Πόσο γρήγορα ήταν πραγματικά τα αυτοκίνητα στο «Fast and Furius»;

Ο τεχνικός σύμβουλος της ταινίας αποκαλύπτει τα «μυστικά» των πραγματικά αργών αυτοκινήτων στις ταινίες.

Ο Craig Lieberman, τεχνικός σύμβουλος για τις πρώτες ταινίες «Fast and Furious», αποκάλυψε ότι τα αυτοκίνητα στις ταινίες ήταν πολύ πιο αργά από ό,τι παρουσιάζονταν. Οι τεχνικές επεξεργασίας και τα ηχητικά εφέ χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν την ψευδαίσθηση της ταχύτητας, παρά τη μέτρια πραγματική απόδοση.

Μερικά αυτοκίνητα επιδόσεων διατήρησαν την αυθεντικότητα των αγωνιστικών σκηνών, αλλά ήταν η εξαίρεση.

Όπως αποκαλύπτει ο Craig Lieberman, πίσω από τα υποτιθέμενα γρήγορα

αυτοκίνητα κρύβεται η κινηματογραφική μαγεία.

Πιο συγκεκριμένα ο Craig Lieberman, ο οποίος εργάστηκε στις δύο πρώτες ταινίες «Fast and Furious», αποκαλύπτει την πραγματικότητα των αυτοκινήτων που εμφανίζονται σε αυτές τις ταινίες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα οχήματα ήταν πολύ πιο αργά από αυτό που έβλεπαν οι τηλεθεατές στην οθόνη. Η μαγεία του κινηματογράφου, σε συνδυασμό με τεχνικές μοντάζ και ηχητικά εφέ, μετέτρεψαν αυτά τα συνηθισμένα αυτοκίνητα σε εντυπωσιακά αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Πάρτε για παράδειγμα το Mitsubishi Eclipse του Brian στην πρώτη ταινία. Στην οθόνη το αυτοκίνητο φαίνεται ικανό να καλύψει 400 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτό το ελαφρώς τροποποιημένο αυτοκίνητο, με τον ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο κινητήρα 2,0 λίτρων, απέδιδε μόνο 125 ίππους! Χρειάστηκε εννέα δευτερόλεπτα για να φτάσει τα 96 χλμ./ώρα και ολοκλήρωσε τα 400 μέτρα σε 16 δευτερόλεπτα.

Ομοίως, το Volkswagen Jetta του Jessi , που κατασκευάστηκε για να είναι ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, απέδισε μόνο 150 ίππους και χρειάστηκε 10 δευτερόλεπτα για να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα ενώ για τα πρώτα 400 μέτρα χρειάζονταν 18 δευτερόλεπτα. Αλλά αυτά τα οχήματα δεν χρειαζόταν να είναι γρήγορα για τους σκοπούς των γυρισμάτων.

Ο Lieberman αποκαλύπτει ότι το 90% των επικίνδυνων σκηνών με αυτοκίνητο στις ταινίες πραγματοποιούνται με λιγότερο από 60 χλμ./ώρα και τα ακροβατικά που απαιτούν υψηλότερες ταχύτητες χρησιμοποιούν τηλεχειριστήρια ή καλώδια για να επιτύχουν αυτές τις ταχύτητες.

Οι ταινίες «Fast and Furious» έχουν κατακτήσει την τέχνη της δημιουργίας της ψευδαίσθησης της ταχύτητας. Για παράδειγμα, οι σκηνές γρήγορης οδήγησης γυρίζονται συχνά με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από τις προτεινόμενες, και στη συνέχεια ολοκληρώνονται στο μοντάζ για να δώσουν την εντύπωση της ταχύτητας.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα αυτοκίνητα στις ταινίες αργά. Για παράδειγμα, το Mazda RX-7 του Dom απέδιδε 305 ίππους και μπορούσε να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα σε 5 έως 6 δευτερόλεπτα. Ομοίως, το Nissan GT-R R33 του Leon ήταν γρήγορο, ικανό να καλύψει 400 μέτρα σε 10 μόλις δευτερόλεπτα.

Αυτά τα λίγα αυτοκίνητα επιδόσεων βοήθησαν να διατηρηθεί κάποια αυθεντικότητα στις αγωνιστικές σκηνές, αλλά ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Η αποκάλυψη του Craig μας υπενθυμίζει ότι ο κινηματογράφος είναι πάνω από όλα μια μορφή τέχνης. Οι σκηνοθέτες και τα συνεργεία χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών για να πουν συναρπαστικές ιστορίες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα