Πρόστιμα μαμούθ στους ρυπογόνους εταιρικούς στόλους

Ο Προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ακόμη αυστηρότερα πρόστιμα για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το πρασίνισμα των στόλων.

Αντικίνητρα στην μη υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης θεσπίζει η Γαλλία με στόχο την πιο γρήγορη μετάβαση στα «καθαρά» αυτοκίνητα από εταιρείες με μεγάλους στόλους οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα ο Προϋπολογισμός

του ΥΠΟΙΚ της Γαλλία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και φόρο σε εταιρείες που δεν διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή οχήματα με χαμηλές εκπομπές CO2.

Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες που δεν έχουν «καθαρά» αυτοκίνητα στο στόλο τους θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2025 ο οποίος παρουσιάστηκε και ήδη εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση.

Για να εξοικονομήσει χρήματα, η κυβέρνηση θα φορολογήσει τους πολίτες και τις εταιρείες με πολλούς τρόπους. Το αυτοκίνητο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις εταιρείες, οι οποίες αναγκάζονται να αποκτήσουν πιο «πράσινους» στόλους οχημάτων.

Για το σκοπό αυτό έχει εισαχθεί νέος φόρος. Ονομάζεται «Ετήσιος Φόρος Κινήτρων». Συγκεκριμένα, αυτό συνεπάγεται φορολόγηση εταιρειών που δεν παίζουν επαρκώς το παιχνίδι της ενεργειακής μετάβασης.

Το κείμενο αναφέρει ότι αυτός ο φόρος στοχεύει σε στόλους που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 100 οχήματα που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ο οποίος είναι ετήσιος και θα σχετίζεται με την απόκτηση ελαφρών οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Ποια είναι τα σημαντικά κριτήρια;

Τα τρία σημαντικά κριτήρια για τον νέο φόρο περιλαμβάνουν, πρώτον, το πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε χαμένο όχημα χαμηλών εκπομπών ρύπων. Το 2025, αυτό το πρόστιμο θα είναι 2.000 ευρώ, ανερχόμενο σε 4.000 ευρώ το 2026 και έως 5.000 ευρώ το 2027 ανά ρυπογόνο όχημα!

Το άλλο κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη αφορά την ετήσια ποσόστωση «καθαρών» οχημάτων που έχει μια εταιρεία. Μέχρι σήμερα, αυτή η ποσόστωση εξακολουθεί να είναι 20%. Ωστόσο, θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Το 2027, η ποσόστωση θα είναι επομένως 40% και θα αυξηθεί στο 70% έως το 2030.

Μια εταιρεία που δεν σέβεται αυτήν την ποσόστωση θα πρέπει επομένως να πληρώσει τον περίφημο ετήσιο φόρο κινήτρων.

Το τρίτο κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ποσοστό συσχέτισης. Εν ολίγοις, είναι ένα ποσοστό που υπάρχει για να υπολογίσει το χάσμα μεταξύ του στόλου της εταιρείας και του στόχου της για ενσωμάτωση καθαρότερων αυτοκινήτων.

Ο Προϋπολογισμός του 2025 θα έχει πάρει πολύ χρόνο για να ψηφιστεί, αλλά θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με διάφορους φόρους.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα