Πώς επηρεάζει η ζέστη το αυτοκίνητο

Οι υψηλέςθερμοκρασίες δεν ήταν ποτέ… «σύμμαχοι» της καλής λειτουργίας των κινητήρων,πόσο μάλλον όταν φτάνουν σε ακραία επίπεδα ειδικά το καλοκαίρι, επηρεάζονταςτόσο τους θερμικούς όσο και τους ηλεκτρικούς.

Το πολύ κρύο αλλά και η ζέστη βλάπτουν σε κάποιο βαθμό τα μηχανικά μέρη των οχημάτων, όπως επίσης τα φρένα, αλλά και τα ελαστικά. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία ξεπεράσει τους 25ο C αρχίζει να φαίνεται πτώση στην απόδοση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Τα «προβλήματα» είναι πιο έντονα πάνω από τους 30ο C,

ενώ φανταστείτε τι γίνεται στην περίπτωση καύσωνα, όταν πλησιάζει τους 40ο C.

Ότανεισέρχεται αέρας μαζί με καύσιμο μέσα στους κυλίνδρους, το μίγμα θαπροκαλέσει την έκρηξη που θα κινήσει τα έμβολα. Όταν μπει ζεστός αέρας θα έχει λιγότεροοξυγόνο, επομένως το μίγμα μέσα στον κινητήρα, δεν θα είναι το ιδανικό.Έτσι θα προκληθεί απώλεια ισχύος, η οποία στους turbo θα έχει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρησηκατά την επιτάχυνση. Ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη οξυγόνου, το μίγμαθα γίνει πλουσιότερο, αυξάνοντας με τη σειρά του την κατανάλωση καυσίμου.Άρα και την αυτονομία.

Βέβαια εάν το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου δεν έχει πρόβλημα και το ψυκτικό υγρό είναι στη σωστή ποσότητα, η θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα, δεν θα πρέπει να επηρεαστεί. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προσέχουμε γενικότερα τη συντήρησή του.

Στηνπερίπτωση των ηλεκτροκινητήρων, αυτό που θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με τηνέντονη ζέστη είναι κυρίως η μπαταρία και αναφερόμαστε φυσικά στην αποθήκευσητης ενέργειάς της. Η συμπεριφορά της κρίνεται άριστη σε θερμοκρασίεςμεταξύ 20ο C και 25ο C.

Σύμφωνα μεμελέτη της Recurrent Auto, η αυτονομία της μειώνεται 2,8%στους 27,5ο C, 5% στους 32ο C και 15% στους 35οC. Ωστόσο μπορεί ναπέσει έως και στο 31%, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 38οC. Γιααυτό είναι απαραίτητο και εδώ το σύστημα ψύξης.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα