Προκαλεί βλάβες το φθηνό καύσιμο στον κινητήρα;

Τελικάείναι ριψοκίνδυνο να βάζετε τοοικονομικότερο καύσιμο στο αυτοκίνητόσας ή αποτελεί μύθο η συγκεκριμένηαντίληψη;

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός και η αυξημένη ζήτηση, μεταξύ άλλων λόγων, έχουν οδηγήσει πολλούς οδηγούς να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους σε φθηνά πρατήρια καυσίμων.

Ωστόσο, ορισμένοι οδηγοί είναι επιφυλακτικοί με τα συγκεκριμένα καύσιμα, καθώς πιστεύουν ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με αυτή που προσφέρονται στα πρατήρια καυσίμων των επώνυμων εταιρειών. Μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός οδηγών πιστεύει ότι η ισχύς των αυτοκινήτων τους

μειώνεται με τη χρήση αυτών των χαμηλού κόστους καυσίμων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα «αιώνιο» θέμα κουβέντας μεταξύ των οδηγών, αυτό των φθηνών πρατηρίων καυσίμου, με αρκετούς να αναφέρουν ότι γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους με φτηνή βενζίνη και δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνοι με την παραπάνω πρακτική είναι και ορισμένοι χημικοί μηχανικοί, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Carles Fite και ο λέκτορας Rodrigo Soto του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Οι δύο ειδικοί πραγματοποίησαν μια ανάλυση τον Δεκέμβριο του 2022 συγκρίνοντας ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων που πωλείται από πρατήριο σε χαμηλή τιμή, και άλλο ένα λίτρο από αντλία που ανήκει σε διάσημη εταιρεία πετρελαίου.

Το αποτέλεσμα τους εξέπληξε. Μετά την εξαντλητική αξιολόγηση, o Fite επεσήμανε ότι «Βασικά είναι ίδια. Δεν βλέπω καμία διαφορά σε αυτό το επίπεδο ανάλυσης». «Αρχικά περιέχουν τις ίδιες ενώσεις και στις ίδιες αναλογίες», είπε ο Soto.

Τόσο η χαμηλού κόστους όσο και η επώνυμη βενζίνη περιέχουν τις ίδιες ενώσεις σε πολύ παρόμοιες αναλογίες. Από την άλλη πλευρά, τα πρόσθετα, τα οποία είναι ουσίες που προστίθενται για τη βελτίωση της απόδοσης του καυσίμου, αποδείχθηκε ότι είναι επίσης πολύ παρόμοια και στους δύο τύπους βενζίνης.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η κύρια διαφορά μεταξύ της φθηνής βενζίνης και της κανονικής βενζίνης είναι η τιμή. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και να «αφουγκραζόμαστε» την λειτουργία του αυτοκινήτου γιατί η ποιότητα καυσίμου εξαρτάται και από τον πρατηριούχο.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα