Τι αλλάζει στην ίδρυση και λειτουργία των γραφείων ενοικιάσεων ΙΧ και δίκυκλων;

Η νομοθετική παρέμβαση προωθεί την ελεύθερη και απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου (ν.5061/2023 και ν.5121/24) και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με όρους βιωσιμότητας.

Στις βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται

και η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κυβικών εκατοστών και ναυλομεσιτικών γραφείων, τα οποία, πλέον, υπάγονται, στο καθεστώς της γνωστοποίησης. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση προωθεί την ελεύθερη και απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις και διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα του ελληνικού Τουρισμού, και στοχεύουν στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας στον χώρο και χρόνο, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τον άνθρωπο.

Πιο συγκεκριμένα για την διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας γραφείου ενοικιάσεων αυτοκινήτων ή δίκυκλων επισημαίνεται ότι συμπληρώνεται ο ν.4442/2016, και καθορίζονται το πεδίο εφαρμογής, η αρμόδια αρχή και το καθεστώς γνωστοποίησης λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων (απαιτείται η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου, το οποίο όμως επιμερίζεται μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού ποσοστό 20% και του οικείου ο.τ.α., ποσοστό 80%, σε περίπτωση που ο τελευταίος ορισθεί ως αρμόδια αρχή έκδοσης της σχετικής γνωστοποίησης).

Η γνωστοποίηση, η οποία συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλεται
στην αρμόδια αρχή αποκλειστικά μέσω του ΟλοκληρωμένουΠληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ. Α.Δ.Ε.), που είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (Ε.Ψ.Π.) gov.gr.

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης ως προς την υποβολή γνωστοποίησης (εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου, επιμερίζονται όμως μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού ποσοστό 50% και του οικείου ο.τ.α. ποσοστό 50% σε περίπτωση που ο τελευταίος ορισθεί ως αρμόδια αρχή επιβολής τους.

Τέλος τίθενται οι εξουσιοδοτικές και μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή των ανωτέρω.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα