Συγκριτική δοκιμή: Peugeot 308 Hybrid 1.2 136 PS vs Volkswagen Golf 1.5 eTSI 150 PS

Δύο mainstream προτάσεις της πάλαι ποτέ κραταιάς κατηγορίας των μικρομεσαίων διαστάσεων hatchbacks κονταροχτυπιούνται με φόντο τη φιλόδοξη προσπάθεια εξηλεκτρισμού τους. Το Peugeot 308 ή το Volkswagen Golf θα κόψει πρώτο το νήμα;

Μολονότι η κατηγορία των μικρομεσαίων hatchbacks έχει χάσει προ πολλού τη λάμψη που της χάριζε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες η απόλυτη κυριαρχία της στα charts

των πωλήσεων της ευρωπαϊκής αγοράς, παραμένει ένα αξιοσέβαστο πεδίο δράσης και ανταγωνισμού για όλους εκείνους τους κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στη γηραιά ήπειρο.

Peugeot και Volkswagen δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση του παραπάνω κανόνα, διατηρώντας στο εν λόγω segment μια ισχυρή παράδοση που κρατά από τη δεκαετία του 1970.

Ναι μεν οι Γάλλοι στα αυτά τα σχεδόν 50 χρόνια βάλθηκαν ουκ ολίγες φορές να επανεφεύρουν τον εαυτό τους, έφτασαν ωστόσο σε εκείνο το σημείο να συγκαταλέγονται στην ελίτ της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, αποκτώντας την premium αύρα ενός κατασκευαστή που ηγείται των εξελίξεων.

Στο στρατόπεδο των Γερμανών τα πράγματα δεν ακολούθησαν την ίδια πορεία, μιας και η επιτυχία που γνώρισε το Volkswagen Golf από τα πρώτα βήματα της καριέρας του δεν αποδείχθηκε αρκετή ώστε να το διατηρήσει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής, χάνοντας όχι μόνον το στέμμα του πρωταθλητή πωλήσεων αλλά και την επιρροή του στον κόσμο της αυτοκίνησης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ίδια η Volkswagen αποφάσισε να πάρει αποστάσεις από εκείνο το αυτοκίνητο που την κράτησε στον… αφρό για ολόκληρες δεκαετίες, δημιουργώντας μια νέα οικογένεια ηλεκτρικών μοντέλων -τα περίφημα ID- χωρίς να συμπεριλάβει σε αυτήν το Golf.

Με ή χωρίς μέλλον στην γκάμα των Γερμανών, το Golf εξακολουθεί να δηλώνει το παρών και να συνιστά μια διαχρονική σταθερά για όποιον θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κατηγορία των μικρομεσαίων διαστάσεων hatchbacks.

Μετρώντας 8 γενιές και μια γενναία επικαιροποίηση των προδιαγραφών του, κρύβει πίσω από την κορυφαία εξοπλιστική γραμμή R-Line, το αυστηρό έως συντηρητικό προφίλ του, και το μάλλον αδιάφορο οδηγικό ταμπεραμέντο του.

Στον αντίποδα, το Peugeot 308 δείχνει -και είναι- πιο φρέσκο σε επίπεδο σχεδιασμού, έχοντας ευθυγραμμιστεί με την εικόνα των μεγαλύτερων προτάσεων της γαλλικής φίρμας και αφομοιώσει στο DNA του στοιχεία εντυπωσιασμού, όπως τα κάθετα προς το έδαφος φώτα ημέρας LED και το προτεταμένο ρύγχος με το… διαμανταρισμένο effect και τον θυρεό της γαλλικής φίρμας στο μέσον του.

Στην περίπτωση του λευκού Peugeot 308 δεν έχουμε να κάνουμε με την κορυφαία έκδοση GT, αλλά τη μετριοπαθέστερη Allure Plus, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει σημαντικά την εικόνα γαλλικού hatchback.

Οι τροχοί των 17 ιντσών ενισχύουν τη δυναμική εικόνα, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από την όποια υπερβολή, την ίδια στιγμή που το glossy φινίρισμα του πίσω διαχύτη και οι πινελιές χρωμίου, οδηγούν σε ένα πιο ισορροπημένο και premium αποτέλεσμα.

Προς επίρρωση των όποιων συμπερασμάτων μπορεί κανείς να εξάγει παρατηρώντας τον σχεδιαστικό κώδικα των δύο αυτοκινήτων, στον αναμφίβολα ποιοτικό θάλαμο επιβατών του Volkswagen Golf κυριαρχούν τα αυστηρά-γεωμετρικά μοτίβα, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στη γερμανική πρόταση να ξεχωρίσει σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα.

Τα μοναδικά highlights στο cockpit του ανανεωμένου Golf αποτελούν «προίκα» της κορυφαίας εξοπλιστικής έκδοσης R-Line, ξεκινώντας από τα εντυπωσιακά μπάκετ καθίσματα και καταλήγοντας στο τριάκτινο τιμόνι και τις διακοσμητικές επιφάνειες του ταμπλό.

Μετά την πρόσφατη περιπέτεια με τους διακόπτες αφής και το αυθεντικά δύστροπο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, οφείλει κανείς να σταθεί στην προσπάθεια που κατέβαλλε η Volkswagen ώστε να βελτιώσει την εμπειρία χρήση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατάφερε να βρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που εξακολουθεί κουβαλά το infotainment του Golf.

Ακολουθώντας μια πολύ διαφορετική αρχιτεκτονική από τον ανταγωνισμό, το Peugeot 308 καταφέρνει να βάλει στο επίκεντρο της προσοχής του τον οδηγό, περικλείοντάς τον από διακόπτες και εφαρμογές που ευνοούν τον διαισθητικό χειρισμό.

Οι φυσικοί διακόπτες συνυπάρχουν αρμονικά με τα ψηφιακά toggles, στο κατώτερο τμήμα της κεντρικά τοποθετημένης οθόνης αφής, εξασφαλίζοντας άμεση πρόσβαση στις συνηθέστερες και κρισιμότερες εφαρμογές άνεσης.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα εξοικειωθεί κανείς με τον πολυεπίπεδο σχεδιασμό του i-cockpit, επιτυγχάνοντας και την ιδανική θέση οδήγησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο διάκοσμος του Peugeot 308 αποκτά το πάνω χέρι στην απευθείας σύγκριση με τον γνήσιο πρεσβευτή της γερμανικής σχολής.

Έναν επιπλέον πόντο στο στρατόπεδο των Γάλλων προσθέτει και η «καθαρή» επικράτηση του 308 σε ό,τι αφορά στους διαθέσιμους χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Με μεγαλύτερο μήκος (4,367 μέτρα αντί 4,282) και μεταξόνιο (2,675 μέτρα αντί 2,620), το μικρομεσαίο hatchback της Peugeot είναι από τις πλέον ευρύχωρες προτάσεις της κατηγορίας, κερδίζοντας ακόμα και τον κατ’ ευφημισμό ιδρυτή της.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στον χώρο αποσκευών, καθώς σημείο αφετηρίας για το Peugeot 308 είναι τα 412 λίτρα, όταν η αντίστοιχη επίδοση του Volkswagen Golf είναι μόλις 381 λίτρα.

Διαφορά -υβριδικής- φιλοσοφίας

Αν και έχουμε να κάνουμε με δύο εξηλεκτρισμένα σύνολα, τα οποία επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητά τους μέσω του υβριδισμού, ο δύο υλοποιήσεις απέχουν παρασάγγας η μία από την άλλη.

Η Peugeot έχει επιλέξει ως βάση το νέο τρίκυλινδρο σύνολο βενζίνης του 1,2 λίτρου, το οποίο πλέον λειτουργεί στον αποδοτικότερο κύκλο Miller και έχει αποκτήσει έναν μεταβλητής γεωμετρίας υπερσυμπιεστή, ενώ οι Γερμανοί ενέμειναν στον TSI του 1,5 λίτρου με τη δυνατότητα αδρανοποίησης των δύο εκ των τεσσάρων κυλίνδρων του.

Ένα ισχυρό ηλεκτρομοτέρ 21 ίππων και 51 Nm ροπής συμβάλλει στη λειτουργία του τρικύλινδρου κινητήρα βενζίνης, όντας τοποθετημένο στην έξοδο του αυτόματου κιβωτίου των εξί σχέσεων, ενώ οι Γερμανοί αρκέστηκαν στην ενίσχυση του εναλλάκτη (δυναμό) ο οποίος υπό συγκεκριμένες συνθήκες συμμετέχει στην κίνηση του αυτοκινήτου.

Πρακτικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο -αυτό των Γάλλων- που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως πλήρως υβριδικό, προσομοιώνοντας τη λειτουργία ενός τέτοιου, και έναν ήπια υβριδικό κινητήρα στον οποίο δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει τα οφέλη του εξηλεκτρισμού του.

Πέραν των όποιων τεχνικών διαφορών, η χαοτική διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου ανάμεσα στις δύο υβριδικές υλοποιήσεις είναι αρκετή ώστε να αναδείξουν τον νικητή.

Ακόμα και στην περίπτωση που αφήσει κανείς τα νούμερα εκτός συζήτησης, είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Peugeot 308 είναι αυτό που μπορεί να υποστηρίξει στην πράξη τον τίτλο του υβριδικού.

Κι αυτό γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των αστικών χιλιομέτρων πραγματοποιούνται αμιγώς ηλεκτρικά, γεγονός που επιτρέπει την θεαματική αποκλιμάκωση της κατανάλωσης καυσίμου ακόμα και κάτω από το όριο των 5,5 λίτρων/100 χλμ.

Σε μεικτές συνθήκες, το λευκό Peugeot 308 Hybrid σταθεροποιήθηκε στο ιδιαίτερα κολακευτικό νούμερο των 5,2 λίτρων/100 χλμ., όταν το Volkswagen Golf κινήθηκε σχεδόν 1,5 λίτρο ψηλότερα, μην έχοντας τη δυνατότητα να κρατήσει σε καταστολή, σε οποιαδήποτε συνθήκη και χρονική στιγμή, πέραν της πλήρους ακινητοποίησης, τον τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης.

Αυτή η ειδοποιός διαφορά δημιουργεί και το χάσμα αποδοτικότητας ανάμεσα στα δύο μικρομεσαία hatchbacks, ανοίγοντας την ψαλίδα υπέρ της γαλλικής πρότασης και αφήνοντας το Golf να προσπαθεί να καλύψει την απόσταση, επενδύοντας εκ νέου στα όσα κουβαλά μαζί της η κορυφαία εξοπλιστική γραμμή R-Line.

Ήτοι στο δυναμικότερο setup της ανάρτησης, η οποία εκτός των άλλων έχει περιορίσει την απόσταση που χωρίζει το αμάξωμα από το έδαφος, επιχειρώντας να δώσει στo Golf της διπλανής πόρτας τη χαμένη λάμψη ενός γνήσιου αλλά και… απλησίαστου τη σήμερον ημέρα GTI.

Οι επιδόσεις, βέβαια, δεν δικαιολογούν τον τίτλο του «Grand Turismo Injection» αν και οριακά υπερτερούν εκείνων του Peugeot 308 Hybrid. Στα χαρτιά το Volkswagen Golf των 150 ίππων επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 8,4 δευτερόλεπτα, όταν η γαλλική πρόταση ολοκληρώνει την ίδια διαδικασία σε 9,0 δεύτερα.

Από την άλλη βέβαια, το Peugeot αποδεικνύεται πιο «ανάλαφρο» στην πράξη και πιο ευέλικτο στην πόλη, δίνοντας με τους τροχούς των 17 ιντσών την ευκαιρία στην ανάρτηση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα στις κακοτεχνίες του οδοστρώματος.

Αντιθέτως, το Volkswagen Golf R-Line δείχνει να μην μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής ασφάλτου, όντας κουραστικό ακόμα και σε σύντομες διαδρομές, μεταφέροντας στον θάλαμο των επιβατών το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών που γεννά η διαδικασία της απόσβεσης.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η γερμανική πρόταση εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις υψηλές ταχύτητες κίνησης, διαθέτοντας πιο «αργό» τιμόνι και ένα δυναμικότερο setup ανάρτησης, ωστόσο οι συνθήκες θα πρέπει αναβαθμιστούν σε ειδικές -αν όχι οριακές- ώστε να προκύψει μια αξιοσημείωτη διαφορά

Στο ταμείο

Έχοντας αμφισβητηθεί από τους ίδιους του δημιουργούς του -μέχρι πρόσφατα το Golf όδευε προς οριστική αντικατάσταση από τα μικρομεσαία hatchbacks της οικογένειας ID- το μέχρι πρότινος best seller των Γερμανών έχει απολέσει τα προνόμια που απολάμβανε ως η μοναδική -κακά τα ψέματα- near premium πρόταση της κατηγορίας.

Απέναντι στο Peugeot 308 Hybrid, το πρόσφατα ανανεωμένο Golf μοιάζει να μην έχει τον τρόπο να συναντήσει τα υψηλά στάνταρ της γαλλικής πρότασης τόσο στον κρίσιμο τομέα της αποδοτικότητας όσο και της πρακτικότητας, την ίδια στιγμή που η απογοητευτικά συντηρητική αισθητική του, στερεί το δικαίωμα -ακόμα και στην έκδοση R Line- να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του υποκειμενισμού.

Φτάνοντας στο ταμείο, το Volkswagen Golf R-Line με το ήπια υβριδικό σύνολο του 1,5 λίτρου και το ημιαυτόματο κιβώτιο των επτά σχέσεων (έκδοση δοκιμής) κοστίζει 36.850 ευρώ, ενώ για το υβριδικό Peugeot 308 των 136 ίππων στη εξοπλιστική έκδοση Allure θα χρειαστεί να καταβάλλει κανείς το ποσό των 33.600 ευρώ, απλοποιώντας τη διαδικασία της σύγκρισης-επιλογής.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Peugeot 308 1.2 Hybrid 136 PS

Κινητήρας: 1.199 κ.εκ. βενζίνη, 136 PS/5.500 σ.α.λ., 230 Nm/1.750 σ.α.λ.
Μετάδοση: Αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων, στους μπροστινούς τροχούς
Επιδόσεις: 9,0 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 210 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 4,7 λτ./100 χλμ., 106 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.367/1.852/1.444 χλστ., 2.675 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.375 κιλά
Χώρος αποσκευών: 412 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 31.200 ευρώ / 0 ευρώ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Volkswagen Golf 1.5 eTSI 150 PS

Κινητήρας: 1.498 κ.εκ. βενζίνη, 150 PS/5.500 σ.α.λ., 250 Nm/1.500 σ.α.λ.
Μετάδοση: Αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων, στους μπροστινούς τροχούς
Επιδόσεις: 8,4 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 224 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 5,2 λτ./100 χλμ., 118 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.282/1.789/1.456 χλστ., 2.636 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.301 κιλά
Χώρος αποσκευών: 381 λίτρα
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 32.950 ευρώ / 0 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα