ευρώ). Αυτό το ποσό είναι περίπου 40% υψηλότερο από τη συνολική αξία της εταιρείας.

Ωστόσο παρά τα όσα δηλώνουν οι παραπάνω αριθμοί, ο Adrian Hallmark, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παραμένει αισιόδοξος. «Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους αναθεωρημένους μας στόχους για το 2024, έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες που κάναμε για την αναπροσαρμογή της παραγωγής μας, δεδομένων των προβλημάτων με τους προμηθευτές, αλλά και της χαμηλής ζήτησης στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα