Ποιο ήταν το άγνωστο «Θηρίο» της Αθήνας -Ένωνε το κέντρο της πόλης με την Κηφισιά

Παρότι υπηρέτησε τους Αθηναίους για πάνω από μισό αιώνα, όταν έριξε τους τίτλους τέλους του στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι.

Στην Αθήνα του σήμερα το συγκοινωνιακό δίκτυο προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της να μετακινηθούν από τη μία άκρη της πρωτεύουσας στην άλλη, διαθέτοντας πλήθος ΜΜΜ, όπως το Μετρό, τα αστικά λεωφορεία

και το Τραμ. Αναντίρρητα, τα μελανά σημεία δεν απουσιάζουν, αλλά το υφιστάμενο συγκοινωνιακό περιβάλλον θα προκαλούσε… ζήλια σε όσους έζησαν το 19ο αιώνα.

Σημαντική θέση στη συγκοινωνία κατείχαν τα βιζαβί, δηλαδή τα λεωφορεία της εποχής. Ήταν μεγάλες ανοιχτές άμαξες με αντικριστά μουσαμαδένια καθίσματα, ενώ τον Απρίλιο του 1882, εγκαινιάστηκε ο ιπποκίνητος τροχιόδρομος Συντάγματος-Πατησίων, με δέκα ιπποκίνητα τραμ.

Ένα από τα έτη-ορόσημα για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας ήταν το 1885, όταν τέθηκε σε λειτουργία ο ατμήλατος σιδηρόδρομος υπό την ονομασία «Θηρίο που ένωνε την Αθήνα με την Κηφισιά και το Λαύριο. Το τρένο ήταν κατασκευασμένο στο Βέλγιο και μπορούσε να σύρει μέχρι 12 βαγόνια που χωρούσαν έως 300 επιβάτες αναπτύσσοντας ταχύτητα 40 χιλιομέτρων.

Το τρομακτικό παρατσούκλι του δόθηκε από τον μεγάλο θόρυβο που παρήγαγαν οι βραδυκίνητες μηχανές του, προκαλώντας ενόχληση στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Παράλληλα, οι μηχανές του ξεφυσούσαν καρβουνόσκονη, σπίθες και αναμμένα καρβουνάκια με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αποβιβάζονται από τα ανοιχτά βαγόνια κατάμαυροι σαν.. ανθρακωρύχοι.

Αποτελούσε τη δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι από το 1869 λειτουργούσε ο ατμοκίνητος σιδηροδρόμος της Αθήνας (Θησείο-Πειραιάς), ο οποίος είχε εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις αστικές μετακινήσεις της Αττικής.

Το ταξίδι του Θηρίου από τον σταθμό της Αττικής μέχρι την Κηφισιά διαρκούσε περίπου 30 λεπτά, ενώ σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, το τρένο περνούσε μέσα από δέντρα και οι επιβάτες μπορούσαν να απολαύσουν τη θέα των βουνών του λεκανοπεδίου.

Το 1938 και ενώ συμπληρωνε 53 χρόνια ζωής το Θηρίο έριξε τους τίτλους τέλους του, μιας και έδειχνε γερασμένο και ανήμπορο να προσφέρει τις υπηρεσίες τoυ, βλέποντας παράλληλα να καραδοκεί το αυτοκίνητο και η ηλεκτροκίνηση. Από τις 16 Σεπτεμβρίου του 1904 άλλωστε η Αθήνα είχε την ηλεκτροκίνητη διπλή γραμμή του αστικού σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (Ομονοίας).

Πολλοί θα υποθέσουν ότι με δεδομένη τη διευκόλυνση που πρόσφερε στους κατοίκους και τη συμβολή του στην ανάπυξη πολλών περιοχών, το «αντίο» στο Θηριό θα ήταν γεμάτο δάκρυα και θλίψη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στήθηκε ένα μεγάλο… γλέντι, συνοδευόμενο από γενική χλεύη για το συγκεκριμένο μέσο, αλλά και... κηδειόχαρτα στις κολώνες.

Ενδεχομένως ουδείς δεν μπόρεσε να του συγχωρέσει ότι σπάνια ξεκινούσε εγκαίρως και ότι έβαφε μαύρα τα ρούχα των επιβατών.

Απόγονος του Θηρίου θεωρείται ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος που αρχικά ένωνε τον Πειραιά με το Θησείο, και από το 1957 μέχρι σήμερα συνδέει το μεγάλο λιμάνι της χώρας με την Κηφισιά.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα