Τι είπε ο κ. Τζιτζικώστας με τον πρόεδρο της Mercedes-Benz;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν πρόκειται να αναλάβουν ολόκληρο το βάρος της μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση.

Ξεκίνησαν οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ Επιτρόπων της ΕΕ και των αυτοκινητοβιομηχανιών με βασικό στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, των θέσεων εργασίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολος Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mercedes-Benz AG, Ola Kallenius αλλά και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατασκευαστών Αυτοκινήτων καθώς και το νέο πρόεδρο του δ.σ. Επαγγελματικών Οχημάτων και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Scania Group, Christian Levin.

O κ. Τζιτζικώστας μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Στη συζήτησή μας επικεντρωθήκαμε στο μέλλον της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και στις προκλήσεις της μετάβασης προς τις βιώσιμες μεταφορές. Η καινοτομία αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η στενή συνεργασία με ηγέτες του κλάδου είναι κρίσιμη για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του.»

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο πραγματικότητας και επανευθυγράμμιση – για να γίνει λιγότερο άκαμπτη, πιο ευέλικτη και να μετατραπεί η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ένα πράσινο και κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο», έγραψε ο νέος πρόεδρος της ACEA, Ola Kallenius. σε ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ.

Επίσης μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz, αρνήθηκε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία –η οποία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα πολλών δισ. ευρώ φέτος καθώς μπαίνουν αυστηρότερα όρια εκπομπών CO2– θα αναλάβει όλο το βάρος της ηλεκτροκίνησης.

Φέτος, οι μέσες εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο μειώνεται κατά περίπου ένα πέμπτο σε λίγο λιγότερο από 94 γρ./χλμ. Το όριο ισχύει από το 2019, αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνέχισαν να κατασκευάζουν μεγάλα, κερδοφόρα μοντέλα SUV που εκπέμπουν υψηλότερους ρύπους, ελπίζοντας να αντισταθμίσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα μέσω των αυξανόμενων πωλήσεων ηλεκτρικών μοντέλων μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Αλλά αυτές οι πωλήσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί και σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του ACEA μόλις το 13% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη ήταν ηλεκτρικά πέρυσι, σημειώνοντας μάλιστα και μια μικρή πτώση σε σχέση με το 2023. Η ποινή είναι ορίζεται στα 95 ευρώ ανά όχημα για κάθε γραμμάριο που υπερβαίνουν τον στόχο!

«Πρέπει να υπάρξει ανακούφιση – νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρα κατανοητό», είπε ο Kallenius, υποστηρίζοντας ότι ούτε η βιομηχανία ούτε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει το 2019 ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα «πήγαιναν στην πραγματικότητα προς τα πίσω αντί προς τα εμπρός» πέρυσι.

Έριξε μεγάλο μέρος της ευθύνης στη Γερμανία, η οποία ακύρωσε ξαφνικά ένα από τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα επιδοτήσεων της Ευρώπης – έως και 4.500 ευρώ για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο – στα τέλη του 2023.

«Αν εσείς, στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, από τη μια μέρα στην άλλη εξαλείψετε πλήρως τα κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα, αυτό έχει αντίκτυπο στην αγορά», είπε ο Kallenius.

«Έχοντας πιέσει για το αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έπρεπε να είχαν προωθήσει μικρότερα, φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μοντέλα βενζίνης και diesel με μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, το στέλεχος της βιομηχανίας είπε ότι οι ραγδαίες πωλήσεις μεγαλύτερων κινητήρων εσωτερικής καύσης ή υβριδικών μοντέλων ήταν αποτέλεσμα της ζήτησης της “φυσικής αγοράς”. Επίσης το “εγγενές μεταβλητό κόστος” σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν συνήθως πάνω από 35.000-40.000 ευρώ, αλλά ότι ορισμένοι παραγωγοί πλησίαζαν τώρα το όριο των 20.000 ευρώ, που είναι λίγο μαγικός αριθμός. Τέτοια πιο προσιτά μοντέλα παρουσιάστηκαν στην έκθεση των Βρυξελλών, αν και τα ογκώδη μοντέλα SUV ήταν επίσης σε περίοπτη έκθεση» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ACEA.

Προφανώς όμως αυτές οι οικονομίες κλίμακας έρχονται πολύ αργά για να συμμορφωθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Με την αυτοκινητοβιομηχανία να αντιμετωπίζει επίσης ανταγωνισμό από την Κίνα, όπου οι εγχώριες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν ήδη φτάσει στο 40% και νευρική για μια πιθανή εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, η von der Leyen ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη ενός προσεχούς «στρατηγικού διαλόγου» με τη βιομηχανία.

Ο Kallenius είπε ότι ελπίζει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αλλά ο ACEA δεν είχε συγκεκριμένες νέες απαιτήσεις σε αυτό το σημείο, πέρα ​​από τη γενική έκκληση για άρση των οικονομικών κυρώσεων και διασφάλιση καλών εμπορικών σχέσεων.

«Δεν θέλαμε να μπούμε σε αυτόν τον διάλογο ως βιομηχανία και να πούμε, εντάξει, εδώ είναι η λίστα με τα δέκα αιτήματα. Σαφώς, έχουμε ιδέες, αλλά μπαίνεις σε έναν τέτοιο διάλογο με πιο ανοιχτό μυαλό» τόνισε ο κ. Kallenius.

Από την άλλη μεριά βέβαια ο νέος Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε κατά την επιβεβαιωτική του ακρόαση τον Νοέμβριο ότι η ΕΕ πρέπει να «τηρήσει το σχέδιο» για τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων των οχημάτων το 2025 και το 2030 στην πορεία προς την de facto απαγόρευση των πωλήσεων νέων μοντέλων βενζίνης και diesel από το 2035.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα