Θα συνεχίσει να πέφτει η τιμή της βενζίνης -Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Η κατανάλωση βενζίνης διαγράφει ανοδική πορεία από τότε που σταμάτησε η καραντίνα της πανδημίας και η τιμή της παρουσιάζει πτώση. Αλήθεια, υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε την τιμή του λίτρου κάτω από τα 1,50 ευρώ.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια υπάρχει αύξηση στην τιμή της βενζίνης, και της ενέργειας γενικότερα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή την περίοδο όμως βλέπουμε μια μικρή μείωση στην τιμή της σε σχέση με παλαιότερα.

Για παράδειγμα, η 95άρα αμόλυβδη βενζίνη κοστίζει γύρω από τα 1,80 ευρώ το λίτρο στη χώρα μας. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση στο εγγύς μέλλον να δούμε την τιμή λίτρου

στα επίπεδα πριν από την πανδημία;

Στο τελευταίο Δελτίο Τύπου του IFP Energies, αναφέρει ότι τα αποθέματα πετρελαιοειδών στον κόμβο Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται σε όλη την Ευρώπη, αυξήθηκαν ελαφρά αυτό το καλοκαίρι.

Για το πετρέλαιο κίνησης, ο οργανισμός κάνει λόγο για αύξηση των αποθεμάτων της τάξεως του 3% και για τη βενζίνη στο 6%. Καθώς η γηραιά ήπειρος έχει περισσότερα αποθέματα σε σχέση με παλαιότερες χρονιές και έχει μειώσει την αγάπη της για τα πετρελαιοειδή, η διύλιση που πραγματοποιούν οι χώρες παραγωγής μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων τους πτωτική τάση.

Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να μην διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα καυσίμων, ειδικά βενζίνης, έτσι ώστε να ελπίζει σε μια διαρκή και σημαντική πτώση της τιμής της αμόλυβδης για τους οδηγούς.

Σε σχέση με το 2023, η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα συνεχίσει την ίδια πορεία, μιας και η ευρωπαϊκή ήπειρος θα εξαρτάται πάντα σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες παραγωγής.

Δεν είναι όμως μόνο η Ευρώπη που παρουσιάζει μικρότερη ζήτηση για καύσιμα. Στην Κίνα, που είναι ένας μεγάλος καταναλωτής πετρελαιοειδών, αλλά παρουσιάζει και μεγάλη άνθηση στην ηλεκτροκίνηση, δείχνει να μειώνει την εξάρτησή της από τον μαύρο χρυσό και να επιβραδύνει την κατανάλωσή της.

Το ίδιο βέβαια πάνω κάτω συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι και η τιμή του Brent βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλης της χρονιάς, με τιμή κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη, ακόμα και αν η ζήτηση για τα πετρελαιοειδή εξασθενήσει, η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση. Ειδικά οι Η.Π.Α., η Γουιάνα, η Βραζιλία και αρκετές άλλες χώρες, εξέφρασαν την επιθυμία τους να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο πτώση της τιμής. Εάν η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, οι τιμές πέφτουν για να προσαρμοστούν.

Θα επιστρέψουμε όμως στην προ-κοβιντ εποχή που η τιμή της βενζίνης ήταν αρκετά πιο χαμηλή; Μάλλον όχι. Ακόμα κι αν η παγκόσμια παραγωγή επιβραδύνεται, πολλές χώρες, ειδικά η Κίνα, μπορούν να την κάνουν να απογειωθεί ξανά.

Η ζήτηση με αυτό τον τρόπο θα γινόταν έτσι ισχυρότερη και οι χώρες παραγωγής θα μπορούν να επιλέξουν μείωση της παραγωγής για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους. Επομένως, αυτή η πτώση τιμής των πετρελαιοειδών μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα